ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: «Κρύος ιδρώτας» έχει λούσει κάποιους υπουργούς, οι οποίοι φοβούνται μήπως προσεχώς βγουν στον… πάγκο.
Η παράταση στην αγωνία, που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χρονική μετάθεση του ανασχηματισμού για τις επόμενες μέρες, δοκιμάζει τα νεύρα και την υπομονή τους.
Όπως μαθαίνουμε, τουλάχιστον τρία πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει στον περίγυρό τους τον φόβο μήπως αποπεμφθούν από τις θέσεις τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολιτικό τους μέλλον.
Το ένα είναι η Νίκη Κεραμέως, που βρέθηκε στο επίκεντρο για το σκάνδαλο με τα «email Ασημακοπούλου».
Τα άλλα δύο μπορεί να χαρακτηριστούν «Ιφιγένειες», καθώς το χαρτοφυλάκιό τους περιλαμβάνει χειρισμό θεμάτων που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε προχθές, μιλώντας στον Alpha, ότι κόστισαν ψήφους στην κυβέρνηση.
Οι φήμες που κυκλοφορούν (για δύο από τους τρεις) δεν τους θεωρούν καθόλου σίγουρους για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, καθώς φέρονται να αξιολογούνται από το Μέγαρο Μαξίμου χαμηλά.
Κάτω από τον πήχη, για να χρησιμοποιήσουμε και μια ορολογία άκρως επίκαιρη…
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Ισως δεν το προσέξατε, αλλά στη συνέντευξη της Δευτέρας ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε κριτική στη λειτουργία του «επιτελικού κράτους», τουναντίον εκφράστηκε θετικά για το νέο τρόπο λειτουργίας, δηλαδή για τα αποτελέσματα που φέρνει το επιτελείο του Μαξίμου.
Ο κόσμος το 'χει... τούμπανο ότι το επιτελείο μπάζει νερά εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή από τότε που έφυγε ο «στυλοβάτης» Γρηγόρης Δημητριάδης, για τη ματσόλα με τις υποκλοπές, αλλά ο ίδιος φαίνεται να έχει σταθερή άποψη.
Για τους υπουργούς, βέβαια, αυτό μοιάζει με το «μονά χάνω, ζυγά κερδίζει ο άλλος». Οταν τα πράγματα πάνε καλά, σκίζει το επιτελικό κράτος. Οταν δεν πάνε, την πληρώνει ο... υπουργός.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο Νικήτας «ξαναχτύπησε», με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Σε νέα συνέντευξή του (στα Παραπολιτικά fm), ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έβαλε στο στόχαστρό του τους υπουργούς οι οποίοι -όπως είπε- «δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό χάσαμε. Μη βγαίνουν και μας λένε ότι τα έκαναν όλα τέλεια. Δεν είναι τρελός και σχιζοφρενής ο ελληνικός λαός… Τα έλεγα και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και έγινα το μαύρο πρόβατο», σημείωσε ο γαλάζιος βουλευτής.
Σχολιάζοντας δε την αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη για τα «καλάμια» της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών «δυστυχώς τα είπε καθυστερημένα».
Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να συζητηθούν τα αίτια της πτώσης των ποσοστών του κόμματος.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ακούσει πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρει», είπε ο «απασφαλισμένος» έμπειρος κοινοβουλευτικός.
«ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ»: Μνήμες από την εποχή εκείνη, των ελληνικών μνημονίων, φέρνουν στο νου τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Μόνο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φαινόμενο εξελίσσεται από την… ανάποδη. Όχι από αριστερά, αλλά από τα δεξιά.
Ως γνωστόν, η μεγάλη εκλογική νίκη της ακροδεξιάς Λεπέν (ίσως μια καλύτερη έκφραση πλέον είναι «υπερδεξιά», κατά το alt right) ανάγκασε τον πρόεδρο Μακρόν να... παραιτήσει την κυβέρνησή του.
Πρόκειται για ένα μάλλον απονενοημένο διάβημα του τελευταίου, ώστε να αποφύγει (;) το ενδεχόμενο προεδρίας Λεπέν το 2027, κάνοντας τους ψηφοφόρους να σκεφτούν πιο… σοβαρά το θέμα, όπως λέει ο ίδιος.
Εντούτοις ο Ερίκ Σιοτί, αρχηγός του ιστορικού κόμματος των συντηρητικών (του φοβερού Νικολά Σαρκοζί αν ενθυμείστε), που όμως εκλογικά είναι πλέον σκιά του εαυτού του, άρχισε τις συνομιλίες με τη Λεπέν για συμμαχία!
Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθούν άλλα στελέχη του κόμματός του, υποχρεώνοντάς τον να τους… κλειδώσει έξω από τα γραφεία του κόμματος προκειμένου να εμποδίσει μια συνεδρίαση των οργάνων, την οποία ο ίδιος θεώρησε παράτυπη. Τελικά το έφαγε το κεφάλι του καθώς τον καθαίρεσαν.
Xαμός γίνεται!
ΥΓ: Τα όσα συμβαίνουν δικαιολογούν και την αναταραχή που έχει προκληθεί στις αγορές, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι τελικά μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση το κόμμα της Λεπέν. Άλλωστε και το «Μένουμε Ευρώπη» δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το περιβόητο δημοψήφισμα με πάνω από 60% αλλά και να πάρει ξανά την εξουσία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Σημειώστε επίσης ότι η Γαλλία είναι η χώρα με το τρίτο υψηλότερο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
ΣΟΛΤΣ: Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στη Γερμανία. Εκεί το υπερδεξιό κόμμα ΑfD βγήκε δεύτερο (σαρώνοντας κυριολεκτικά στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας), με ποσοστό υψηλότερο από οποιοδήποτε από τα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας!
Η αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να μιλάει (κι όχι άδικα) για παραίτηση της κυβέρνησης και «ανύπαρκτο» πρωθυπουργό. Που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο Ολαφ Σολτς θα φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, οπότε λήγει η θητεία του.
Εν ολίγοις, η κατάσταση στις δύο κεντρικές χώρες, που συνήθως καθορίζουν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι από ολίγον… φλου στη Γερμανία έως εντελώς στη Γαλλία. Όχι ό,τι καλύτερο μέσα στις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου.
Στα υπόψη των επενδυτών, διότι, όπως φάνηκε και το προηγούμενο διήμερο, τέτοιες καταστάσεις έχουν σημαντική επίδραση.
JUMBO: Πιέσεις και στη χθεσινή συνεδρίαση για τον τίτλο, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αργεί η «κανονικότητα» στο εμπόριο λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι επενδυτές δεν φαίνονται να είδαν με καλό μάτι τη διατήρηση του guidance για αύξηση τζίρου και κερδών κατά 8-10% φέτος και τη διατήρηση της επιφυλακτικής στάσης από την εισηγμένη.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γενική Συνέλευση ο CEO Απ. Βακάκης είχε κάνει λόγο για αναθεώρηση εκτιμήσεων μετά τον Ιούνιο. Στη νέα ανακοίνωσή της η εταιρεία δεσμεύεται να επανεξετάσει το guidance τον Ιούλιο, με το πλαίσιο πάντως να μην προϊδεάζει για αξιοσημείωτες αλλαγές.
Η μετοχή χθες υποχώρησε 2% στα 26,3 ευρώ, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση που την έχει οδηγήσει κάτω από τα 27,2 ευρώ, επίπεδα στα οποία ο Απ. Βακάκης διέθεσε μέσω placement το 3% της εισηγμένης.
Q&R: Με εμφατικό τρόπο η μετοχή «ξεκόλλησε» από τη ζώνη του 1,18 ευρώ, στην οποία «ταλαιπωρούνταν» επί έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Χθες βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων στο ταμπλό, με άνοδο 12,28%, στο 1,28 ευρώ και με υψηλό τζίρο.
Μεσολάβησε η αναβολή της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά και οι διαρροές για στόχους εξαγορών στους πολλά υποσχόμενους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και του fintech.
PERFORMANCE: Ισχυρή ανοδική κίνηση και για την Performance, που έκλεισε στα 7,19 ευρώ με κέρδη 4,35%.
Επανήλθε έτσι πάνω από το όριο των 7 ευρώ, το οποίο είχε χάσει στα τέλη Μαΐου.
Στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τίτλο συνέβαλε και η γενική συνέλευση, στην οποία ο CEO Δ. Χιντζίδης εκτίμησε ότι η εισηγμένη θα διατηρηθεί και φέτος σε τροχιά ανάπτυξης εργασιών, προανήγγειλε κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών, αλλά κυρίως εκτίμησε ότι εντός δύο μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η μετάταξη της μετοχής από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Διετές πρόγραμμα απόκτησης έως 1.653.256 ιδίων μετοχών (5% του μετοχικού κεφαλαίου), με κατώτατη τιμή τα 3 ευρώ και ανώτατη τα 17 ευρώ, καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Μέρος των μετοχών που θα αποκτηθεί (έως 661.302 μετοχές ή 2%) θα διατεθεί δωρεάν σε στελέχη και εκτελεστικά μέλη Δ.Σ., στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης, εφόσον επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι. Οι υπόλοιπες 991.954 μετοχές (3%) θα ακυρωθούν.