Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Aλλού ο Κυριάκος, αλλού οι... πρωτοκλασάτοι - Τι απασχολεί την αγορά μετά το 28% - Πειραιώς: Το νέο στόρι Μεγάλου

Η διαφαινόμενη αντίστροφη μέτρηση για το ντιλ της Τέρνα Ενεργειακής και το ράλι στη μετοχή της Eurobank. Η επιβράβευση των εργαζομένων της Olympia Group. Οι άγνωστοι ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης. Ο πονοκέφαλος του Κυριάκου και τι φοβούνται οι αγορές.

Δημοσιεύθηκε: 11 Ιουνίου 2024 - 07:25

Load more

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Την ίδια ώρα που αρκετά πρωτοκλασάτα ονόματα της κυβέρνησης, άμεσοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη (ιδίως οι πιο κεντρώοι), προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα του τύπου… «ντάξει, μωρέ, δεν πάθαμε και τίποτα», συνεχίζοντας να δείχνουν ότι «είναι αλλού» και... κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ο αρχηγός Κυριάκος έσπευσε να αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ιορδανία και να δώσει σήμερα συνέντευξη στον Alpha!

Τόσο τίποτα δεν έγινε…

Τουλάχιστον ο ίδιος ο Κυριάκος φαίνεται να το έχει λάβει πιο σοβαρά το μήνυμα της κάλπης, ίσως διότι γνωρίζει (όπως γνωρίζει και η αγορά) πώς λειτουργεί η «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας, όταν αρχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα μια κυβέρνηση.

Και θέλει να ξεκινήσει τα… αντίμετρα.

Ο ανασχηματισμός (στον οποίο αναφερθήκαμε ήδη από χθες) θεωρείται θέμα χρόνου, με ερώτημα αν θα γίνει εντός ημερών, πριν και από το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής (κατ' εμάς το καλύτερο, για να δοθεί γρήγορα νέο στίγμα) ή θα πάει κάπου για το καλοκαίρι, ίσως και τον Αύγουστο (που ως γνωστόν είναι παχιές οι μύγες και κορυφώνονται τα μπάνια του λαού), ενόψει της ΔΕΘ.

Κι όπως αναμενόταν, μέσα στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν αρχίσει οι διαφορετικές εισηγήσεις για τη «νέα διαδρομή» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Άλλοι τη θέλουν με στροφή προς τα δεξιά κι άλλοι όχι.

Φάνηκε αυτό καθαρά και στα τηλεοπτικά πάνελ την Κυριακή το βράδυ, όπου είχαμε διακριτικές… αψιμαχίες μεταξύ υπουργών (π.χ. μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Καιρίδη) για τα αίτια της πτώσης.

 

ΑΓΟΡΑ: Λίγο το αποτέλεσμα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, λίγο τα... ντράβαλα στη Γαλλία και στη Γερμανία, το ΧΑ ξεκίνησε χθες άσχημα, όπως και η Ευρώπη. Στην πορεία έδειξαν να επικρατούν ψυχραιμότερες σκέψεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της, υπό κανονικές συνθήκες, τρία γεμάτα χρόνια.

Το 28% όμως ανοίγει θέματα, τα οποία εφεξής θα τα έχει στο νου της η αγορά:

Πρώτιστα και πιο άμεσα, θα περιμένει να δει αν οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη θα είναι προς την κατεύθυνση της παραγωγής σοβαρού έργου σε διάφορα μέτωπα, αν θα φύγουν όσοι δεν αποδίδουν για να έρθουν ικανοί αντικαταστάτες, ή αν το κυβερνητικό σχήμα θα υπακούσει σε εσωκομματικές ανάγκες, στην περίπτωσή μας με υπουργοποιήσεις στελεχών και βουλευτών από περιοχές στις οποίες υπέφερε πολύ προχθές η ΝΔ, ασχέτως αναγκών και ικανοτήτων.

Συνέβη αυτό μετά τις ευρωεκλογές του 2014 στην κυβέρνηση Σαμαρά. Κι εκεί, εκτιμούν πολλοί,  «σφραγίστηκε» η πτώση της.

Η δεύτερη συζήτηση που ανοίγει, αλλά με πιο μακροχρόνιο ορίζοντα, είναι το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, όποτε γίνουν εθνικές εκλογές, καθότι από το 28% στο 38% η απόσταση δεν είναι καθόλου μικρή και ο εκλογικός νόμος είναι απαιτητικός. Διότι, με τις σημερινές συνθήκες, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη είναι πολύ κακές (ας όψεται το θέμα των υποκλοπών) και με τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης. Οπότε, τι μένει; Ο Βελόπουλος;

Όπως αντιλαμβάνεστε, καθώς άλλες ενδιάμεσες εκλογές δεν υπάρχουν, οι δημοσκοπήσεις (παρότι δεν πήγαν καθόλου καλά ως πρόβλεψη της προχθεσινής αναμέτρησης) θα είναι εφεξής στο προσκήνιο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Δύο ευρωβουλευτές εκλέγει το κόμμα, με τους σχολιαστές στα social media να επικεντρώνονται στην 76χρονη Γαλάτω Αλεξανδράκη, συνταξιούχο κτηνοτρόφο που, όπως διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, διατηρεί κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη.

Η απορία που καταγράφεται με ποικίλα σχόλια είναι πώς κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 50.000 ψήφους, τη στιγμή που στο Ιnternet δεν καταφέραμε να αλιεύσουμε ούτε μία συνέντευξη ή ένα κείμενο όπου καταγράφονται οι θέσεις της, ούτε μια φωτογραφία της γυναίκας (πλην μιας φωτό εξαιρετικά χαμηλής ανάλυσης στην τοπική ιστοσελίδα inevros).

Οσο για τον έτερο ευρωβουλευτή, τον Εμμανουήλ Φράγκο, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος καταγραφόταν ως Φράγκος Εμμανουήλ (Φραγκούλης), κάτι που ενδεχομένως να προκάλεσε σύγχυση σε ψηφοφόρους που τον μπέρδεψαν με τον επίτιμο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φράγκο Φραγκούλη.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι δέχεται αναρίθμητα τηλέφωνα και μηνύματα συγχαρητηρίων για την… εκλογή του.

«Υποψήφιος με το όνομα Φράγκος Εμμανουήλ έχει βάλει σε παρένθεση το όνομα Φραγκούλης, καθότι είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνομα (sic). Δεν ήμουν υποψήφιος, δεν υπήρξα ποτέ και παρακαλώ θερμά, όλη αυτή η παρωδία να σταματήσει εδώ», υπογραμμίζει.

Πώς το λένε στο λιανεμπόριο; Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

 

ΔΑΝΕΙΑ: Η αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με στήριξη από κρατικά εργαλεία βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχαν τις προηγούμενες μέρες οι τραπεζίτες με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

Ο υπουργός (ως είθισται πλέον) γκρίνιαξε ζητώντας να αυξηθούν οι ροές. Οι τραπεζίτες τού απάντησαν ότι κάνουν ό,τι μπορούν και κάπως έτσι κύλησε η διαδικτυακή συνάντηση.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τις μεγάλες αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις, από τα 17 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί τα 5.

Το 35% αυτών έχει εκταμιευτεί.

 

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Χωρίς αξιόλογες μεταβολές το χαρτοφυλάκιο μετοχικών τοποθετήσεων της εισηγμένης τον τελευταίο μήνα.

Μεγαλύτερο στοίχημα της επενδυτικής ο τίτλος του Τιτάνα, που αποτελεί και το 7,85% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ έπεται η Metlen (Μυτιληναίος), που αποτελεί το 5,7% του συνόλου. Ακολουθούν οι μετοχές των Quest (5,07%), OTE (4,57%), Πετρόπουλος (3,96%), Σαράντης (3,56%) και Πειραιώς (3,36%).

Τη δεκάδα των μεγαλύτερων μετοχικών τοποθετήσεων συμπληρώνουν οι Flexopack, Lamda και Jumbo.

 

ΕΚΤΕΡ: Διήμερο σερί για τη μετοχή έφερε νέο υψηλό. Ο τίτλος με δύο διαδοχικά άλματα ανέβηκε από τα 3,94 ευρώ (κλείσιμο Πέμπτης) στα 4,59 ευρώ, με τα αθροιστικά κέρδη στο 16,5%. Η μετοχή είναι πλέον σε ρεκόρ 24 ετών.

Χθες οι συναλλαγές έφτασαν σε αξία τις 531 χιλιάδες ευρώ.

 

EUROBANK: Απόλυτος πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή. Κλείσιμο στα 2,164 ευρώ (+3%) παρότι το πρωί βρέθηκε στο κόκκινο (χαμηλό ημέρας 2,07 ευρώ, -1,38%). Η τιμή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2015.

Το Euro2day.gr επισήμανε προ ημερών ότι η αποτίμηση της μετοχής σε όρους P/E με βάση τις προβλέψεις για το 2025 είναι λίγο κάτω από τις 6 φορές, επίπεδο που θεωρείται χαμηλό συνδυαστικά με τον δείκτη P/TBV, στις 0,72 φορές το 2025 και με μερισματική απόδοση άνω του 7%.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η Axia έδωσε τιμή-στόχο για τον τίτλο τα 2,5 ευρώ.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μόνιμα σε θετικό έδαφος ο τίτλος χθες (κλείσιμο στα 18,85 ευρώ, +0,96%). Δεν πέρασε στο «κόκκινο» ούτε το πρωί που η αγορά δοκιμάστηκε, κάτι που καταγράφηκε και στη μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα.

Ζήτημα ημέρων, ακόμη και εντός της εβδομάδας, η ανακοίνωση του πολυθρύλητου deal για την πώλησή της στην εμιρατινή Masdar, όπως επιμένουν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τιμή που προσφέρουν οι Αραβες θα έχει μπροστά το «2». Η τελική συζήτηση αφορά την εξαγορά ποσοστού της εταιρείας ακόμη και πάνω από το 56%. Δηλαδή, το 37,30% που κατέχει η μητρική ΓΕΚ Τέρνα, το 11,06% του Γιώργου Περιστέρη, το 5,98% του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και ποσοστά που κατέχουν στην εταιρεία διευθυντικά στελέχη, όπως ο CEO Mανώλης Μαραγκουδάκης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα κινείται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά, σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει Δημόσια Πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους, στην τιμή στην οποία πούλησαν οι βασικοί.

 

NOVAL-GRID: Σε 70,5 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε στο τέλος του 2023 το υπό ανάπτυξη συγκρότημα γραφείων από τις Noval και Brook Lane, στο ακίνητο που αγόρασαν, μέσω της μικτής εταιρείας Grid, στη γωνία Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak).

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων, ενώ ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του πενταώροφου συγκροτήματος γραφείων με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης. Τα δύο από τα τέσσερα κτίρια που απαρτίζουν το συγκρότημα εκτιμάται ότι θα βρίσκονται σε επίπεδο ολοκλήρωσης έως την 31 Μαΐου 2025. Το υπόλοιπο έργο έως τον Απρίλιο του 2026.

Στις 8 Μαρτίου το joint venture Grid AE συμφώνησε επί της αρχής με την ΕΥ (σ.σ. υπογραφή πρόθεσης συνεργασίας, με εγγυητική επιστολή) με εταιρεία για τη μίσθωση του 47% των γραφειακών χώρων του συγκροτήματος και του 43% της συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που ενέχει η εγχώρια αγορά, τόσο στις χορηγήσεις όσο και στην αύξηση των εργασιών bancassurance, asset management και εσόδων από ακίνητα, συνίσταται το επικαιροποιημένο story της Πειραιώς.

Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπολείπεται αισθητά του ευρωπαϊκού μέσου όρου στον λόγο (ενήμερα) δάνεια/ΑΕΠ (60% έναντι 104% στην ΕΕ), παραμένει υποασφαλισμένη (τα ασφάλιστρα αντιστοιχούν σε 3% του ΑΕΠ έναντι 8% σε ΕΕ) και με χαμηλό ποσοστό επενδύσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια (8% του ΑΕΠ, έναντι ποσοστού υψηλότερου του 50% στην ΕΕ).

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Η Πειραιώς αναθεώρησε τον στόχο πιστωτικής επέκτασης για φέτος (31,7 δισ. ευρώ ενήμερα δάνεια έναντι αρχικής καθοδήγησης για 31,5 δισ. ευρώ), χάρη στην «ατμομηχανή» των εταιρικών χορηγήσεων, ενώ ετοιμάζεται να λανσάρει νέα προϊόντα λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, μικρών επιχειρήσεων), που θα συμβάλουν, σταδιακά, στη διατήρηση υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ASSET MANAGEMENT: Επίσης, αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο για καθαρά έσοδα από προμήθειες, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η παραγωγή θα διαμορφωθεί στο σύνολο της χρονιάς σε 0,8% του ενεργητικού έναντι αρχικής καθοδήγησης για 0,7%, επίδοση σύμφωνη με αυτή του πρώτου τριμήνου.

Στον τομέα του Asset Management, η Πειραιώς δεν αποκλείει την αγορά μεριδίων αγοράς, μέσω εξαγορών (σ.σ. βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ανεξάρτητες εταιρείες), ενώ αυξημένα αναμένονται φέτος τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων λόγω της σημαντικής μεγέθυνσης του χαρτοφυλακίου Trastor.

Τέλος, στον τομέα διαχείρισης ανακτηθέντων ακινήτων υπέγραψε σύμβαση διαχείρισης με την Brook Lane για το χαρτοφυλάκιο Terra (600 ακίνητα, αξίας 300-350 ακινήτων) το οποίο αρχικά είχε βγει προς πώληση, αλλά εν συνεχεία προκρίθηκε η λύση της διαχείρισης των ακινήτων, προκειμένου να επιταχυνθεί η χρονοβόρος διαδικασία «ωρίμανσης» ακινήτων, αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ, ώστε να καταστούν έτοιμα προς πώληση σε τρίτους.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-SNAPPI: Τη διαφορά, ως προς το growth, θα κάνει η έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής τράπεζας, που ετοιμάζει η Πειραιώς μαζί με τη Natech και η οποία θα λανσαριστεί εντός της χρονιάς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων