Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Λοβέρδος: Είπα-ξείπα, χ@ζω την παρόλα μου *Στο… μυαλό της Ιουλίας Τσέτη *Τα hi tech σχέδια Στάσση *Το «πουλέν» ήρθε 7ο

Οι αντιδράσεις για την κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα και το παράπονο του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Αλλάξε γραμμή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του Υγεία και τα σχέδια της ΔΕΗ στα telecoms. Κινήσεις ετοιμάζει ο Χρήστος Μεγάλου.

Δημοσιεύθηκε: 11 Ιουνίου 2024 - 07:25

Τελ. Ενημ.: 11 Ιουνίου 2024 - 13:43

Load more

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το αποτέλεσμα για τους «Δημοκράτες», όπως είχαμε εξαρχής προβλέψει, ήταν απογοητευτικό. Μόλις 1,45%.

Ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει σχεδόν 70.000 ψήφους, τώρα συνέλεξε 57.496 ψήφους. Όχι απλά τον πέρασε, τον... συνέτριψε η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 120.000 ψήφους, ενώ παραλίγο, για 1.500 ψήφους, θα τον περνούσε και ο... Πρόδρομος Εμφιετζόγλου!

Αρκετά πριν τις εκλογές, ο ίδιος ο Ανδρέας είχε δηλώσει δημοσίως, με κάθε επισημότητα, ότι «αν δεν κερδηθεί το 3% στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα είναι η τελική πράξη της πολιτικής πορείας μου. Νομίζω ότι είναι λογικό».

Βαριές κουβέντες που δεν λέγονται εύκολα, αλλά τις είπε. Τώρα όμως, παρότι δεν έπιασε ούτε το... μισό του 3%, δηλώνει ανερυθρίαστα: «Είμαι εδώ, παραμένουμε, οι Δημοκράτες έχουμε πολλές φιλοδοξίες, πολλά πράγματα να κάνουμε. Οι λόγοι για τους οποίους ιδρυθήκαμε δεν εξέλιπαν, συνεχίζουμε»!

Μας θυμίζει κάπως τη φράση των παλαιότερων, «είπα-ξείπα, χ@ζω την παρόλα μου».

Δεν αρέσουν αυτά στον κόσμο, Ανδρέα, μοιάζουν περιπαικτικά. Κάνε τουλάχιστον ένα διάλειμμα, βρε αδερφέ, για την αξιοπιστία σου.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κρατήθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Έσπασε τη σιωπή που τήρησε (αναγκαστικά…) μετά το συνέδριο, μια βδομάδα ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές, με άρθρο για την ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου, προβλέποντας ότι η ΝΔ θα ξαναπάρει 33% ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται κοντά κοντά στη δεύτερη θέση.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες προχθές, ανέβασε εκ νέου την κεντρική ιδέα της παρέμβασής του, ενώ χθες, πουρνό-πουρνό, μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά έκαναν κοινή δήλωση για τη δημιουργία νέου φορέα που θα έχει συνιστώσες τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά -ναι, τη ΝΕ.ΑΡ., που έμεινε εκτός νυμφώνος με 2,4%.

Αυτό που δεν φανέρωσαν ακόμα τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ανήκουν στην ομάδα «Δίκτυο για την Αριστερά») είναι το κερασάκι στην τούρτα του νέου φορέα: να έχει επικεφαλής άλλο πρόσωπο και όχι τους Κασσελάκη ή Ανδρουλάκη, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν στα κόμματά τους ως πρόεδροι…

Η πρώτη απάντηση ήρθε μέσω social media από επίσης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τη Φωτεινή Καλπάκη: «Η υπονομευτική σου δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη από την κομματική σου», «Αν θέλεις να λειτουργήσεις ως σωσίβιο της ΝΑΡ, να λειτουργήσεις μόνος σου», «Ούτως ή άλλως ως αυτόνομος υπαρχηγός συμπεριφέρεσαι», με κατάληξη «ΩΣ ΕΔΩ».

Πρόβλεψη: Η πρόταση Τεμπονέρα-Κοτσακά δεν θα έχει τύχη ούτε εντός Κουμουνδούρου ούτε εντός Χαριλάου Τρικούπη…

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Από τη διπλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ το περσινό φθινόπωρο, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, δημιουργήθηκαν δύο κομματικοί σχηματισμοί: Η Νέα Αριστερά, που σχημάτισε Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές, και ο ΚΟΣΜΟΣ του πρώην, πια, ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη.

Ο πρώτος σχηματισμός πήρε 2,4% στις ευρωκάλπες και βγήκε εκτός πολιτικού παιχνιδιού -όσο κι αν οι ιδρυτές του δηλώνουν «συνεχίζουμε». Ο δεύτερος πήρε 1% χάνοντας κάθε περιθώριο να επιδείξει κάποια μικρή, έστω, «προίκα» για να μετάσχει στις διεργασίες του χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, βγήκε από τις ευρωκάλπες με 14,92%. Το άθροισμα των τριών είναι 18,45%, δηλαδή πάνω από το 17,84% που πήρε ο ενιαίος μεν, βαρύτατα λαβωμένος δε, ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές του περσινού Ιουνίου.

Επειδή όμως η πολιτική δεν είναι πρόσθεση και αφαίρεση, μένει να αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η φετινή εκλογική επίδοση του κόμματος, αν δεν λειτουργούσαν διασπαστικά όσοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν την εκλογή Κασσελάκη και τη θέληση της πλειοψηφίας των μελών που τον εξέλεξαν.

Για την ιστορία, η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη έμεινε εκτός Βουλής το 2015 με 2,9%, ενώ τη Νέα Αριστερά χθες την ξεπέρασαν και η Λατινοπούλου και ο Βαρουφάκης

 

ΠΑΣΟΚ: Ότι άρχισαν τα όργανα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σας το έχουμε πει από νωρίς χθες το πρωί. Ο ίδιος, παρά τις επικοινωνιακές «κορόνες νίκης» επειδή το κόμμα του ανέβηκε σχεδόν μία μονάδα από τις περσινές εθνικές εκλογές, είναι βαρύς κι ασήκωτος πίσω απ' τις κουίντες.

Δεν είναι μόνο ότι βγήκε τέταρτο έως και… πέμπτο κόμμα (πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση) στο Λεκανοπέδιο. Είναι που δεν εξελέγη ευρωβουλευτής το «πουλέν» του, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, δεξί χέρι του προέδρου και γραμματέας του κόμματος. Κι αφού όλος ο κομματικός μηχανισμός εμφανιζόταν ότι δούλευε για την εκλογή του, η μόνη εξήγηση είναι ότι… έλεγε πως δούλευε, αλλά δεν το έκανε.

Κι όχι μόνο ο κ. Σπυρόπουλος δεν εξελέγη, αλλά τερμάτισε και… έβδομος, πίσω ακόμα και από τον Ζαγοράκη.

Μήνυμα εστάλη. Ελήφθη;

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βαρέθηκε να προβλέπει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εδώ και πέντε χρόνια ότι το κόμμα του «θα πιάσει 20%».

Και εμφανίστηκε ειλικρινής χθες στα πάνελ: «Δεν μπορώ να χωνέψω ότι χάσαμε από τον Κασσελάκη», είπε. Προσθέτοντας επίσης ευθέως: «Δεν πιάσαμε τον πολιτικό μας στόχο, που ήταν η δεύτερη θέση».

Τελικά μόνο ο Ανδρουλάκης και οι πολύ κοντά του βγάζουν… ικανοποίηση με δόντια.

 

ΤΣΕΤΗ: Ωφελημένη είτε χάσει είτε κερδίσει, θα βγει από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ η έμπειρη φαρμακοβιομήχανος. Διότι είναι προφανές ότι άλλος έχει το «χρίσμα» των παραδοσιακών μεγάλων του Συνδέσμου, ενώ όπως η ίδια τόνισε, δεν κατεβαίνει με «δικό της» ψηφοδέλτιο, κόντρα στον έτερο υποψήφιο Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Κατεβαίνει «νέτη σκέτη» ως πρόσωπο.

Εντούτοις, η Ιουλία Τσέτη απέφυγε οποιοδήποτε ίχνος κόντρας με τον συνυποψήφιό της, παρά τις εύλογα… πονηρές δημοσιογραφικές ερωτήσεις που δέχθηκε χθες στον όμορφο κήπο της InterMed.

Όποιος περίμενε είτε σκληρή κριτική είτε «πρόγραμμα δράσης εφόσον γίνουμε κυβέρνηση», μάλλον δεν έφυγε… χορτασμένος, παρότι σερβιρίστηκαν και νόστιμα εδέσματα. Η κα Τσέτη ήταν πολύ ήπια στις εκφράσεις της, ακόμη και για την άρνηση του ΔΣ να επιτρέψει εξ αποστάσεως συμμετοχή των μελών. Και το καταστατικό του ΣΕΒ, «μια χαρά» το βρήκε.

Δικαιολογημένα ίσως. Ο πρώτος της στόχος, να «κουνήσει τη βάρκα» που θέλει να προκύπτει εκ των προτέρων συμφωνημένος πρόεδρος στον Σύνδεσμο, εδώ και πάνω από 100 χρόνια, έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ η ίδια, μια γυναίκα επιχειρηματίας, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ευρύτερης δημοσιότητας, πέρα από τον χώρο της υγείας, όπου οι φαρμακοβιομηχανίες της έχουν ισχυρή θέση.

Ο δεύτερος, η εκλογή, είναι πολύ πιο δύσκολος, αλλά αυτό δεν φαίνεται να την απασχολεί.

 

ΤΣΕΤΗ ΙΙ: Κατά τα λεγόμενά της, αυτό που επιδιώκει είναι να αυξηθεί η «συμμετοχικότητα» και η «συμπερίληψη» στον ΣΕΒ, να μεγαλώσει η «διασύνδεση» των μικρών με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως στην περιφέρεια, και να μειωθεί το χάσμα των διαφορετικών ταχυτήτων.

Αν εκλεγεί, όπως είπε, είναι διατεθειμένη να βάλει σκληρή δουλειά και πολύ προσωπικό χρόνο, για να αυξηθεί το αποτύπωμα του ΣΕΒ στα μικρότερα κυρίως μέλη, αλλά και οι διεκδικήσεις του εντός και εκτός συνόρων.

Αν δεν κερδίσει, θα μείνει απλό μέλος της συνέλευσης τουλάχιστον για δύο χρόνια. Ούτε αυτό φαίνεται να την ενοχλεί, μάλλον διότι θα έχει «σηκώσει τη σημαία», ανοίγοντας δρόμο για επανάληψη των εκλογών στο μέλλον. Κάτι που δείχνει να την ενδιαφέρει ιδιαίτερα, από την πλευρά της «συμμετοχικότητας» στον Σύνδεσμο.

Αρκεί βέβαια να πετύχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αλλιώς, μάλλον θα συμβεί το αντίθετο.

Σε επτά μέρες, θα ξέρουμε.

 

ΥΓΕΙΑ: Τα αποτελέσματα άλλης μιας χρήσης (2023) έδειξαν ότι το Θεραπευτήριο Υγεία αποτελεί «ναυαρχίδα» των δραστηριοτήτων του private equity CVC στον κλάδο Υγείας.

Η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων ανήλθε στο 11,1% και των ιδίων κεφαλαίων (RoE) σε 13,1%. Το Υγεία παρήγαγε καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 47,1 εκατ. ευρώ (32 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμά του σε 27,3 εκατ. ευρώ, από 7,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Δεν θα διανεμηθεί μέρισμα χρήσης 2023.

 

ΥΓΕΙΑ ΙΙ: Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 172 εκατ. ευρώ (+7%), τα μικτά κέρδη σε 47 εκατ. ευρώ (+13,28%) και τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 55,3 εκατ. ευρώ, έναντι 50,4 εκατ. ευρώ το 2022 (σ.σ. δεν περιλαμβάνουν έκτακτα κόστη 2,6 εκατ. ευρώ φέτος και 1 εκατ. ευρώ το 2022).

Τα προ φόρων κέρδη ήταν 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι 50,4 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά η κερδοφορία του 2022 ενισχύθηκε κατά 15,5 εκατ. ευρώ από έκτακτα έσοδα πώλησης θυγατρικών.

Τα καθαρά κέρδη χρήσης 2023 ανήλθαν σε 25,2 εκατ. ευρώ.

 

INTRAKAT: Στα παρκόμετρα επενδύει η εισηγμένη καθώς προχώρησε στην ίδρυση μικτής εταιρείας με την επωνυμία Thespark, η οποία έχει ως αντικείμενο την εγκατάσταση, οργάνωση, συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών εντός του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου 2024 υπεγράφη σχετική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της ένωσης εταιρειών INTRAKAT-PARK PAL, με σκοπό την ανάπτυξη σχετικού δικτύου παρκομέτρων στη συμπρωτεύουσα.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Thespark ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 25.000 μετοχές του 1 ευρώ και θα καλυφθεί κατά 15 χιλιάδες ευρώ από την Intrakat και κατά 10 χιλιάδες ευρώ από την συνέταιρο Park Pal.

 

ΣΤΑΣΣΗΣ: Για τη γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά των ΑΠΕ που ακολουθεί η ΔΕΗ, την εξαγορά της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, τον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων και τις ευρύτερες συνέργειες στη ΝΑ Ευρώπη μετά τα στρατηγικά της ανοίγματα, έχουν γραφτεί πολλά.

Τη στρατηγική αυτή και τη συνεχή προσπάθεια εκμετάλλευσης της γεωγραφικής της θέσης περιέγραψε ξανά ο CEO της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο podcast Redefining Energy της Eurelectric και κάνοντας ειδική μνεία και στη Βόρεια Αφρική.

Μιλώντας όχι τόσο με το «καπέλο» της ΔΕH, όσο με εκείνο του αντιπροέδρου της Eurelectric, ο Ελληνας μάνατζερ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Β. Αφρική για ΑΠΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί βάρος στις διασυνδέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το καλώδιο Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, όταν αυτό ολοκληρωθεί, η ΔΕH προφανώς θα ενδιαφερθεί για έργα ΑΠΕ στη Μαύρη Ηπειρο.

Εκεί που πρέπει να αναμένουμε ειδήσεις νωρίτερα είναι στον ψηφιακό τομέα και στα data centers στα οποία μπαίνει η επιχείρηση, χτίζοντας το πρώτο εξ αυτών, ισχύος 25 MW, με την εμιρατινή Damac και με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη.

«Δύο χρόνια διερευνούσαμε το πώς θα μπούμε σ' αυτή τη νέα αγορά, των data centers και της ΑΙ, το πώς θα ενσωματώσουμε αυτούς τους τομείς στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, και τώρα είμαστε έτοιμοι για να παίξουμε πιο ενεργό ρόλο», είπε ο κ. Στάσσης, υπονοώντας ότι μετά την Damac έπονται και άλλες κινήσεις.

Τα δυνατά της σημεία για την ανάπτυξη mega data centers στην περιοχή είναι ότι αυτά απαιτούν μεγάλες εκτάσεις, όπως τα πρώην λιγνιτικά πεδία της ΔEΗ, καθώς και ότι χρειάζονται άφθονους όγκους «πράσινης» ενέργειας, που... υπάρχουν.

Φυσικά όλα αυτά «κουμπώνουν» με την ανάπτυξη των οπτικών ινών (Fiber-to-the-home) και το διεθνές έργο υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, γνωστό ως «East Med Corridor» (EMC), το οποίο προωθούν οι Σαουδάραβες και όπου η ελληνική επιχείρηση συμμετέχει με 25%.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων