ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλο ένα μεγάλο ρίσκο πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης προχθές το βράδυ, όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ηράκλειο: δεν περιορίστηκε να καλέσει στην εξέδρα τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκανε το ίδιο με τον σύζυγό του Τάιλερ. «Tyler, come», του είπε, μαζί με το νεύμα που σημαίνει «έλα».
Γιατί το έκανε; Όσοι τον ξέρουν καλά αποδίδουν την κίνηση στην περίφημη ένσταση που είχαν εγείρει κάποιοι (όπως ο Παύλος Πολάκης), όταν ήταν να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για «την ισότητα στον γάμο». Αν θυμάστε, μια από τις ενστάσεις που «έγραψαν» ήταν πως στην Κρήτη «δεν τολμούμε να υποστηρίξουμε τον γάμο των ομοφύλων σε περιοχές πάνω από 200 μ. υψόμετρο».
Οπότε, κατά τους γνωρίζοντες, «ο Στέφανος θέλησε χθες να περάσει το μήνυμα ότι "θα λέει τις αλήθειες του" και ότι "δεν θα κρύβεται", ακόμα και σε τέτοιες αυστηρές περιοχές».
Την αντίδραση των ντόπιων θα τη δούμε την Κυριακή...
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φαίνονται και πολύ πρόθυμοι κάποιοι (αρκετοί…) «παλιοί» Συριζαίοι να κινήσουν τον περίφημο «μηχανισμό της κάλπης».
Ξέρετε, τον μηχανισμό που έχουν -έστω και στοιχειωδώς- όλα τα κόμματα για να κινήσουν τα γρανάζια της εκλογικής διαδικασίας: από τον επαρκή αριθμό εκλογικών αντιπροσώπων και επιτηρητών έως τη μέριμνα να φτάσουν μέχρι το εκλογικό τμήμα ευπαθείς ψηφοφόροι ή αναποφάσιστοι (που… θα έχουν αποφασίσει θετικά).
«Αδιαμεσολάβητα δεν τα θέλει όλα ο Στέφανος; Ε, αδιαμεσολάβητα θα γίνουν όλα τα παραπάνω», έλεγε τις προάλλες ένας της «παλιάς φρουράς», εξηγώντας την απραξία που επιδεικνύουν ουκ ολίγα αδρανή στελέχη και μέλη της… ιδίας άποψης.
Οπότε, το στοίχημα θα παιχτεί (και) στο «Στέφανος-Αδράνεια, σημειώσατε …;».
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν ξέρουμε αν αποτελεί πλέον είδηση ή όχι, πάντως ο Κώστας Καραμανλής δεν έδωσε το παρών στην ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει τον δικό του δρόμο, εκτός Βουλής, πλέον, ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου των εταιρειών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.).
Στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις, πάντως, έκανε και θα συνεχίσει να κάνει, την ίδια ώρα βεβαίως που οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνουν απλώς… τυπικές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξει παρουσία Αντώνη Σαμαρά ή όχι στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας αύριο Παρασκευή.
ΟΠΑΠ: Βγήκε και μάλιστα… ισχυρή αντίδραση στη μετοχή του Οργανισμού. Από τα τέλη Απριλίου έως και προχθές είχε συνολικές απώλειες 12,7% (από τα 16,65 ευρώ στα 14,54). Χθες έπιασε το νήμα της ευρύτερης αγοράς και ανέβηκε στα 15,13 ευρώ.
Αλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας 12,14 εκατ. ευρώ.
DIMAND: Πλήρη αδιαφορία για το κλίμα στην αγορά δείχνει αντίθετα η μετοχή της ΑΕΕΑΠ, η οποία διολισθαίνει διαρκώς σε νέα χαμηλά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε στα 8,46 ευρώ (-0,94%), έχοντας ενδοσυνεδριακά κάνει πράξεις και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Οι απώλειες για φέτος φτάνουν ήδη το 20%.
MOTOR OIL: Αλματώδη αύξηση εργασιών και κερδοφορίας εμφάνισε και το 2023 η Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες (Thalis SA).
Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 48,36%, διαμορφούμενος σε 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,74% (6,5 εκατ. ευρώ). Τα EBITDA ανήλθαν σε 7,5 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το 2022. Κατά την περίοδο 2016-2023, ο τζίρος, τα EBITDA και η κερδοφορία τετραπλασιάστηκαν, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο στο τέλος του 2023 ανερχόταν σε 293 εκατ. ευρώ.
Η Θαλής αγοράστηκε από τη Motor Oil τον Απρίλιο της περσινής χρονιάς και αποτέλεσε την πρώτη κίνηση για είσοδο του ομίλου στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Η δεύτερη κίνηση «ψήνεται» εδώ και καιρό. Αφορά την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ, για την απόκτηση του 94,44% της οποίας η Μotor Oil υπέβαλε πρόσφατα προσφορά με τίμημα 114,7 εκατ. ευρώ.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ένα βήμα υψηλότερα κινήθηκε χθες η μετοχή, με κλείσιμο στα 18,49 ευρώ (+1,37%).
Η μετοχή από τα τέλη Απριλίου κινείται… πλάγια, οριακά πάνω από τα 18 ευρώ, προφανώς εν αναμονή ειδήσεων από το μέτωπο της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για την οποία -να σημειώσουμε- το σχήμα χρηματοδότησης έχει ήδη κλείσει.
Η στήλη ακούει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και δεν φαίνονται σύννεφα στον ορίζοντα. Ωστόσο, εξίσου κολλάει και το γνωστό ρητό ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».
Οπότε αναμονή.
NOVAL: Με το… δεξί, κάτι όχι σύνηθες για ντεμπούτο ΑΕΕΑΠ, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.
Ο τίτλος, που ξεκίνησε από τα 2,78 ευρώ, έκανε υψηλό ημέρας στα 2,82 ευρώ (+1,44%) και έκλεισε στα 2,8065 ευρώ με άνοδο 0,95%.
Εγιναν 537 πράξεις, με τις οποίες άλλαξαν χέρια 233.890 τίτλοι, αξίας 656 χιλιάδων ευρώ.
ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Στην πρώτη θέση των αποδόσεων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου βρέθηκε η εισηγμένη, καταγράφοντας ευρεία άνοδο άνω του 4,5% με υψηλό τζίρο, καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,05% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Η μετοχή βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τη γενική συνέλευση της εισηγμένης, όπου καταγράφηκαν αφενός η έντονη κινητικότητα της εταιρείας στο μέτωπο των εξαγορών και αφετέρου τα ισχυρά αποτελέσματα και το ακόμη ισχυρότερο ανεκτέλεστο, εχέγγυο για καλύτερες επιδόσεις την επόμενη διετία.
Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 15 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του τζίρου της στην περσινή χρήση. Σ' αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα έργα που «κυνηγά» η εισηγμένη…
ΜΠΑΪΝΤΕΝ: Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το κύριο θέμα της Wall Street Journal χθες, ότι η (διανοητική) κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ δείχνει να χειροτερεύει. Ο τίτλος, η θέση του θέματος και η ανάδειξή του έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές λέει πολλά, ειδικά όταν φιλοξενείται στη ναυαρχίδα του αμερικανικού οικονομικού Τύπου.
Ισως ακόμη πιο εντυπωσιακός ο ορυμαγδός σχολίων από κάτω, που... ειρωνεύονταν την εφημερίδα, επειδή ο τίτλος έλεγε: «Πίσω από κλειστές πόρτες». Μεγάλο μέρος των αναγνωστών χλεύαζε ότι την κακή κατάσταση του προέδρου τη βλέπει όλος ο κόσμος εδώ και πολύ καιρό, στα βίντεο και στα social media. Άρα μόνο πίσω από κλειστές πόρτες δεν είναι.
Οι υποστηρικτές του προέδρου, πάντως, χαρακτήρισαν το δημοσίευμα ως «πιστολιά» στον Τζο Μπάιντεν.
YΓ: Τον υπόλοιπο κόσμο, βεβαίως, τον απασχολεί ότι οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να έχουν για μόνους σοβαρούς διεκδικητές της προεδρίας από τη μια τον Μπάιντεν κι από την άλλη τον Τραμπ. Που δείχνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα... συστημικό.