Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Mυτιληναίος: «Εκοψε και... έραψε» για ΑΠΕ, ΣΕΒ και ΕΛΠΕ - Oι Ελληνες της Bilderberg - Η Ελίζα και οι ψήφοι της Αννας Μισέλ

Τα μηνύματα που έστειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Ο πήχης για τον Νίκο Ανδρουλάκη και η «αστοχία» του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ισχυρά ονόματα στην τελευταία συνάντηση της λέσχης Bilderberg.

Δημοσιεύθηκε: 5 Ιουνίου 2024 - 07:23

Load more

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η τελετουργία του νέου ονόματος «Metlen» και της νέας εταιρικής εικόνας δεν εμπόδισε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να απαντήσει σε πλήθος ερωτήσεων από τους παρισταμένους, με τον γνωστό συχνά καυστικό τρόπο του. Και είπε πολλά, κόβοντας και… ράβοντας.

Για τις ΑΠΕ: Προέβλεψε ότι το σύμπτωμα των χαμηλών, συχνά και αρνητικών, τιμών θα ενταθεί, διότι πανευρωπαϊκά δόθηκε τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς να υπάρξει ανάλογη φροντίδα στις υποδομές δικτύων και την οργάνωση της ευρωπαϊκής αγοράς. Είπε πως στη νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα γίνει… πόλεμος για τις ΑΠΕ, καθώς ήδη χώρες όπως η Πορτογαλία σκοπεύουν να μειώσουν τις σχετικές επενδύσεις.

Εδωσε κι ένα πολύ καυστικό παράδειγμα. «Είναι σαν να έφτιαχνε κάποιος σπίτι, να το επίπλωνε και μετά να έψαχνε να βρει νερό, διαπιστώνοντας ότι νερό, έστω από πηγάδι, δεν υπάρχει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων».

Για τον ΣΕΒ: «Χαίρομαι που υπάρχουν δύο υποψήφιοι, μετά από 117 χρόνια», σημείωσε σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες Σπύρου Θεοδωρόπουλου και Ιουλίας Τσέτη.

Έπλεξε όμως το εγκώμιο του… ενός. «Είναι εξαιρετικός επιχειρηματίας ο Θεοδωρόπουλος και ενεργός εδώ και πολλά χρόνια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό», είπε, για να προσθέσει: «Έχει την απόλυτη στήριξή μας».

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του στο ΔΣ και αφετέρου δεν έχει πλέον τον απαραίτητο χρόνο, ανακοινώνοντας ότι υποψήφιος θα είναι ο αντιπρόεδρος του ομίλου και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Ευάγγελος Χρυσάφης.

Για τη μετοχή: Η τιμή του τίτλου «μεγαλώνει επικίνδυνα» για πολλούς μικρομετόχους, σχολίασε επενδυτής στη Γενική Συνέλευση, ρωτώντας αν κρίνει η διοίκηση σκόπιμο να προχωρήσει σε κάποιο split.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος απάντησε έμμεσα: Οντως η τιμή της μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια.

Για τις ΑΠΕ: Tην εποχή των βιντεοκλάμπ τη δεκαετία του 1980 επικαλέστηκε ο επικεφαλής της Metlen για να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στον χώρο των ΑΠΕ.

Με τις εγγυημένες ταρίφες δημιουργήθηκε η εντύπωση σε πολλούς ότι μπορούν να επενδύσουν ένα κομπόδεμα σε ένα φωτοβολταϊκό και να έχουν από εκεί εισόδημα για μια ζωή. Κάτι ανάλογο με αυτό που γινόταν παλαιότερα με τις μετοχές της Εθνικής που προσέφερε μέρισμα.

Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο πράγμα σκέφτηκαν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα, όπως κάποτε τα βιντεοκλάμπ, με τα οποία κάποιοι πίστεψαν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους.

Τώρα όμως έχουμε περισσότερη προσφορά από ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες και οι τιμές πέφτουν και φτάνουν στο μηδέν. Σε λίγο, επεσήμανε, θα αρχίσουμε να βλέπουμε «σοβαρές αρνητικές τιμές» στην Ελλάδα.

Για την Κομισιόν: «Αν δείτε και καθυστερεί η επένδυση για το γάλλιο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα… ξέρετε τι έχει συμβεί. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε τις κινήσεις τους, αφού όχι μόνο το γάλλιο αλλά και ο βωξίτης και η αλουμίνα είναι ανάμεσα στα Critical Raw Materials που θέλει να στηρίξει η Ευρώπη».

Για εξαγορές: «Αν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα (σ.σ. στο διεθνές περιβάλλον), θα συνεχίσουμε την πολύ καλή πορεία μας, οπότε θα γίνει συνείδηση της αγοράς και των μετόχων ότι η εταιρεία βγάζει σταθερά 1-1,2 δισ. ευρώ EBITDA και καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ, ίσως και 700 εκατ. φέτος», είπε. «Έως ότου ωριμάσουν οι επενδύσεις μας ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά».

«Ξέρω να κάνω εξαγορές, δεν το ξεχνάω, αλλά τσάμπα λεφτά δεν ξέρω να πληρώνω», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές κινήσεις. Στάθηκε στο ότι οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει για να συμπληρώσει: «Χωρίς να αποκλείω μια εξαγορά, έχουν σημασία οι αποτιμήσεις. Δεν αγοράζω κάτι που θα προσφέρει μόνο EBITDA, αλλά και θετικό αποτέλεσμα στην κάτω γραμμή, που θα ωφελήσει τους μετόχους».

Για ΕΛΠE: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μυτιληναίoς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εάν οι δύο μεγαλομέτοχοι της Helleniq Energy (σ.σ. όμιλος Λάτση και Δημόσιο), τους οποίους «σέβεται απολύτως», εκφράσουν στο μέλλον επιθυμία πώλησης, θα ενδιαφερθεί. Προς το παρόν, πάντως, τα ποσοστά που κατέχει ο ίδιος κι η εταιρεία είναι κάτω, όπως είπε, από τις υποχρεώσεις ανακοίνωσης.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός φοβάται τις ευρωεκλογές, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξηγώντας τι εννοεί: «Εβαλε τον πήχη για τη ΝΔ στο 33% που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές και όχι στο 41% που πήρε στις περσινές εθνικές εκλογές».

«Μα αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα», η παρατήρηση. «Τότε γιατί να μην ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ;» ρώτησε.

Από δω το πάει, από κει το φέρνει, στο 7,7% που πήρε το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αν το εννοεί, τότε, με βάση τις δημοσκοπήσεις, σίγουρα το βράδυ της Κυριακής θα είναι «στην όχθη των νικητών», όπως λέει συνέχεια.

 

ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η Aννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θα έπρεπε να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, διότι ήταν εξαιρετική ευρωβουλευτής και δεν γίνεται να πληρώνει το τίμημα να μην είναι (υποψήφια) «για μία παρατυπία».

Αυτή τη θέση παρουσίασε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, εννοώντας ως «παρατυπία» την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων εκλογέων τα οποία της έδωσαν (παρανόμως) κάποιοι από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση (Σκάι) «ε, δεν είναι απλώς παρατυπία να γίνονται φέιγ βολάν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών», επέμεινε στη θέση της.

Είναι κακό να σκεφτεί κανείς ότι προσβλέπει (και) στις ψήφους που θα έπαιρνε η κ. Ασημακοπούλου εάν ήταν υποψήφια;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με την προσωπική καθημερινότητα του κ. Κασσελάκη, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο, δεν έχει αντιπαραθετικό πρόγραμμα με τη ΝΔ. Δεν αναδεικνύει μεγάλα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος. Δεν παρουσιάζει μια άλλη πολιτική στρατηγική, άρα δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική του κ. Μητσοτάκη».

Τάδε έφη Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες. Εν τω μεταξύ, ολόκληρο το Μαξίμου ασχολείται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και το φορολογικό, ενώ ακόμα και το ΓΛΚ υπολόγισε το κόστος τους (2,7 δισ., είπε, κοστίζει το πρόγραμμα για την ακρίβεια).

Εντάξει, να λες και μια κουβέντα παραπάνω παραμονές ευρωεκλογών, αλλά ο Τζανακόπουλος μάλλον… ξέφυγε.

 

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ: Ενα μήνα πίσω πηγαίνει η δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας όσων χρωστούν στην εφορία ή τον ΕΦΚΑ περισσότερα από 150.000 ευρώ.

Κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου δίνει προθεσμία για την ανάρτηση των σχετικών στοιχείων έως τις 31 Ιουλίου 2024 αντί της 30ής Ιουνίου που προβλέπει ο νόμος.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων στόχο έχει μέσω της διαπόμπευσης φυσικών και νομικών προσώπων να ασκηθεί πίεση προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Τα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι μάλλον περιορισμένα, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, μικροοφειλέτες είναι αυτοί που ρυθμίζουν και όχι οι μεγάλοι.

Με ή χωρίς διαπόμπευση.

 

ΜΕΤΚΑ: Με κύκλο εργασιών 161,1 εκατ. ευρώ, EBITDA 22,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 16,3 εκατ. ευρώ έκλεισε την πρώτη της χρήση (2023), αφότου μεταβλήθηκε σε βραχίονα των κατασκευαστικών εργασιών της Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ. Το Return on Equity ανήλθε σε 9,87%.

Στο τέλος του 2023, τα 45 εκατ. ευρώ από τα 67 εκατ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων ήταν σε προθεσμία ή σε repos. Δεν βαρύνεται με δανεισμό.

 

INTRALOT: Το ποσό των 11 εκατ. ευρώ έβαλε η Intralot στην ολλανδική θυγατρική Intralοt Global Securities στις 18 Μαρτίου. Πρόκειται για τεχνικής φύσης αύξηση κεφαλαίου, που σκοπό έχει την πλήρη εξόφληση των senior notes ομολογιών, η οποία ακολούθησε τον Απρίλιο.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Μακράν οι πλέον απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ευρώπη αναδεικνύονται οι Ελληνες για ακόμη έναν μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις -43,8 μονάδες, στη χειρότερη μέτρηση της ΕΕ, με τη δεύτερη στην Εσθονία με -28,1.

Στην έρευνα καταγράφεται νέα επιδείνωση στις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά κυρίως για την οικονομική κατάσταση των ίδιων των νοικοκυριών, με τις υψηλές τιμές για καταναλωτικά αγαθά και στέγαση να βαρύνουν ιδιαίτερα στις τσέπες των καταναλωτών.

 

ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ: Το γνωστό ιδιωτικό σχολείο, για λίγους και εκλεκτούς, κατάφερε πέρυσι να αυξήσει 4,4% τον κύκλο εργασιών του στα 17,490 εκατ. ευρώ. Το κατάφερε με την αύξηση των μαθητών και επιπλέον μαθητικές δραστηριότητες.

Ωστόσο τα προ φόρων κέρδη της Σχολής πιέστηκαν, υποχωρώντας στο 1,202 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 2022 ήταν στο 1,96 εκατ. ευρώ).

 

BILDERBERG: Τέσσερις Ελληνες βρέθηκαν στη Μαδρίτη τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της 70ής συνάντησης της γνωστής λέσχης, το όνομα της οποίας έχει συνδυαστεί κατά καιρούς με έντονη συνωμοσιολογία.

Πρόκειται για την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, τον πρόεδρο του ΣΕΒ και επικεφαλής της Titan Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Στη συνάντηση βρέθηκαν περίπου 130 πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί. Και μιλάμε για πολύ δυνατά ονόματα. Μεταξύ αυτών ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup.

Στη λίστα υπάρχουν ακόμα η η Jane Fraser, CEO της Citigroup, ο Demis Hassabis, CEO της Google DeepMind, ο Τούρκος Ömer Koç, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, αλλά και ο αρθρογράφος των Financial Times Martin Wolf.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων