ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Η απόκτηση της ασφαλιστικής CNP από την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου καθιστά την τελευταία ως ηγέτιδα δύναμη στο bancassurance, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ενημερώνοντας τους αναλυτές.
Πρόκειται, να θυμίσουμε, για μια από τις σημαντικές πηγές εσόδων για τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών κερδοφορίας.
EUROBANK-ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: Το ετήσιο όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση. Η πλειονότητα των εργαζομένων που δήλωσε συμμετοχή θα αποχωρήσει από την τράπεζα στο τέλος του 2024.
Με την κίνηση αυτή, η Eurobank περιορίζει το λειτουργικό κόστος.
EUROBANK-ΜΕΡΙΣΜΑ: Ήδη από τις οικονομικές καταστάσεις 2023 η Eurobank Holdings είχε γνωστοποιήσει ότι, εφόσον λάβει το νεύμα του επόπτη, θα διανείμει μέρισμα σε μετρητά, το οποίο θα αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 25% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών χρήσης 2023. Ήτοι, τουλάχιστον 314 εκατ. ευρώ ή 0,09 ευρώ ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα προτίθεται να προτείνει στους μετόχους την ακύρωση των 52.080.673 ιδίων μετοχών (1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου), που περιήλθαν στην κατοχή της από το ΤΧΣ.
ΕΘΝΙΚΗ: Στην περίπτωση της Εθνικής τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς η αγορά προεξοφλεί πως η πολιτική ανταμοιβής μετόχων από τα κέρδη του 2023 θα περιλαμβάνει και επαναγορά μετοχών.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει καθοδηγήσει την αγορά για μέρισμα (σ.σ. σε μετρητά ή/και σε είδος), το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 30% επί των καθαρών κερδών χρήσης 2023.
Ήτοι, μεταξύ 221 και 332 εκατ. ευρώ.
ΠΡΕΣΠΕΣ: «Δυστυχώς μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ και, απ' ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη».
Τα παραπάνω είπε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, που αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ως νικητής των πρόσφατων εκλογών.
Εάν με το «τα βασικά τρία πράγματα» εννοεί τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που παραμένουν στα συρτάρια του Μαξίμου από το 2019, τα πράγματα σκουραίνουν -κι αυτή είναι η εκτίμηση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Οι ίδιες πηγές επικαλούνται κάποιες «γαλάζιες φωνές» που, με αφορμή την προειδοποίηση Μιτσκόσκι για προσφυγή στη Χάγη, αναρωτιούνται μήπως είναι ευκαιρία τώρα να αλλάξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών προς το καλύτερο.
«Προς το καλύτερο… για ποιους; Εάν εννοούν για την Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχθεί η Βόρεια Μακεδονία. Εκτός κι αν εννοούν για τη γείτονα», το φαρμακερό σχόλιο.
Κοινώς, μπλέξαμε…
ΑΓΟΡΕΣ: Ο κόκκινος συναγερμός της ΕΚΤ χθες δεν ήταν τυχαίος. Οι αγορές δείχνουν απαθείς απέναντι στους κινδύνους των γεωπολιτικών εξελίξεων (και των επικείμενων ευρωεκλογών), προεξοφλώντας στις αποτιμήσεις τα καλύτερα σενάρια. «Τιμολογούν την… τελειότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωτράπεζας Λουί ντε Γκίντος, ενώ υπάρχει σοβαρό downside risk.
Χαρακτηριστικές του διαρκώς επιδεινούμενου γεωπολιτικού κλίματος ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Πούτιν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ ότι θα εργαστούν από κοινού απέναντι στην «εχθρική και καταστροφική πίεση των ΗΠΑ», ενισχύοντας τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Οι ελπίδες ότι η Κίνα θα απομακρυνθεί από τη Ρωσία μάλλον αποδεικνύονται φρούδες.
Πέρα από τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που δεν εξελίσσονται καλά για τα συμφέροντα της Δύσης, υπάρχουν άλλες εστίες έντασης που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και φαινόμενα που είτε είναι πρωτόγνωρα είτε είχαν πολύ καιρό να εμφανιστούν.
ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Εκτός από το Κόσοβο και τη Μολδαβία (για διαφορετικούς λόγους), σε εστία έντασης τείνει να εξελιχθεί και η Γεωργία, όπου καταγράφονται διαδηλώσεις και ταραχές εξαιτίας αμφιλεγόμενου νόμου για τον έλεγχο της χρηματοδότησης πολιτικών οργανώσεων και ΜΚΟ με χρήμα από το εξωτερικό.
Το πρωτοφανές είναι ότι μαζί με τους διαδηλωτές (εναντίον της κυβέρνησης) συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας και οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών χωρών, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε διπλωματική γλώσσα, πρόκειται για κίνηση ανάμιξης στα εσωτερικά άλλης χώρας, που δεν θυμόμαστε να έχει προηγούμενο, ίσως με εξαίρεση την Ουκρανία το 2014.
Οι δυτικοί ηγέτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «γυρίζει» την πλώρη προς τη Ρωσία. Η άλλη πλευρά μιλάει για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, στα πρότυπα του Euromaidan στην Ουκρανία, και μόλις χθες κατηγόρησε τους υπουργούς Εξωτερικών των βαλτικών χωρών ότι «ακολουθούν τις πρακτικές των Ρώσων και, πριν απ' αυτούς, των Σοβιετικών»!
Ένταση όμως επικρατεί και στη Σλοβακία, μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του ακροδεξιού πρωθυπουργού Ρομπέρτο Φίτσο, γεγονός που είχε δεκαετίες να συμβεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τοπικές αρχές προς το παρόν αποδίδουν το συμβάν σε μεμονωμένο δράστη, ο οποίος διαφωνούσε με τις πολιτικές του Φίτσο και φέρεται να ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, ενώ η κυβέρνηση Φίτσο ήταν κάθετα αντίθετη στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στη χώρα.
Γενικώς, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πόλωσης, σε αρκετές χώρες, όσο και γεωπολιτικής έντασης διεθνώς, τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεφύγει, οπότε όσοι παρακολουθούν κάπως απαθείς τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά», είτε είναι μικροί είτε μεγάλοι επενδυτές, ίσως το πληρώσουν ακριβά.
Υ.Γ. Κερασάκι στην τούρτα η χθεσινή δήλωση του Ρέι Ντάλιο, ιδρυτή της Bridgewater Associates, ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται «στα πρόθυρα» εμφυλίου πολέμου και βλέπει 35%-40% πιθανότητα να ξεσπάσει εγχώρια σύγκρουση.
DIMAND: Πλήρως μισθωμένος (… κάτι ψιλά θα λείπουν) θα εγκαινιαστεί ο Πύργος Πειραιά στις 4 Ιουνίου.
Εκτός από τα μεγάλα openings της λιανικής (JD Sports, το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα), το γυμναστήριο και καταστήματα εστίασης στους τρεις πρώτους ορόφους, ο όγκος των μισθωτών αφορά τους υπόλοιπους 20 ορόφους των γραφειακών χώρων.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβληματικό κτίριο των 34.600 τ.μ. και των 23 ορόφων έμεινε ημιτελές και αχρησιμοποίητο για σχεδόν 50 χρόνια. Ανακατασκευάστηκε από την κοινοπραξία Dimand-Prodea-ΕBRD και θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Αποτελεί δε ένα από τα μεγάλα projects της Dimand, που ενδέχεται να ρευστοποιηθούν έως το τέλος του 2024, προσφέροντας ζεστό χρήμα και συμβάλλοντας στην κερδοφορία της.
AUTOHELLAS: Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή, που από την τοπική κορυφή των 13,9 ευρώ (4 Απριλίου) έχει πλέον διολισθήσει στα 12,66 ευρώ.
Η πτώση προσεγγίζει το 9%.
LAVIPHARM: Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή, που κινείται πλέον σε υψηλά 21 μηνών. Το χθεσινό κλείσιμο μια ανάσα από το ορόσημο του ενός ευρώ (0,97 ευρώ με κέρδη 1,46%).
Το τετραήμερο σερί έχει δώσει απόδοση 14%.
ΙΚΤΙΝΟΣ: Η πρώτη σε απόδοση μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, με κέρδη 4,12% στο 0,43 ευρώ.
Είναι μια παρηγοριά για τους μετόχους, που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα.
Η ανώτερη τιμή φέτος στο 0,589 ευρώ (12 Φεβρουαρίου), με αποτέλεσμα παρά τη χθεσινή αντίδραση η «ζημιά» να παραμένει πάνω από το 26%.