ΣΥΡΙΖΑ: Οι έμπειροι πολιτικοί και οι celebrities δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την κάμερα, οι άβγαλτοι, όμως, ζορίζονται πολύ όταν βρεθούν ανακρινόμενοι απέναντι από τα δυνατά τηλεοπτικά φώτα.
Στους δεύτερους ανήκουν οι μισοί, σχεδόν, ευρω-υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπήκαν στο πολιτικο-εκλογικό παιχνίδι χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Κι αυτό φάνηκε στο δίλεπτο της live παρουσίασής τους από τον Στέφανο Κασσελάκη στις τρεις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα, με ορισμένους να χάνουν τα λόγια τους από το τρακ.
Στην Κουμουνδούρου λοιπόν σχεδιάζουν ένα ταχύρρυθμο media training γι’ αυτή την κατηγορία υποψηφίων. Tα «μαθήματα» για τα πολιτικά ζητήματα θα είναι έτσι κι αλλιώς καθημερινά.
Ο χρόνος πιέζει αφού από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και επισήμως η μάχη των ευρωεκλογών, που θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, όπως όλοι έχουμε καταλάβει…
AIRBNB: Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε σύσκεψη, εξετάστηκε από το οικονομικό επιτελείο (φωτ. ο Κωστής Χατζηδάκης) η προοπτική αλλαγών, αλλά τελικά αποφασίστηκε να μη γίνει τίποτα.
Κάπως έτσι, φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα με βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν εφεξής υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΦΠΑ και όλα τα συναφή.
Τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Airbnb απειλούνται με τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ για κάθε ξεχωριστό ακίνητο, το οποίο θεωρείται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «υποκατάστημα».
Αν ένας επιχειρηματίας νοικιάζει μέσω Airbnb -ή άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης- πέντε δωμάτια ή πέντε ανεξάρτητα διαμερίσματα στο ίδιο ακίνητο, πληρώνει ένα τέλος επιτηδεύματος. Αν όμως τα δωμάτια ή τα διαμερίσματα βρίσκονται για παράδειγμα σε πέντε διαφορετικά ακίνητα, τότε το τέλος επιτηδεύματος πενταπλασιάζεται.
Αυτά, κατ’ εφαρμογή της εγκυκλίου του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία ήρθε να δώσει οδηγίες εφαρμογής των πρόσφατα ψηφισμένων διατάξεων για την επιχειρηματική δραστηριότητα όσων διαχειρίζονται περισσότερα από τρία ακίνητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Για τα φυσικά πρόσωπα, μετά την αλλαγή του νόμου περί επιχειρηματικής δραστηριότητας, το «κακό» είναι λίγο, καθώς για πέντε χρόνια από την έναρξη απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
Για τα νομικά πρόσωπα, ο λογαριασμός είναι βαρύς.
LAMDA: Εισπράξεις 124 εκατ. ευρώ από καταβολές δόσεων για οικιστικά ακίνητα και 38 εκατ. ευρώ από πωλήσεις/μισθώσεις οικοπέδων εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης το project Ελληνικού, σύμφωνα με τη Lamda.
Προς πώληση έχουν μείνει 6 διαμερίσματα του Riviera Tower, 10 κατοικίες από το project «The cove residences» και 103 διαμερίσματα της γειτονιάς «the little Athens».
Για τα υπόλοιπα 140 διαμερίσματα έχουν δοθεί προκαταβολές, ύψους 19 εκατ. ευρώ.
ΡΕΒΟΪΛ: Συνεχίζονται οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω θυγατρικών εταιρειών από την εισηγμένη, που συμμετέχει σε υπό ανάπτυξη έργα 130 MW περίπου.
Ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,1 MW στην Εύβοια έχει ηλεκτριστεί και συνεισφέρει έσοδα στον όμιλο, ενώ στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται η σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 3,34 MW στην Αρκαδία και ενός πάρκου 10 MW στη Θήβα.
AEGEAN: Μια πρώτη μικρή ανάσα πήρε χθες η μετοχή, κλείνοντας στα 11,46 ευρώ με άνοδο 1,24%.
Ο τίτλος μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις συνολικές απώλειες έως την περασμένη Τρίτη να ξεπερνούν το 10%.
ΑΔΜΗΕ: Καύσιμο για αντίδραση έδωσαν τα αποτελέσματα 2023 του Διαχειριστή και ο διπλασιασμός της κερδοφορίας.
Η μετοχή έκλεισε στα 2,195 ευρώ, με τα κέρδη να υπερβαίνουν οριακά το 5%. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί πέντε πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 6,7%.
Υψηλό για τη φετινή χρονιά το 2,42 ευρώ από τις 19 Φεβρουαρίου.
OPTIMA BANK: Νέο ρεκόρ για την τραπεζική μετοχή που ακούμπησε το… 10άρικο, κλείνοντας στα 9,98 ευρώ (+1,84%).
Η απόδοση τριάντα ημερών προσεγγίζει το 30%.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Σε 160 εκατ. ευρώ ανήλθαν πέρσι οι επενδύσεις για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 840 MW, σε Αλεξανδρούπολη.
Η ΔΕΗ κατέχει το 51% της Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, η ΔΕΠΑ το 29% και ο όμιλος Κοπελούζος το 20%.
Η εταιρεία σύναψε, τον Ιούλιο του 2023, ομολογιακό ως 436,1 εκατ. ευρώ, με αρχικό ομολογιούχο την Εθνική, που καλύπτει το 60% με 65% του ύψους της επένδυσης. Μέχρι το τέλος του 2023 η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης εκταμίευσε 79,2 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο.
Οι μέτοχοι (ΔEΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κοπελούζος) κάλυψαν με τη σειρά τους ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους ως 157,27 εκατ. ευρώ. Έχουν ήδη καταβάλει τα 74,4 εκατ. ευρώ.
ΟΛΘ: Δεν αναμένει η διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επίπτωση στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία, τα οποία διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι βασικοί του πελάτες δεν ακολουθούν το παραπάνω δρομολόγιο.
Μέχρι σήμερα οι επιθέσεις «δεν έχουν επιφέρει κάποιο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του ομίλου», όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις.
ΟΛΘ II: Στα 23,9 εκατ. ευρώ φτάνουν οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2018 έως τα τέλη του 2023, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία παραχώρησης. Απομένει δηλαδή ένα ανεκτέλεστο 156,1 εκατ. ευρώ, το οποίο θεωρητικά πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2025.
Ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι θα λάβει παράταση έως τον Μάρτιο του 2026, κατόπιν γραπτού αιτήματος, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ένα βήμα προς τα εμπρός, πάντως, συνιστά η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την Προβλήτα 6.
Υ.Γ. Στα αξιοσημείωτα των λογιστικών καταστάσεων, ότι ο Ορκωτός Λογιστής επισημαίνει πως η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα σύνολο εκκρεμών επίδικων υποθέσεων από τρίτους, ποσού 11,95 εκατ. ευρώ, έναντι του οποίου δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη.