ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Και τώρα τι θα κάνει η Εκκλησία και ο κ. Ιερώνυμος; Ιδού πώς… την πάτησαν: Η Ιερατική Σύναξη Μητρόπολης Κέρκυρας ανακοίνωσε χθες πως οι βουλευτές του νησιού Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) καλούνται να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, λόγω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Στην απαντητική του ανακοίνωση, ο κ. Αυλωνίτης, πέραν όλων των άλλων, θέτει στη Μητρόπολη και το εξής ερώτημα: τα μέτρα αποκλεισμού θα αφορούν και «τον συντοπίτη μας, Κερκυραίο, βουλευτή Νίκο Δένδια;».
Επίσης: θα επεκταθούν «και… στον ίδιον τον πρωθυπουργό», του οποίου η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων;
Όπως μάθαμε, το ερώτημα για «αποκλεισμό» του κ. Μητσοτάκη από τους ναούς θα εγείρεται σε κάθε Μητρόπολη που εκδίδει… φετφάδες εναντίον βουλευτών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
Οπότε ο «ιερός» πονοκέφαλος αναμένεται δυνατός και διαρκής.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χθεσινή απροειδοποίητη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία, πέραν των άλλων, ερμηνεύτηκε και ως μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να ανεβάσει την αξία των μετοχών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με ικανοποίηση, στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε (και αξιοποιεί επικοινωνιακά) τις αναρτήσεις στα social media κορυφαίων στελεχών της Ε.Ε. για την επίσκεψη, όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, οι οποίοι καταδίκασαν τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ωστόσο, η εν λόγω πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη επανέφερε στον δημόσιο διάλογο και ιδίως στα πολιτικά - δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο της μετακόμισής του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.
Σενάριο, πάντως, που από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά, παραπέμποντας στις επανειλημμένες σχετικές τοποθετήσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού.
ΛΑΡΚΟ: Σας γράψαμε τις προάλλες για την πολύπαθη εταιρεία νικελίου, που μένει κλειστή, με σοβαρές επιπτώσεις, από το καλοκαίρι του 2022 (θα επανέλθουμε σε αυτό), αναμένοντας τον Απρίλιο να γίνει η εξέταση της προσφυγής Ιρλανδών επενδυτών. Σημειώσαμε μάλιστα ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αναβίωση της εταιρείας.
Το σχόλιο ίσως αποδειχθεί προφητικό, αν κρίνουμε από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο, «οι προμηθευτές νικελίου χαμηλού κόστους της Ινδονησίας θα εξαλείψουν τους αντιπάλους τους τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τη χώρα κυρίαρχη παραγωγό ενός μετάλλου ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων».
Η προειδοποίηση ήλθε από την επικεφαλής της μεγάλης γαλλικής εταιρείας εξόρυξης Eramet, την κα Christel Bories. Σύμφωνα με την ίδια, η Ινδονησία θα καταλήξει να κατέχει περισσότερα από τα… ¾ της υψηλής κατηγορίας καθαρού νικελίου στον κόσμο, μέσα σε πέντε χρόνια, (!) πετώντας από την αγορά το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού διεθνούς ανταγωνισμού.
«Μεγάλο τμήμα του κλάδου είτε θα εξαφανιστεί είτε θα επιδοτηθεί από τις κυβερνήσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξουν πολλές χώρες που θα επιδοτήσουν την παραγωγή τους, μόνο και μόνο για να ανταγωνιστούν την Ινδονησία.
ΛΑΡΚΟ II: Οι FT σημειώνουν επίσης ότι οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά και η πτώση των τιμών του νικελίου έχουν ήδη επηρεάσει εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες είτε μείωσαν παραγωγή είτε έκλεισαν τα ορυχεία τους, ωθώντας ακόμη και τον διεθνή γίγαντα Glencore να ανακοινώσει σχέδιο εξόδου από τις δραστηριότητες στη Νέα Καληδονία.
Στο μεταξύ, αναφέρουν, η τιμή του νικελίου έχει καταγράψει μείωση της τάξεως του 30% τον τελευταίο χρόνο, μετά από 2 έτη αυξημένων τιμών (στα οποία η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε μετέωρη).
Δεν είναι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια όμως που μετράνε. Έχει σημασία να θυμηθούμε ότι η εταιρεία μπήκε στον πάλαι ποτέ ΟΑΕ, έχοντας τεθεί σε «εκκαθάριση εν λειτουργία», κάπου στο σωτήριο έτος 1990, δηλαδή πριν από… 34-35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συνέχισε να σέρνεται, από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, αναμένοντας ματαίως την «αξιοποίησή» της.
Ακόμη και τώρα, που τα «λουκέτα» διεθνώς φαίνονται καθαρά στον ορίζοντα, η ΛΑΡΚΟ αναμένει στο ακουστικό της, μπας και ολοκληρωθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού.
Με τι προοπτικές πλέον;
NOVAL-KODAK: Στην έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 20,5 εκατ. ευρώ, προχώρησε τον περασμένο Γενάρη η Grid ΑΕ, μικτή εταιρεία των Noval Property και Brook Lane, οι οποίες και δεσμεύονται να δανείσουν κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους (50%-50%) την εταιρεία.
Η πρώτη εκταμίευση ποσού 17,55 εκατ. ευρώ έγινε τον ίδιο μήνα. Η Grid απέκτησε κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού το οικόπεδο που στέγαζε επί χρόνια τις εγκαταστάσεις της Kodak στο Μαρούσι, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, επί του οποίου κατασκευάζει συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων επιφάνειας περίπου 62.000 τ.μ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Επαναφέρουν παράγοντες της αγοράς το ζήτημα του «Ενεργειακού Τειρεσία».
Όπως πληροφορείται η στήλη, στελέχη της αγοράς θέτουν επιτακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο Ενεργειακός Τειρεσίας θα είναι ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί όπως εκείνος των τραπεζών και θα υπάρχει σήμανση (flagging) για τους κακοπληρωτές, για να γνωρίζει ο προμηθευτής ποιος χρωστάει.
Εδώ και αρκετούς μήνες έχει μπει στο τραπέζι το ζήτημα των αλλαγών του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο να μπουν όρια στον ενεργειακό «τουρισμό».
Δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές, με την «μπάλα» να βρίσκεται στο γήπεδο του υπουργείου Ενέργειας.
CENERGY: Πάνω ακόμη και από το αναθεωρημένο guidance που είχε δώσει η εταιρεία κινήθηκαν τελικά τα περυσινά αποτελέσματα της Cenergy. Ειδικότερα, ενώ αρχικά η διοίκηση του ομίλου είχε μιλήσει για προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ και τελικά η χρήση έκλεισε στα 213,8 εκατ. ευρώ.
To προς διανομή μέρισμα (0,08 ευρώ) και η καθαρή κερδοφορία του 2023 (72,95 εκατ. ευρώ) οδηγούν με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ σε δείκτη μερισματικής απόδοσης 1,05% και σε P/E 19,9, το οποίο ωστόσο λαμβάνει πολύ πιο ελκυστική τιμή, αν συνυπολογιστεί πως τα περυσινά αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από μη λειτουργικά κονδύλια ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.
Στα αξιοσημείωτα επίσης περιλαμβάνονται η μείωση του καθαρού δανεισμού (μόλις στο 1,77 ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA), η εκτίναξη του ανεκτέλεστου υπολοίπου υπογεγραμμένων συμβάσεων (στα 3,2 δισ. ευρώ με ανοδική τάση) και το φετινό guidance για προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ: «Ακούν» οι επενδυτές, όπως φαίνεται και στο ταμπλό εδώ και αρκετές εβδομάδες, τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών οίκων για την πορεία των επιμέρους μετοχών.
Αυτό φάνηκε και χθες στην περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα, που πήρε ώθηση από την ανάλυση της Axia, η οποία εκτίναξε την τιμή-στόχο στα 24,8 ευρώ (upside 70%), τοποθετώντας μάλιστα τη μετοχή στα top picks. Κλείσιμο στα 14,8 ευρώ (+2,21%).
Από κοντά και η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή, με κλείσιμο στα 17,05 ευρώ (+3,33%).
Θετικό κλείσιμο και για τη ΔΕΗ, που αποτελεί «κορυφαία επιλογή» για τη Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή βάζει την τιμή-στόχο στα 17,5 ευρώ με σύσταση «αγορά». Εκλεισε στα 11,76 ευρώ (+0,77%) αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων.