ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το Μαξίμου ήθελε να έχει τη συναίνεση ενός κόμματος, τουλάχιστον, από την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Κι εκεί που θεωρούσε δεδομένο το «ναι» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βρέθηκε με άλλο ένα «όχι» και, μάλιστα, σημαντικό, αφού προέρχεται από το «κέντρο».
Επόμενη ευχή κάποιων κυβερνητικών ήταν να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του ο Γιώργος Παπανδρέου και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ή, έστω, να γίνει «αντάρτης» με αποχή ή «παρών», επειδή είχε προσπαθήσει να περάσει τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2007 και δεν τα κατάφερε.
Ούτε αυτή η ευχή έπιασε. Το γιατί, το εξηγούν με απλά λόγια οι άνθρωποι του πρώην πρωθυπουργού: «Ναι, ο Παπανδρέου τα είχε προωθήσει, αλλά το έκανε όταν η Βουλή συζητούσε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητούσε δηλαδή την αναθεώρηση του άρθρου 16, που ορίζει λιτά τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν πήγε να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»…
Να θυμίσουμε απλώς ότι η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου το 2007 σκόνταψε στην ηχηρή άρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αντιδρούσε στην ουσία των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Σήμερα στηρίζει την ουσία του εγχειρήματος και τη συνταγματικότητά του…
ΣΑΡΑΚΗΣ: Μια ενδιαφέρουσα πολιτικο-δημοσιογραφική μάζωξη έγινε τη Δευτέρα στον πολυτελή χώρο του παλιού Zonar’s (πλέον Athénée).
Οικοδεσπότης, ο δικηγόρος, βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης προσκάλεσε σε συνάντηση γνωριμίας δημοσιογράφους του πολιτικού και κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ.
Το πού αποσκοπεί αυτή η πρωτοβουλία και μάλιστα για ποιο λόγο τόσο… κουβαρντιλίκι, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, δεν το ξέρουμε. Ίσως, λένε κάποιοι, ο γνωστός ποινικολόγος -που διανύει την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία- να θέλει να χτίσει κάποιο ρόλο στις ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη «δεξιά πολυκατοικία».
Αν ισχύει ή όχι, ο καιρός θα δείξει…
ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Αργά αλλά σταθερά υλοποιείται η δέσμευση για μεταβίβαση του 50%+1 μετοχή των δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, μετά την πολύκροτη απόφαση του ΣτΕ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την αποτίμηση των δύο εταιρειών ανέλαβε πρόσφατα η Nomura. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ευαίσθητη υπόθεση, που δεν θα έχει επίπτωση μόνο στα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο, αλλά -δυνητικά- και στην τιμή των εισηγμένων μετοχών.
Το 50% των χρημάτων που θα καταβληθούν στο Υπερταμείο, όσα κι αν είναι, θα κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση του Sovereign Fund που δημιουργείται. Το υπόλοιπο θα πάει στην αποπληρωμή των δανειστών.
Μετά τη μεταβίβαση στο Δημόσιο θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα και το ρολόι για τον τελικό στόχο, που φαίνεται να είναι η εύρεση στρατηγικών μεν, αλλά μειοψηφικών επενδυτών, με πώληση των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ.
ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ΙΙ: Το εγχείρημα είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, παρότι βρισκόμαστε σε περίοδο αλληλουχίας επιτυχημένων placement. Οι συγκεκριμένες μετοχές πάσχουν από περιορισμένη διασπορά και εμπορευσιμότητα, κάτι που δεν διευκολύνει την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών, ενώ έχουν πιεστεί από την αύξηση του κόστους που υπέστησαν οι εταιρείες, χωρίς να αυξήσουν τις τιμές στον καταναλωτή.
Σημειώστε επίσης ότι στις δύο εταιρείες έχουν θέση ο John Paulson ( ΕΥΔΑΠ, 9,99%) και ο όμιλος SUEZ (ΕΥΑΠΣ, 5,01%). H συμμετοχή του πρώτου ξεκίνησε το 2014 (κλείνει… 10ετία) και του δεύτερου, το ακόμη πιο μακρινό 2008.
Με βάση την πορεία των τιμών, μιλάμε για μακροχρόνια... εγκλωβισμένους!
Αν αναρωτιέστε τι πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθούν οι συνθήκες και να γίνουν στο μέλλον σημαντικές κινήσεις από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 11,33% της ΕΥΔΑΠ και το 24,02% της ΕΥΑΠΣ, η πρώτη απάντηση είναι να αυξηθεί η τιμή παροχής του νερού, ώστε να αντικατοπτρίζει τα νέα δεδομένα (πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος κ.λπ.).
Κι επειδή η νέα Αρχή που ασχολείται με αυτά τα θέματα (ΡΑΑΕΥ) μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιτελέσει αυτό το έργο, δεν αποκλείεται να υπάρξει υπουργική απόφαση.
ΔΕH: Η Επιχείρηση έχει «δυναμώσει» και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη αλλά και στο γεωστρατηγικό εκτόπισμα.
Δεν είναι, άλλωστε, συχνό φαινόμενο Ελληνας μάνατζερ σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων να γίνεται δεκτός στο State Department και εν συνεχεία από τον πρωθυπουργό χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το έκανε ο Γιώργος Στάσσης. Στα μέσα του μήνα συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Geoffrey Pyatt, Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους. Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή και η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» (project συνεργασίας των χωρών Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας).
Προχθές, o CEO της ΔΕH είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu. Το ενδιαφέρον στο Βουκουρέστι για τα σχέδια της Επιχείρησης εύλογο μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας.
Τα δισεκατομμύρια που υποσχέθηκε να επενδύσει η ΔEΗ μάλλον ικανοποίησαν…
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Ο CEO Robert Gauci δεν απάντησε με σαφήνεια στην ερώτηση του Euro2day.gr σχετικά με το αν η εταιρεία του προτίθεται να προχωρήσει και φέτος σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της (CVC και Εθνική Τράπεζα).
Ο κ. Gauci υποστήριξε πως πρώτα πρέπει να δουν την απεικόνιση των αποτελεσμάτων με βάση τα ΔΛΠ και ότι προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. «Αν το επενδυτικό μας πρόγραμμα επιτρέπει και τη διανομή χρημάτων προς τους μετόχους μας, δεν νομίζω πως θα φέρουν αντίρρηση στο να εισπράξουν», σημείωσε.
Πέρυσι πάντως, η Εθνική Ασφαλιστική είχε προχωρήσει σε γενναία πολιτική χρηματικών διανομών -μετά από πάρα πολλά χρόνια-, αν και σχεδίαζε σειρά επενδύσεων.
ΥΓ1: Ανοιχτό αφέθηκε το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου της Εταιρείας επί της Λεωφόρου Συγγρού: «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές, δεν εξαιρούμε καμία και δεν βιαζόμαστε», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
ΥΓ2: Έγιναν κάποιες νύξεις σχετικά με τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στα απογευματινά χειρουργεία των κρατικών νοσοκομείων, ενώ τονίστηκε πως το θέμα της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές στα συμβόλαια υγείας είναι πλέον οριακό και πως πρέπει από τα νοσοκομειακά προγράμματα να βγαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κερδισμένοι.
BROWN HOTELS: Στον… πάγο μπαίνει, προσωρινά τουλάχιστον, το project της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας για την αναβίωση του πρώην ξενοδοχείου «Βιέννη» στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε, στο περιθώριο της Prodexpo North, ο Λεόν Αβιγκάδ, ιδρυτής της ξενοδοχειακής αλυσίδας, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μετατροπή του διατηρητέου ακινήτου σε ξενοδοχειακή μονάδα καθυστέρησαν την υλοποίηση του project, με αποτέλεσμα να χαθεί το ευνοϊκό για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης momentum. Σημείωσε, όμως, ότι η Θεσσαλονίκη έχει τη δική της αξία ως προορισμός σε σύγκριση με την Αθήνα.
Επεσήμανε, πάντως, πως είναι δύσκολο να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές από την Ευρώπη, κυρίως λόγω της έλλειψης του one-stop-shop σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.
ENTERSOFT: Αύριο, πριν ανοίξει η αγορά, η εταιρεία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά. Η Eurobank Equities αναμένει αύξηση εσόδων 31%, στα 38,8 εκατ. ευρώ και EBITDA 12,5 εκατ. ευρώ (+31%). Σταθερό αναμένεται το περιθώριο κέρδους, στο 32%.
Υ.Γ. Χθες η εταιρεία διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για μεταβίβαση μετοχών.
HELLENIQ ENERGY: Προσαρμοσμένα EBITDA 1,2 δισ. ευρώ (-24%) εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η εταιρεία αύριο το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η κερδοφορία, μετά την έκρηξη του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 546 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία επωφελήθηκε από επίμονα υψηλά περιθώρια διύλισης, τα οποία υπολογίζονται στα 16,7 δολάρια το βαρέλι.
PREMIA PROPERTIES: Χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) εξασφάλισε η εισηγμένη, που χθες ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα αλλά και κάμψη κερδών. Πέρυσι η Premia υπέγραψε δανειακές συμβάσεις για τα υπό ανάπτυξη έργα της (Athens Heart και Ξάνθη), εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους έως €19,8 εκατ. από το RRF.
Η μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων της ΑΕΕΑΠ είναι στα 8 χρόνια, ενώ το 54% του υφιστάμενου δανεισμού είναι σε σταθερό επιτόκιο.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Πίστη στη μετοχή, παρά το ράλι που προηγήθηκε, δείχνει η κίνηση της διοίκησης να προχωρήσει τη Δευτέρα στην αγορά 3.000 ιδίων μετοχών. Η μέση τιμή ήταν στα 10,83 ευρώ.
Το επισημαίνουμε, καθώς η τελευταία αγορά ιδίων μετοχών ήταν το διήμερο 29-30 Ιουλίου 2023. Τότε οι αγορές έγιναν οριακά κάτω από τα 8 ευρώ ανά μετοχή.