UNITED - NOVA: Σήμερα σας έχουμε «φρέσκα κουλούρια»: Mandate για την πώληση έχουν λάβει δύο μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, η Morgan Stanley και η JP Morgan, αλλά οι διαδικασίες βρίσκονται σε εντελώς αρχικό στάδιο. Ως εκ τούτου, τα περί μίας και μόνο προσφοράς αλλά και περί «κλεισμένου» deal για τη NOVA δεν ισχύουν.
Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ως τώρα… καμία προσφορά, αφού είναι πολύ νωρίς για κατάθεση επίσημου ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε.
Ωστόσο, οι εγκυρότατες πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει προκαταρκτικό ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες, στρατηγικούς επενδυτές, αλλά και funds, ενώ οι διαδικασίες που τρέχουν παράλληλα αφορούν τόσο την πώληση της United Group ως σύνολο όσο και την τμηματική πώληση, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο.
UNITED-NOVA II: Σε ό,τι αφορά τα τιμήματα, όσα κυκλοφορούν τελευταία για την περίπτωση της NOVA δεν φαίνεται να είναι καθόλου κοντά στην πραγματικότητα.
Πληροφορίες από πηγές που έχουν κριθεί ιδιαίτερα ακριβείς και στο παρελθόν, αναφέρουν ότι η NOVA θα κλείσει το 2023 με EBITDA 270 εκατ. ευρώ κι ότι η BC Partners, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο (φωτό) που έχει τα «γένια και τα χτένια» της υπόθεσης, καθώς και οι σύμβουλοί της, βάζουν τον πήχη στα 2 δισ. ευρώ για τυχόν μεμονωμένη πώληση της.
Που σημαίνει τίμημα 7,5 φορές τα ΕΒΙTDA 2023, το οποίο, μάλλον καθόλου τυχαία, εναρμονίζεται με το εύρος αποτιμήσεων στις οποίες έγιναν τα σημαντικά deal στις τηλεπικοινωνίες τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να αντλήσουμε, ο πιο χαμηλός πολλαπλασιαστής ήταν το 7x EBITDA στο deal της Ιliad με την Play στην Πολωνία στο τέλος του 2020 και ο υψηλότερος στο 8,5 x EBITDAaL για το deal Etisalat/ PPF το 2023 και για το take over της Masmovil στην Ισπανία, από το κονσόρτσιουμ Providence-Cinven-ΚΚR, παρότι ειδικά η δεύτερη περίπτωση αφορά αγορά πολύ πιο ανταγωνιστική από τη δική μας. Πάνω από 8x έγιναν επίσης μεγάλα deals στην Ουγγαρία (4iG) αλλά και στην Ολλανδία (Τ-Mobile NL).
ΥΓ: Κάποιοι κύκλοι φαίνεται να θεωρούν ότι τυχόν μεμονωμένη πώληση της ΝΟVA θα έχει περίπου… ρήτρα αποκλειστικότητας υπέρ συγκεκριμένων ενδιαφερόμενων, που ήδη έχουν εγχώρια συμφέροντα. Όμως, τόσο η εμπειρία προηγούμενων αγοραπωλησιών στον συγκεκριμένο τομέα όσο και η διεθνής ελκυστικότητα της χώρας σήμερα κάθε άλλο παρά οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η Ελλάδα ήταν το 2023 πρώτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Είναι μακράν η πρώτη «πράσινη» τεχνολογία στη χώρα, καθώς ευθύνεται για το 74% της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ την προηγούμενη χρονιά.
Είναι, επίσης, και η πιο… δημοκρατική, αν πιστέψουμε τον ΣΕΦ. Υπάρχουν πάνω από 72.500 εγκατεστημένα συστήματα.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η μετοχή ήταν χθες πρώτη σε απόδοση μεταξύ των μελών του FTSE 25. Με κέρδη 4,7% έκλεισε στα 16,25 ευρώ, επιστρέφοντας στην τοπική κορυφή που είχε φτάσει στα μέσα Ιανουαρίου.
Κρίσιμο το ότι η κίνηση έγινε με τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων μηνών. Αλλαξαν χέρια 578.280 τεμάχια, συνολικής αξίας 9,3 εκατ. ευρώ.
Οι προσδοκίες για σύντομη ολοκλήρωση του ντιλ έχουν επανέλθει, όπως είχαμε έγκαιρα προαναγγείλει στις 7 Φεβρουαρίου.
EPSILON NET: Εννέα συνεδριάσεις κρατά, ουσιαστικά, η κίνηση του τίτλου. Χθες με άνοδο 5,93% έκλεισε στα 10,72 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έκανε πράξεις στα 11,18 ευρώ (+10,47%).
Προσεγγίζει πλέον τη ζώνη των 12 ευρώ στην οποία βρέθηκε πριν προκύψει τον Σεπτέμβριο το γνωστό ζήτημα με τις λογιστικές καταστάσεις που έστειλε τη μετοχή στα 8,2 ευρώ.
Εκτοτε επουλώνει τις πληγές…
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Για το εντυπωσιακό ρεκόρ στις τουριστικές εισπράξεις διαβάσατε αναλυτικά χθες. Η στήλη θα σταθεί στον εξερχόμενο τουρισμό.
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι την περασμένη χρονιά οι Ελληνες δαπάνησαν στο εξωτερικό 2,4 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το κονδύλι είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο του 2019. Το τελευταίο έτος πριν την πανδημία, οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 2,74 δισ. ευρώ
Η ρημάδα η αγοραστική δύναμη μάλλον...
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Αύξηση εσόδων 10,1% κατέγραψαν τα τουριστικά καταλύματα της χώρας το 2023, με κάποιες περιοχές να καταγράφουν κέρδη έως και 30% έναντι του 2022.
Στους χαμένους, που δεν ήταν και πολλοί, όμως, περιλαμβάνονται δύο εκπλήξεις: Μύκονος και Σαντορίνη, πέρυσι έγραψαν… χασούρα. Οι επιχειρήσεις στο νησί των ανέμων σημείωσαν διψήφια πτώση εσόδων (10,9%), ενώ στη Σαντορίνη η κάμψη περιορίστηκε στο 3%.
Για την ιστορία, οι άλλοι δύο «χαμένοι» προορισμοί ήταν στην ηπειρωτική Ελλάδα: Ξάνθη (-8%) και Δράμα (-1,9%).