ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λίγοι ίσως θα πρόσεξαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έσπευσε να τοποθετηθεί «αδιαμεσολάβητα», (δηλαδή μέσω των βίντεο στα social media) για το θέμα των μη-κρατικών πανεπιστημίων, που προωθεί η κυβέρνηση. Προτίμησε να ασχοληθεί (ξανά χθες) με το θέμα των 500.000 πακιστανών και τον Άδωνι.
Οι πιο παρατηρητικοί θα πρόσεξαν επίσης ότι και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η Δώρα Αυγέρη έκανε προχθές κάτι… άσφαιρες δηλώσεις επί του θέματος των πανεπιστημίων, πετώντας λίγο τη μπάλα στην εξέδρα.
Μέσα στον (νέο) ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν απόψεις που είναι από ελαφρώς υπέρ (αν είναι μη κερδοσκοπικά και σοβαρά), κάτι σε στυλ… ΠΑΣΟΚ δηλαδή, μέχρι και εντελώς εναντίον.
Κοινός τόπος είναι πάντως ότι η κυβέρνηση έχει τραβήξει τα συνταγματικά όρια για να περάσει από τώρα τις αλλαγές, (άποψη με την οποία συμφωνούν και αρκετοί συνταγματολόγοι, που ουδόλως πρόσκεινται στο συγκεκριμένο κόμμα), αντί να πάει ξεκάθαρα σε αναθεώρηση του άρθρου 16.
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΙΙ: Το κρίσιμο σημείο όμως (δεδομένης της μοναδικότητας που έχει πλέον η Ελλάδα σε ότι αφορά το εντελώς κρατικό «μονοπώλιο» στην ανώτατη παιδεία) είναι ότι αρκετοί «κεντροαριστεροί», αναμένουν να δουν αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καινούργιο στίγμα για το θέμα, σε σχέση με παλαιότερες εποχές.
Αν δηλαδή θα διαφοροποιηθεί -και πως- από το σχήμα της «Νέας Αριστεράς», που κρατάει τις… παραδόσεις.
Μάλλον θα απογοητευθούν, αν κρίνουμε από την πύρινη ανακοίνωση που έβγαλε χθες το «Τμήμα Παιδείας» του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας μας το όχι και τόσο ένδοξο παρελθόν.
Θα πέσει λοιπόν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια «λούμπα»; Θα αναμείνουμε και την τοποθέτηση του αρχηγού, για να σιγουρευτούμε.
ΥΓ: Εκεί στο Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τόσο μορφωμένοι που αγνοούν ότι «μη κερδοσκοπικά» δεν είναι τα πανεπιστήμια που μπαίνουν μέσα επειδή δε βγάζουν τα έξοδα τους, αλλά εκείνα που δεν διανέμουν κέρδη σε μετόχους;
Σόρυ, αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο να ερμηνεύσουμε τη φράση στην ανακοίνωση τους «Μιλάει (σ.σ. ο Μητσοτάκης) για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους».
Έλεος ρε παιδιά!
ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ: Το όνομα Ecopro Co μάλλον δεν σας λέει κάτι. Θα έπρεπε, όμως, γιατί η επιχείρηση της Νότιας Κορέας πρώτευσε σε αποδόσεις φέτος μεταξύ των 2.647 μελών του δείκτη Bloomberg World Index. Γράφει κέρδη 571%, μακράν της δεύτερης -επίσης νοτιοκορεατικής- Kum Yang Co. Αμφότερες κινούνται στον χώρο των μπαταριών.
Η εικόνα στο χρηματιστήριο της ασιατικής χώρας θυμίζει λίγο από το δικό μας 1999. Η μαρίδα έχει συρρεύσει στην αγορά (στην οποία ας σημειωθεί ότι προ εβδομάδων απαγορεύτηκε το short selling) influencers προτείνουν μετοχές στο Youtube, ενώ πολλοί ποντάρουν σε οφέλη για τις εταιρείες της χώρας, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μπαταριών, από την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας.
Η κίνηση της μετοχής έχει ενδιαφέρον. Τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο οπότε η αξία της δεκαπλασιάστηκε. Η αγοραστική μανία σάρωσε τους short που έκαψαν τα χέρια τους παρότι στοιχημάτισαν σε πτώση όταν το p/e της μετοχής ξεπέρασε το 500(!).
Από την κορυφή του Ιουλίου η μετοχή έχει χάσει το 50% της αξίας της. Ακόμα και τώρα, όμως, η κεφαλαιοποίηση είναι στα 14 δισ. δολάρια και το p/e στο 96.
Το ράλι της Ecopro δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο τεράστια κέρδη για τον ιδρυτή της Lee Dong-chae. Αυτός και η οικογένειά του είδαν την περιουσία τους να διογκώνεται στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Χαίρεται τα κέρδη του; Δεν το νομίζουμε καθώς είναι φυλακή για insider trading...
ΕΘΝΙΚΗ: Η τράπεζα, μετά τις Eurobank, Alpha και Πειραιώς, προχώρησε σε αύξηση των μικτών σταθερών αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου της, Παύλου Μυλωνά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται …πόρτα-πόρτα, καθώς ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ δεν έχει αναρτηθεί.
Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε την αύξηση των ετήσιων μικτών σταθερών αποδοχών του Π. Μυλωνά στις παρυφές των 600 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν το επιτυχές placement είχε διενεργηθεί μια μικρή αναπροσαρμογή αποδοχών (σ.σ. στα επίπεδα των 400 χιλ. ευρώ).
Η επιτυχής διάθεση του 22% άνοιξε το δρόμο για σημαντική αναπροσαρμογή των σταθερών αποδοχών του CEO Εθνικής, οι οποίες έφθασαν πλέον στα επίπεδα αυτών που λαμβάνουν (ήδη από 1/1/2024) οι ομόλογοί του στις τρεις άλλες συστημικές τράπεζες (548 -600 χιλ. ευρώ).
ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Παγκόσμιο συναγερμό έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρά την αναταραχή, όμως, δεν νομίζουμε ότι οι εφοπλιστές τα έχουν βάψει και μαύρα.
Μπορεί τα καράβια τους να πρέπει να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, προσθέτοντας αρκετές παραπάνω ημέρες στο ταξίδι, οι μετοχές τους, όμως, «φουσκώνουν» από τις εξελίξεις.
Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 12 Δεκεμβρίου οπότε αυξήθηκε ο αριθμός των επιθέσεων. Ετσι, η κεφαλαιοποίηση του Solactive Global Shipping Index αντιστοιχεί πλέον σε 190 δισ. δολάρια.
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και εκατοντάδες μη εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες που πρόκειται να επωφεληθούν εάν η διαταραχή της Ερυθράς Θάλασσας αυξήσει το κόστος μεταφοράς.
Προς ώρας δηλαδή, μονά, ζυγά… δικά τους.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Διαφημίστηκαν, αλλά δεν απέδωσαν. Ο λόγος για την ευκαιρία που δόθηκε σε όσους συσσώρευσαν οφειλές την περίοδο της πανδημίας να τις αποπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους και σε έως 120 δόσεις. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κομισιόν μόλις ένας στους πέντε δικαιούχους έκαναν χρήση της δυνατότητας.
Ετσι, διαβάζουμε ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά κανένα από τα υπάρχοντα προγράμματα ή να δημιουργήσουν νέα προγράμματα ρύθμισης χρεών.