ΕΚΤ: Η κυβέρνηση σήκωσε «ψηλά» την απόφαση να καταστήσει «άκυρη» κάθε αγοραπωλησία ακινήτου που πληρώνεται, έστω και εν μέρει, με μετρητά. Κίνηση που αποβλέπει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν μοιράζεται αυτό τον «ενθουσιασμό». Σε ανάλυσή της για το θέμα, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξηγεί «πώς η επιβολή της χρήσης τραπεζικών πληρωμών για αυτές τις αγορές θα είναι αποτελεσματική (α) στην πρόληψη φαινομένων παραοικονομίας, όπου μέρος του ανταλλάγματος για αυτές τις αγορές παραμένει μη καταγεγραμμένο στις συμβολαιογραφικές πράξεις και καταβάλλεται σε μετρητά· ή (β) στη διευκόλυνση του εντοπισμού από τις αρμόδιες αρχές περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή/και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Συμπληρώνει δε ότι «δεν περιγράφει επίσης ρητά τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να εγκριθούν εναλλακτικά και εξίσου ή πιο αποτελεσματικά (αλλά λιγότερο επαχθή) μέτρα που θα εκπλήρωναν επίσης τους στόχους».
Ως «κόκκινη κάρτα» μοιάζει και η θέση που πήρε σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό να μειωθεί σε 300 ευρώ από 500 ευρώ το ανώτατο όριο για αγορές με μετρητά. Σημειώνει ότι η Αθήνα δεν εξήγησε το γιατί η επιβολή του ορίου των 500 ευρώ δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ετσι, «είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί η μείωση αυτού του ορίου στα 300 ευρώ θα θεωρηθεί καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική ή απαραίτητη επιλογή».
Και κάπως έτσι, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή...
ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Από την 1η Ιανουαρίου, στη βάση των διατάξεων νόμου οι οποίες ψηφίστηκαν χθες, όσοι διενεργούν συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ίσου με το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Μέχρι τώρα, το πρόστιμο είναι μόλις 100 ευρώ.
Η διάταξη η οποία ψηφίστηκε ορίζει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της καταβληθείσας με μετρητά αξίας των στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται για τη συναλλαγή. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το πρόστιμο επιβάλλεται στον πωλητή και όχι στον καταναλωτή. Από τη διάταξη είναι αντιληπτό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή προστίμου είναι η έκδοση απόδειξης.
Αυτή η προσθήκη έρχεται να απαντήσει στην απορία, πώς θα εντοπίζονται οι πωλήσεις με μετρητά άνω των 500 ευρώ. Με μια διασταύρωση των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί με τα στοιχεία πληρωμών με πλαστικό χρήμα.
Εφόσον βέβαια έχει εκδοθεί απόδειξη…
MYTILINEOS: Ανέβασε ξανά τον πήχη για τη μετοχή η Citi σε χθεσινή της ανάλυση για τον κλάδο βασικών μετάλλων.
Ο οίκος έδωσε νέα τιμή-στόχο στα 46 ευρώ για τη μετοχή, διαβλέποντας περιθώρια ανόδου άνω του 26% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, στην ανάλυσή του, δίνει και ένα bull case σενάριο, με σχεδόν διπλάσια περιθώρια ανόδου!
Ειδικότερα, στο θετικό σενάριο, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 53,3 ευρώ, σχεδόν 50% υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή. Πιθανοί καταλύτες για αυτή την εξέλιξη είναι η επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης, η αύξηση της παραγωγής αλουμίνας μέσω της αύξησης της παραγωγής από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τα μεγαλύτερα περιθώρια στον τομέα κατασκευών EPC και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.
Κανονικός «ταύρος» για τη μετοχή δηλαδή!
ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΠ: Μεγάλες είναι οι προσδοκίες του Κώστα Σκρέκα από τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έσπευσε να το καταστήσει σαφές στην εισήγησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Χρειαζόμαστε αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία, που θα παράγει απτά αποτελέσματα», δήλωσε και αυτό μάς θύμισε τη σφοδρή επίθεση στον απερχόμενο πρόεδρο της Αρχής Γιάννη Λιανό («εμείς θέλουμε ελέγχους και ένα πρόστιμο δεν έχει μπει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων, το τελευταίο διάστημα, για τις τιμές»), είχε καταγγείλει.
Οσο για τη νέα πρόεδρο Ειρήνη Σαρπ χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τη δικαστική της επάρκεια. Θεωρείται δικαστικός που δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις, ακόμα και αν αυτές θεωρούνται δυσάρεστες. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές πιστεύουν πως δεν θα εμφανίσει τα προβλήματα «συνεργασίας» που προέκυψαν με τον Γιάννη Λιανό, ενώ θεωρείται και φιλικών πολιτικών πεποιθήσεων.
Να σημειωθεί ότι ως πρόεδρος του Β’ Τμήματος του ΣτΕ έχει χειριστεί υποθέσεις που σχετίζονται με θέματα οικονομίας αλλά και ανταγωνισμού.
ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Ενα από τα ισχυρότερα ράλι της δεκαετίας γνώρισε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες η αγορά των φορτηγών πλοίων (Dry Bulk).
Το ημερήσιο ναύλο για ένα capesize 180.000 τόνων έφτασε την περασμένη Δευτέρα τις 54.600 δολάρια, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν μόλις 15.800 δολάρια, κάνοντας παράγοντες της αγοράς να μιλούν για «ονειρεμένες εβδομάδες» και «αστρονομικά κέρδη» για τους εφοπλιστές.
Αναλυτές αποδίδουν την εικόνα σε μια σειρά παράγοντες που «ευθυγραμμίστηκαν» ταυτόχρονα. Κακοκαιρία καθυστέρησε τις φορτώσεις/εκφορτώσεις σε Ευρώπη και Κίνα.
Περιορισμοί στην κίνηση μέσω της Διώρυγας του Παναμά επιδεινώνουν τα προβλήματα που προκαλεί μια πολύμηνη κυκλοφοριακή συμφόρηση στα λιμάνια της Βραζιλίας και τις μεταφορές σιτηρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα υπάρχουν 113 Panamaxes και φορτηγά πλοία που βρίσκονται σε αναμονή φόρτωσης. Κερασάκι στην τούρτα οι μεγάλες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και βωξίτη από τη Δυτική Αφρική.
Βέβαια, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Μετά το μπουμ, τα ναύλα εκτιμάται ότι θα πάρουν την κάτω βόλτα, εν μέρει λόγω και της εποχικότητας. Συμβόλαια για Capesize τον Γενάρη τιμολογούνται στα 17.250 δολάρια τη μέρα, ενώ αυτά για τον Φεβρουάριο βρίσκονται μόλις στις 10.125 δολάρια.
Όπως και να 'χει, για πολλούς εφοπλιστές βγήκε... Δώρο Χριστουγέννων.
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ: Κάποιες χώρες κυνηγούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, κάποιες άλλες προτιμούν να δράσουν προληπτικά.
Το σημειώνουμε αυτό διαβάζοντας πως οι γαλλικές αρχές θα διενεργήσουν ελέγχους σε 10.000 ξενοδοχεία και εστιατόρια σε ολόκληρη τη Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού την επόμενη χρονιά, με στόχο να περιορίσουν τις ευρέως αναμενόμενες μαζικές αυξήσεις τιμών κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε μάλιστα ότι και τα 1.600 ξενοδοχεία που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα θα επιθεωρηθούν από τη γαλλική υπηρεσία ελέγχου της απάτης μέχρι το καλοκαίρι.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα ότι το γραφείο τουρισμού του Παρισιού καταγράφει αυξήσεις 314% στις τιμές των ξενοδοχείων στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, με τη μέση τιμή μιας διανυκτέρευσης στην περιοχή του Παρισιού να αυξάνεται από 169 ευρώ τον Ιούλιο του 2023 σε 699 ευρώ ένα χρόνο αργότερα!
Στη Γαλλία, οι τιμές των ξενοδοχείων καθορίζονται ελεύθερα. Δεν θα επιβληθεί πλαφόν, αλλά οι γαλλικές αρχές ελπίζουν ότι οι επιθεωρήσεις θα συγκρατήσουν τις τιμές. Το υπουργείο διαμήνυσε, μάλιστα, ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να υποστούν «βαριές κυρώσεις», εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τους κανόνες.
Και ως γνωστόν, δύσκολα τα βάζεις με το γκουβέρνο...