ΡΕΥΜΑ: Eπανερχόμαστε, διότι έχουμε ενοχληθεί λίγο με τις λαϊκίστικες συγκρίσεις που επιχειρούνται από υπεύθυνα πρόσωπα, τα οποία έχουν στοιχειώδη γνώση της αγοράς, όπως ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Μιλούν για την προμήθεια ρεύματος λες και είναι για τον καταναλωτή το ίδιο με το να αγοράζει ψωμί ή βενζίνη.
Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες, το ότι κάποιος προμηθευτής θα είναι φτηνός με το πράσινο τιμολόγιο τον Γενάρη δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο φτηνός τον Μάρτη ή τον Απρίλη, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το ίδιο βεβαίως, θα πείτε, μπορεί να ισχύσει και για έναν φούρνο ή ένα βενζινάδικο.
Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι με τον φούρνο και το βενζινάδικο δεν υπογράφεις… συμβόλαιο για να αγοράσεις βενζίνη, ψωμί ή οτιδήποτε άλλο. Αν θέλεις, πας τη μια μέρα στον έναν και την άλλη στον άλλον. Το ότι η διακοπή συμβολαίου με τους παρόχους ενέργειας γίνεται χωρίς κόστος διευκολύνει βεβαίως, αλλά δεν σημαίνει ότι συμβαίνει με... μαγικό ραβδί. Τώρα το αποφάσισα και… τσακ μπαμ, τον άλλαξα τον προμηθευτή.
Αντιθέτως, θέλει από μια εβδομάδα έως ένα μήνα, ανάλογα με το πόσο ψηφιακά καταρτισμένος και μεθοδικός είναι ένας πελάτης, πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του -και πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται οι εταιρείες.
ΡΕΥΜΑ ΙΙ: Κατ' επέκταση, παρότι οι τιμές θα ανακοινώνονται κάθε μήνα, είναι μάλλον δύσκολο να κοιτάζει κάθε τόσο ο πελάτης ποιος είναι ο φθηνότερος και να κάνει «τουρισμό», μήνα τον μήνα, ή τρίμηνο το τρίμηνο.
Υπάρχει, όμως, θέμα και με αυτά που λέει ο υπουργός για την τιμή. Στην πραγματικότητα, μέσα από τον τύπο υπολογισμού (όχι, το ψωμί δεν έχει τέτοιους τύπους για να βγει η τιμή, όπως υπονόησε ο υπουργός, αλλιώς θα έπρεπε ο φούρναρης να γίνει… προφέσορας) υπάρχουν πολλοί τρόποι να φαίνεται κάποιος φτηνός αλλά να βγει αργότερα ακριβότερος.
Ο ένας είναι προφανώς οι εκπτώσεις, ο δεύτερος το πόσο χαμηλά ή ψηλά θα βάλει ο προμηθευτής όχι μόνο τη βασική τιμή προμήθειας αλλά και τα όρια διακύμανσης και τον συντελεστή επιβάρυνσης στη Χρέωση Μηχανισμού Προσαρμογής.
Διότι αν στη χονδρική της ενέργειας προκύψουν σοβαρές διακυμάνσεις, ο φθηνότερος μπορεί να αποδειχτεί ακριβότερος, επειδή, επί παραδείγματι, είχε μεν χαμηλή βασική τιμή, είχε, όμως, και χαμηλά όρια διακύμανσης χωρίς κόστος για τον πελάτη, στον μηχανισμό προσαρμογής.
ΥΓ: Για να μην παρεξηγούμαστε, κατανοούμε την προσπάθεια του υπουργού και των συμβούλων του να «βάλουν το τζίνι στο μπουκάλι», με την τιμή του ρεύματος, τώρα που κόβονται οι επιδοτήσεις για τους πολλούς. Ωστόσο, η πηγή του κακού βρίσκεται στη χρηματιστηριοποίηση των τιμών της ενέργειας, που οδηγεί σε σύνθετες φόρμουλες τιμολόγησης με διάφορες μεταβλητές, που ενίοτε έχουν και πολύ έντονες διακυμάνσεις.
Κατανοούμε και την τεχνοκρατική προσπάθεια που έγινε, να βγει ένα ενιαίο τιμολόγιο, απλούστερο για τον καταναλωτή, ώστε να συγκρίνει. Θαύματα, όμως, δεν γίνονται ή κρατούν τρεις μέρες (σημειώστε το δεύτερο, ίσως αποδειχτεί… προφητικό αλλά σε μήνες, όχι σε μέρες).
Το πρόβλημα είναι αυτό που θίξαμε και παραπάνω. Πρόκειται για «φωτογραφία» με διάρκεια ένα μήνα, για ένα «ενσταντανέ» που λέγαμε παλιότερα, σε μια αγορά που ο καταναλωτής δεν μπορεί να αλλάζει τιμολόγια και προμηθευτές κάθε μήνα, ούτε κάθε τρίμηνο.
Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα γράψαμε αναλυτικά και στο χθεσινό σχόλιο.
ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Η στήλη περιέγραψε χθες την πορεία της μετοχής, που σήμερα συνέχισε ανοδικά σε νέο υψηλό (3,76 ευρώ +3,16%).
Επανερχόμαστε καθώς την Τετάρτη οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε σειρά πακέτων. Το πρωί έγιναν τέσσερα στην τιμή των 3,65 ευρώ. Αφορούσαν αθροιστικά 205 χιλιάδες τεμάχια, με την αξία στις 747 χιλιάδες ευρώ.
Ακολούθησαν δύο ακόμα, στα 3,69 ευρώ. Αλλαξαν χέρια 75 χιλιάδες μετοχές, με τις συναλλαγές να αντιστοιχούν σε 143 χιλιάδες ευρώ.
INTRALOT: Στην τέταρτη θέση σε επίπεδο συναλλαγών έφτασε χθες η μετοχή. Με τον τζίρο να φτάνει τα 4,4 εκατ. ευρώ έσπασε το φράγμα του ενός ευρώ, κλείνοντας στο 1,03 (+7,29%). Καταγράφηκαν δύο πακέτα για 775 χιλιάδες τίτλους αξίας 786 χιλιάδων ευρώ.
Αγγίζουν το 40% τα κέρδη τις τελευταίες 30 ημέρες.
ΑΚΡΙΤΑΣ: Με δεύτερο limit up επιβράβευσε το ταμπλό τη μετοχή, μετά την επιστροφή της στην Κύρια Αγορά.
Ο τίτλος έκλεισε εχθές στο 1,2 ευρώ με άνοδο 29,73%, μετά από αντίστοιχη κίνηση την Τρίτη, σε συνέχεια της απόφασης για έξοδο από την κατηγορία της επιτήρησης.
Η εταιρεία έχει αναδιαρθρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διαθέτει πλέον θετικό κεφάλαιο κίνησης (στοιχεία 30/6/2203), έχει επιστρέψει τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο (+12,35 εκατ., μετά από κούρεμα δανειακών υποχρεώσεων ύψους 18,05 εκατ. ευρώ) και σημειώνει στο πρώτο φετινό εξάμηνο θετικό EBITDA.
Εχθές ανακοίνωσε και τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 29 Δεκεμβρίου για συμψηφισμό των σωρευμένων ζημιών από προηγούμενες χρήσεις μέσω διάθεσης του αποθεματικού και μείωσης μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΚΤΕΡ: Πτήση σε νέα υψηλά 22 ετών για τη μετοχή που έκλεισε στα 4,1 ευρώ με άνοδο 8,16% και υψηλό τζίρο, καθώς άλλαξαν χέρια 133.572 μετοχές ή το 1,19% της εταιρείας.
Το εντυπωσιακό για τη μετοχή είναι η σταθερά ανοδική τροχιά, καθώς το τελευταίο κλείσιμο με πτώση καταγράφηκε στις 22 Νοεμβρίου!
ΔΑΝΕΙΑ: Θύμα της αποχής των δικηγόρων έπεσαν και οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Η αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο επί συλλογικής αγωγής κατά τράπεζας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχε οριστεί να συζητηθεί την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου του… 2025, δύο χρόνια μετά.
Ο Σύλλογος των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι με τη δικάσιμο που δόθηκε, ο χρόνος δικαστικής επίλυσης θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής!
BITCOIN: Καθώς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου εκτοξεύεται στις 43.000 δολάρια, με τα κέρδη της φετινής χρονιάς να φτάνουν το 160%, πληθαίνουν και τα «καλά» νέα σε ό,τι αφορά τη διάδοσή του στην «πραγματική» οικονομία.
Η ελβετική πόλη Λουγκάνο ανακοίνωσε πως ξεκινά να δέχεται κρυπτονομίσματα για πληρωμές φόρων, προστίμων και εν γένει τιμολογίων που αφορούν τον δήμο.
Με αυτό τον τρόπο οι αρχές της πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ιταλία ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν το καντόνι Ζουγκ και η πόλη Ζερμάτ, που ήδη αποδέχονται τα crypto.
Υ.Γ. Το γειτονικό Λιχτενστάιν ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αρχίσει να αποδέχεται πληρωμές σε Bitcoin για κρατικές υπηρεσίες που παρέχει.