ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Μικρά αλλά και ξεκάθαρα τα καρφιά του Γιάννη Στουρνάρα προς τους servicers.
Στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, η ΤτE επισημαίνει ότι από τις 23 Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), καμία δεν έχει αιτηθεί άδεια αναχρηματοδότησης απαιτήσεων. Πρόκειται, θυμίζουμε, για απαραίτητο βήμα προκειμένου να μπορούν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις των οποίων κατέχουν τα δάνεια, στο πλαίσιο σχεδίων ανάταξης.
Αυτή η… κολόνια κρατά καιρό. Από τα τέλη του 2021, και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΕΔΑΔΠ, ο Γ. Στουρνάρας είχε επισημάνει την ανάγκη να παρέχονται βιώσιμες λύσεις στους πιστούχους, ώστε να επανέλθουν σε παραγωγική διαδικασία. Και σ' αυτό το πλαίσιο, η παροχή ρευστότητας είναι πολλές φορές απαραίτητη, επεσήμανε.
Και δεν σταματάμε εδώ. Η ΤτE τονίζει ότι «κρίνεται απαραίτητη η σημαντική βελτίωση της διαχείρισης των δανείων από τις ΕΔΑΔΠ». Κι αυτό γιατί «οι ικανοποιητικές επιδόσεις των ΕΔΑΔΠ είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του προγράμματος “Ηρακλής”, την αποτελεσματική διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους και την αξιοποίηση του αδρανούς παραγωγικού δυναμικού».
Ο καιρός περνά αλλά τίποτα, όπως φαίνεται, δεν αλλάζει.
ΕΤΕ-PLACEMENT: Κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά σε εγχώριους επενδυτές μετοχών Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ.
Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, το ενημερωτικό ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί επίσημα μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 9μήνου, ώστε να περιλάβει και το τρίτο τρίμηνο. Όπερ και εγένετο.
Η Ε.Κ. αναμένεται να το εγκρίνει το αργότερο ως τη Δευτέρα. Μετά την έγκριση, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διάθεση 15% με 20% μέσω accelerated book building σε ξένους και ως 5% σε εγχώριους επενδυτές.
ΔEΗ: Ισχυρό αναμένεται το τρίτο τρίμηνο για την Επιχείρηση, που τις τελευταίες εβδομάδες τράβηξε τα φώτα της επικαιρότητας με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας και της Κωτσόβολος.
Τα έσοδα θα είναι μειωμένα εξαιτίας της πτώσης των τιμών ρεύματος από τα περσινά δυσθεώρητα επίπεδα. Εκτιμάται, όμως, ότι τα επαναλαμβανόμενα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ (+42% σε ετήσια βάση).
Η μετοχή έχασε χθες τα 10 ευρώ, με κλείσιμο στα 9,96 ευρώ, αλλά μετρά απόδοση 15% σε διάστημα 30 ημερών.
ΑΠΑΤΕΣ: Αυξημένος μεν, εξαιρετικά περιορισμένος δε, ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με απάτη διενεργώντας ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι, σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης αυξήθηκε το α' εξάμηνο του 2023 κατά 31%, αλλά παραμένει εξαιρετικά χαμηλά (0,02%). Μιλάμε ουσιαστικά για μία απάτη ανά 5,2 χιλιάδες συναλλαγές.
Σε όρους αξίας αυτών των περιστατικών απάτης, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 29% και διαμορφώθηκε σε 0,03%, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.
Περισσότερο «επικίνδυνες», επισημαίνουμε, είναι οι εξ αποστάσεως συναλλαγές.
ΤΙΤΑΝ: EBITDA στα 140 εκατ. ευρώ ή 47% υψηλότερα περιμένει η Eurobank Equities για τον όμιλο, καθώς καταγράφεται ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται. Τα καθαρά κέρδη υπολογίζεται ότι θα είναι στη ζώνη των 73 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο (+66% σε ετήσια βάση).
Ανάλογες οι εκτιμήσεις της Optima, που κάνει λόγο για EBITDA 141,1 εκατ. και κέρδη 68,7 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνονται έκτακτα ποσά.
LIDL: Ξεχάστε τα αντικλεπτικά στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Η Lidl σκοπεύει να τοποθετήσει στους υπαλλήλους της στη Μεγάλη Βρετανία κάμερες.
Ναι, καλά διαβάσατε. Ο λόγος που επικαλείται η αλυσίδα γι' αυτή της την απόφαση είναι η αύξηση των κλοπών στα 900 και πλέον καταστήματα που διαθέτει στη χώρα.
Η γερμανική αλυσίδα δήλωσε ότι θα εισαγάγει το μέτρο από τα τέλη του μήνα και η τοποθέτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Ανοιξη. Το δε κόστος υπολογίζεται σε 2 εκατ. λίρες.
Η Lidl είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Project Pegasus, εταιρείας που στοχεύει στην καταπολέμηση της κλοπής καταστημάτων. Ωστόσο, κι άλλοι λιανοπωλητές βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση τοποθέτησης καμερών στα ρούχα των υπαλλήλων τους.
Στην Ελλάδα ακόμη κάμερες στους υπαλλήλους δεν έχουν τοποθετηθεί, αλλά οι κλοπές έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας σε αξία τα 180 εκατ. ευρώ, αναφέρουν πηγές της αγοράς.
ΟΤE: «Μαζεμένες» είναι οι προσδοκίες των αναλυτών για τα αποτελέσματα του Οργανισμού που ανακοινώνονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Η Optima εκτιμά ότι θα είναι «αδύναμα», με οριακή κάμψη σε Ελλάδα και ελαφρά υψηλότερη στη Ρουμανία. Συνολικά περιμένει έσοδα 889 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 134 εκατ. ή 16,3% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.
Πιο αισιόδοξη η Eurobank Equities, κάνει λόγο για κερδοφορία 153 εκατ. ευρώ (-4,8%), επισημαίνοντας επίσης ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να «βαραίνει» σε όρους κερδοφορίας και cash flow.
EUROBANK: Αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα που αναπροσάρμοσε ξεκάθαρα τον φετινό στόχο πιστωτικής επέκτασης, λόγω των δυσκολιών που ενείχε η χρονιά (σ.σ. κύμα υψηλών αποπληρωμών τους πρώτους μήνες και εν συνεχεία «κοιλιά» στη ζήτηση νέων δανείων, λόγω υψηλών επιτοκίων).
Ο νέος στόχος προβλέπει έως 1 δισ. ευρώ, ενώ η χρονιά είχε ξεκινήσει με πρόβλεψη για 2,8 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στο 9μηνο, το συντριπτικό μέρος της καθαρής πιστωτικής επέκτασης (700 εκατ. ευρώ) ήρθε από το εξωτερικό.
Η διοίκηση πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη το 2024.
ΕΤΕ-DROMEUS: Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ έδωσε η Εθνική στην Dromeus Capital, για να πάρει πίσω κτίριο γραφείων στην οδό Πειραιώς, το οποία μίσθωνε.
Η συναλλαγή έγινε μέσω πώλησης της εταιρείας Γκρέκο Γιώτα Επενδύσεις Ακινήτων ΜΑΕ, που είχε μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το ακίνητο.
Σημειώνεται ότι διέθεσε, επίσης, 83,25 εκατ. ευρώ για να επαναγοράσει από την Prodea συγκρότημα γραφείων που επίσης μίσθωνε στον Γέρακα και άλλα περίπου 67 εκατ. ευρώ στον Παπαλέκα για το ιστορικό κτίριο της Οδού Σοφοκλέους, το οποίο στέγασε επί σειρά ετών το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύνολο περί τα 180 εκατ. ευρώ και θα δώσει άλλα 154 εκατ. ευρώ στην Prodea για να επαναγοράσει 50 ακίνητα.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Έναν «χάρτη» των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς καταθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όπως αναφέρει η ΤτE, τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας (29,5% από 10,3% το 2022), της εστίασης (27,6%), των κατασκευών (19,9%), του εμπορίου (12,9%), των καταλυμάτων (10,2%) και της μεταποίησης (9,8%).
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (29,8%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (22%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (18%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους κλάδους της ενέργειας (0,9%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,7%).
Τα τραπεζικά στελέχη, φυσικά, τα γνωρίζουν και τιμολογούν ανάλογα…