ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΟΣ: Συνεχίζει το σκανάρισμα της αγοράς για επενδυτικές ευκαιρίες το private equity της οικογένειας Κάτσου.
Ηδη έχει χτίσει συμμετοχές σε τρόφιμα (Παλίρροια-Cafetex), υγεία (Innovis, κλινικές) αλλά και τη Lamda Development (μαζί με το γκρουπ Olympia του Π. Γερμανού). Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογεί στόχους στους τομείς της τεχνολογίας και του… ESG.
Όσο κι αν ψάξαμε για το δεύτερο σκέλος, δεν λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση, παρά μόνο ότι αποκλείστηκε πιθανή κίνηση σε ΑΠΕ ή κάποιο αντίστοιχο ενεργειακό asset.
Πέρα από τους στόχους και τα deals ωστόσο ο κ. Βασίλης Κάτσος (φωτ.) έχει ήδη περιγράψει εναργώς τη στόχευση του οχήματος που ηγείται, η οποία συνίσταται στη scale up ανάπτυξη των εταιρειών στις οποίες επενδύει. Για τον σκοπό αυτό γίνονται προσπάθειες τόσο οργανικά όσο και με προσάρτηση άλλων οντοτήτων, όπως στην περίπτωση της Cafetex που εξαγόρασε την Beanies.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα exit από παρούσες και μελλοντικές επενδύσεις, η VNK Capital δεν λειτουργεί με το σκεπτικό ενός καθαρόαιμου private equity, αλλά περισσότερο με τη λογική ενός family office.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές κοντά στο fund, στόχος είναι να δημιουργηθεί αξία αλλά και «ορατό» επενδυτικό μέγεθος για μεγαλύτερους οργανισμούς, που -προς το παρόν- δεν ενδιαφέρονται για τα μεγέθη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όσες προοπτικές και κρυμμένες αξίες κι αν κρύβει αυτή…
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Με το που τελείωσε η διάθεση του ενός Ομολογιακού Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, ξεκινά το επόμενο!
Έτσι, ενώ η Εθνική Τράπεζα (προφανώς με τη συνεργασία της θυγατρικής της ΑΕΔΑΚ) μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου διέθετε στους πελάτες της μερίδια Ομολογιακού Α/Κ με διάρκεια 18 μηνών, από την 1η Νοεμβρίου έως και το τέλος του έτους λανσάρει το Α/Κ Δήλος Extra Income 24 Months που λήγει στις 29 Δεκεμβρίου του 2025 και έχει ως στόχο να αποφέρει συνολική απόδοση (για δύο έτη) στη λήξη ύψους 5,9% (προφανώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του default σε κάποιες από τις τοποθετήσεις του Α/Κ).
Η ουσία είναι πως σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, η Εθνική προωθεί Α/Κ με σχετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια (π.χ. όχι 3, 5 ή 6 χρόνια), έτσι ώστε τα προϊόντα αυτά να ανταγωνίζονται πολύ πιο άμεσα τις προθεσμιακές καταθέσεις.
ΕΘΝΙΚΗ-EUROBANK: Κλείνει σήμερα ο κύκλος δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι προσδοκίες για τα κέρδη των δύο τραπεζών είναι υψηλές, άλλωστε το σήμα δόθηκε από τις Πειραιώς και Alpha Bank που προηγήθηκαν.
Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η Εθνική Tράπεζα θα παρουσιάσει κέρδη τριμήνου 298 εκατ. ευρώ, ποσό που οδηγεί σε απόδοση κεφαλαίων (ROTE) 18%, πάνω από το guidance της διοίκησης για το 2023, που είναι 15%. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs θα κινηθεί στο 15%. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η χρηματιστηριακή περιμένει ότι η προσαρμοσμένη κερδοφορία θα διαμορφωθεί στα 276 εκατ. ευρώ, μειωμένη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, αλλά υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Η Optima υπολογίζει πως τα κέρδη της ΕΤΕ θα είναι 266 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και σημειώνει πως θα εστιάσει στις εκτιμήσεις της διοίκησης αναφορικά με τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τις προθεσμιακές καταθέσεις και την ποιότητα ενεργητικού το τέταρτο τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η πρόβλεψη είναι πως τα κέρδη θα μειωθούν στα 274 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας ότι το προηγούμενο τρίμηνο είχε έκτακτα κέρδη από τη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα.
Προ συνεδρίασης οι ανακοινώσεις από ΕΤΕ, μετά το καμπανάκι από τη Eurobank.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τα τελευταία χρόνια, οι δημόσιες ομιλίες του Κώστα Καραμανλή (του… σωστού, όχι του άλλου) προκαλούν σχεδόν πάντα κάποιο θόρυβο, εντός και εκτός του δεξιού χώρου. Χωρίς ωστόσο ο ίδιος να κάνει κάτι περισσότερο από το να πετάει «σπόντες». Αρκετά συγκεκριμένες για τους έστω και λίγο… υποψιασμένους, αλλά και αρκετά ασαφείς για να μην μπορεί να κατηγορηθεί.
Έτσι έκανε και χθες κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου, μνημονεύοντας όπως είπε, δικά της λόγια. Όμως, σε περίοδο έντονων συγκινήσεων για τις υποκλοπές, αλλά και επιθέσεων της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές, η φράση «Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία», όπως και να το κάνουμε, δεν θα έμενε ασχολίαστη, από παριστάμενους και μη.
Είπε κι άλλα, πλέκοντας το εγκώμιο της Μαριέττας Γιαννάκου, που έκαναν μια κάποια αίσθηση: «Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης… Ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας».
Ωραία τα λέει ο πρώην πρωθυπουργός. Να μας έλεγε όμως και κάτι για την περίοδο του 2008-2009, για το πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία (ασχέτως αν η βόμβα έσκασε στα χέρια του ΓΑΠ), πολύ θα το εκτιμούσαμε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Ήταν ακριβώς 8 μ.μ. όταν στην αίθουσα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έμπαινε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κάποιοι, που μάλλον ανήκουν στην κατηγορία των άσπονδων φίλων του, έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι το χειροκρότημα που έλαβε ήταν ίσως περισσότερο κι από αυτό που εισέπραξε στην εκδήλωση προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου, στην οποία παρέστη νωρίτερα. Όπου και κυριάρχησε, όπως καταλαβαίνετε, το παραδοσιακό στοιχείο της παράταξης.
Προφανώς το ενθουσιώδες χειροκρότημα στην εκδήλωση για τον Σημίτη δεν είναι άσχετο με τους πολυάριθμους «πασοκογενείς» που μετέχουν ήδη στην κυβέρνηση, αλλά και με κάποιους άλλους, όπως ο Γιάννης Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου, που σύμφωνα με τις κακές… νεοδημοκρατικές γλώσσες, πολύ θα ήθελαν να μπουν στην ίδια ομάδα. Αλλά μέχρι στιγμής, η πρόσκληση δεν έρχεται…
ΥΓ: Τις σπόντες σε αυτή την εκδήλωση φαίνεται ότι τις ανέλαβε (σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα) ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην «απαίτηση για λογοδοσία» αλλά και στην «προσήλωση του Κώστα Σημίτη για δημιουργία κράτους δικαίου».
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δίκαιη αποτίμηση μεταξύ 313 και 426 εκατ. ευρώ δίνει για την εισηγμένη ανάλυση της Eurobank Equities.
Ο οίκος δίνει στο βασικό σενάριο για την αξία της μετοχής τιμή 8,2 ευρώ (από 8,5 ευρώ προηγουμένως), υπερδιπλάσια από την τρέχουσα στο ταμπλό. «Θεωρούμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα αντικατοπτρίζουν μια απαισιόδοξη στάση, με ασήμαντη αύξηση της κερδοφορίας, αν και η ζήτηση ανακάμπτει, κάτι που δεν συνάδει με το σταθερό ιστορικό του ομίλου», γράφει.
Κλείσιμο στα 4,05 ευρώ χθες, με άνοδο 1,12% αλλά χαμηλό τζίρο, μόλις 27,8 χιλιάδες ευρώ και σε μεγάλη απόσταση από το υψηλό έτους των 5,6 ευρώ στις αρχές Ιουλίου.
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται το μοντέλο που καθιερώθηκε στην πανδημία. Τελευταίο παράδειγμα, ο Steve Schwarzman, ισχυρός άνδρας της Blackstone, που υποστήριξε ότι η δυσκολία να πειστούν τα στελέχη να επιστρέψουν στα γραφεία έγκειται στο ότι απολαμβάνουν μικρότερο φόρτο εργασίας στο σπίτι.
Ο επικεφαλής ενός ομίλου που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ είπε ότι οι άνθρωποι επωφελήθηκαν από την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς διαπίστωσαν ότι «δεν δούλευαν τόσο σκληρά» και παράλληλα εξοικονομούσαν χρήματα σε μετακινήσεις, μεσημεριανά γεύματα και ρούχα εργασίας.
Ετσι τα γραφεία είναι σήμερα μισοάδεια και όταν λήξουν τα υφιστάμενα συμβόλαια, οι εταιρείες θα περιοριστούν σε μικρότερους χώρους. Αποτέλεσμα, να εκτιμάται ότι ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα «δεν θα μπορούν να επιβιώσουν ως οικονομικές οντότητες».
Λέγε με και λουκέτο...
PROFILE: Με βάση τη χθεσινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η εισηγμένη κατέχει 67.650 ίδιες μετοχές της, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,2775% της εταιρείας. Επίσης, το μέσο κόστος κτήσης υπολείπεται ελαφρά της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο μέλλον θα δούμε και πάλι να «επαναλαμβάνεται το έργο» που έχει παιχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Θυμίζουμε ότι η εισηγμένη συνηθίζει να αγοράζει ένα σημαντικό πακέτο ιδίων μετοχών, το οποίο στη συνέχεια ρευστοποιεί έναντι υψηλότερου τιμήματος. Αυτό έχει ήδη γίνει στην Profile γύρω στις τέσσερις φορές μέχρι σήμερα.
Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ότι αυξάνεται η εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ. Δεύτερον, ότι αυτός ο τρόπος έχει διευκολύνει πολλά funds να «μπουν στη μετοχή», με το 28% της εταιρείας να ελέγχεται σήμερα από θεσμικούς επενδυτές (περίπου το 18% από ξένους).
Τρίτον, ότι έχει προκύψει ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών έχει υπερβεί αθροιστικά μέχρι σήμερα το 1,5 εκατ. ευρώ και ίσως να πλησιάζει τα δύο εκατ. ευρώ.
Και μπορεί αυτό το ποσό να μην έχει καταγραφεί λογιστικά στα κέρδη, ωστόσο έχει ενισχύσει ισόποσα τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης.