ΑΔΩΝΙΣ: Πληθωρικός όπως πάντα, έριξε μερικές γερές… μπαλωθιές μιλώντας σε ημερίδα για την κατάρτιση εργαζομένων, γι' αυτό και αντιγράφουμε το «ζουμί» από το σχετικό βίντεο: «Ήρθα στο Υπουργείο Εργασίας, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο είχα παραλάβει το ΕΣΠΑ (2014 - 2020) και την απορρόφησή του στο 25% από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, και το παρέδωσα στον διάδοχό μου με μια απορρόφηση άνω του 90%. Αυτό δεν ήταν εύκολο, ούτε αυτονόητο.
Ερχόμενος στο Υπουργείο Εργασίας, συνάντησα μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ό,τι είχε να κάνει με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και δη της κατάρτισης. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν προκηρύξει έργα περίπου 342 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν γίνει δαπάνες μόνο 8 εκατ. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Ονόματα δεν είπε βεβαίως, αλλά άπαντες γνωρίζουν ότι προκάτοχός του στο υπουργείο Εργασίας ήταν ο νυν υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης (από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάιο του 2023), ενώ πιο πριν, ήταν ο (πασίγνωστος πλέον για τα «σκόιλ Ελικικού» στα προγράμματα κατάρτισης) Γιάννης Βρούτσης, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021.
Τα χοντρά σκάγια που έφαγε πρωτίστως ο Κωστής Χατζηδάκης δεν ήταν… αδέσποτα.
Διότι ο Άδωνις συνέχισε μετά τα περί απαράδεκτου, λέγοντας, «Δεν θέλω να πω γιατί έχει συμβεί αυτό, πάντως είναι ένα γεγονός. Σίγουρα πολύ μεγάλη ευθύνη έχει η διοίκηση, η καθυστέρηση της κοινής πολιτικής απόφασης για το "Διόφαντο" που ήταν προαπαιτούμενο, και οι εγγενείς αδυναμίες της αγοράς».
Στη συνέχεια δε πρόσθεσε: «Έχω αποφασίσει και είμαι σε διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή, για να σώσω αυτά τα έργα και να τα περάσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Θα ήταν τραγικό να χαθούν πάνω από δύο χρόνια δουλειάς και να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα από την αρχή».
Με άλλα λόγια, τους είπε, τώρα θα κάνω εγώ αυτό που... δεν έκανε ο Χατζηδάκης και θα σώσω τα έργα, έστω και την τελευταία στιγμή.
Μεταξύ μας, μακάρι να το καταφέρει, γιατί δεν έχει καθόλου άδικο. Μιλάμε για πολλά λεφτά που αφορούν τον τομέα της κατάρτισης, ο οποίος, όπως δείχνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, έχει τεράστια σημασία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις που ψάχνουν καταρτισμένα στελέχη -και πολύ συχνά δεν βρίσκουν.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας Άδωνι Γεωργιάδη στην ημερίδα, έχει ενδιαφέρον και πέρα από τις… μπαλωθιές.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Οτι πρόκειται για... ακριβό σπορ είναι γνωστό, αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι η κατάσταση αναγκάζει τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ να γίνονται ιδιαίτερα εφευρετικά σε ό,τι αφορά τα δάνειά τους.
Πάρτε για παράδειγμα τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σκοπεύει, διαβάζουμε σε διεθνή μέσα, να δανειστεί 370 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του σταδίου της Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Τα κεφάλαια σκοπεύει να βρει μέσω ιδιωτικής έκδοσης χρέους που θα εξοφλείται σταδιακά με έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων, με μια δομή πληρωμών που στην αγορά ονομάζεται «καταρράκτης».
Οι ιδιωτικές αγορές χρέους (σ.σ. στις οποίες δεν εμπλέκονται τράπεζες ή χρηματιστήρια) έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Η αντίπαλος της Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, δανείστηκε με αυτόν τον τρόπο 1,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του δικού της σταδίου, ενώ η Τσέλσι συγκέντρωσε 500 εκατ. στερλίνες μέσω χρέους μειωμένης εξασφάλισης από τον αμερικανικό κολοσσό Ares Management Corp.
SUNLIGHT: Εκτελεστικό από μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. έγινε στη Sunlight ο Martin Hartmann, ιδρυτής και μέτοχος της Triathlon.
Ο Hartmann, στο πλαίσιο της απόκτησης του 100% της Triathlon από τη Sunlight, πώλησε το 23,54% έναντι τιμήματος περίπου 60 εκατ. ευρώ και εισέφερε το 25,46% σε αύξηση εις είδος της Sunlight. Λόγω της εισφοράς απέκτησε 3.253.406 μετοχές της εγχώριας βιομηχανίας, που αντιστοιχούν στο 14% του μετοχικού της κεφαλαίου. Κατέστη έτσι μέτοχος μειοψηφίας, ενώ ανέλαβε καθήκοντα Group Chief Commercial Officer για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, αναφερόμενος απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Sunlight Λάμπρο Μπίσαλα.
Ταυτόχρονα, εισήλθε στο Δ.Σ. ως μη εκτελεστικό μέλος. Δεδομένου, όμως, της στελεχιακής του θέσης και του γεγονότος ότι παραμένει μέτοχος μειοψηφίας στην πρόσφατη ανασυγκρότηση του Δ.Σ., εμφανίζεται ως εκτελεστικό μέλος.
ATTICA BANK: Στο 72,5% από 69,5% σήμερα θα ανέλθει το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα, σε περίπτωση που τα 4.980.256 warrants, τα οποία εισάγονται προς εισαγωγή στο Χ.Α., δεν αγοραστούν από επενδυτές. Το Δημόσιο κατέχει τα 4.978.524 warrants. Αν κατά τη διάρκεια της σύντομης διαπραγμάτευσης (27/10 με 3/11), δεν αγοραστεί μέρος ή το σύνολο (απίθανο) των παραστατικών τίτλων από τρίτους επενδυτές, η Ελληνική Δημοκρατία θα αποκτήσει στις 8 Νοεμβρίου ακόμη 4.978.524 μετοχές της Attica, τις οποίες θα εισφέρει στο ΤΧΣ.
Το ποσοστό των υπόλοιπων μετόχων θα μειωθεί αναλογικά (eΕΦΚΑ 7,6% από 8,4%, Thrivest 4,4% από 4,9%, Παγκρήτια 5% από 5,6%, ΤΜΕΔΕ 4% από 4,5%.
Ε-GROCERY: Μπορεί οι πωλήσεις των online super market να «τρέχουν» από τις αρχές του χρόνου με +15% αγγίζοντας τα 220 εκατ. ευρώ και οι παραγγελίες στο εννεάμηνο να αυξήθηκαν 9%, όμως η στήλη πολύ αμφιβάλλει αν ανοίγουν σαμπάνιες όσοι παίζουν σε αυτό το γήπεδο. Μια μικρή επιφύλαξη διατηρεί για όσους παίζουν και σε άλλο τερέν και έχουν έτσι bonus τις προμήθειες που παίρνουν από συνεργαζόμενα δίκτυα.
Η αφορμή, όμως, για το σχόλιο είναι άλλη. Οι συνθήκες γαλέρας που μαθαίνουμε πως υπάρχουν σε μικρό μεν, προβεβλημένο δε παίκτη του κλάδου.
Βλέπετε ακόμα και σε μια νέα, σχετικά, αγορά μπορούν να παρεισφρήσουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος...