ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: Τελικά φαίνεται πως δεν ήταν όλα ρόδινα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Αυτό φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ.) πλάι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως διαβάσατε στο Euro2day.gr, η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε πως η χώρα θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό από κονδύλια του Ταμείου Συνοχής της προηγούμενης περιόδου, που διαφορετικά θα χάνονταν, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για εκταμιεύσεις φέτος (που επίσης θα χάνονταν) και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και εδώ αναφέρθηκε σε δύο αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Η επίτροπος χαρακτήρισε τα χαμένα -προ Daniel- κονδύλια του Ταμείου Συνοχής ως «φρέσκο χρήμα». Politics ή χρήμα που… αναστήθηκε, διαλέξτε και πάρτε.
Το θέμα είναι να μη χρειάζονται καταστροφές για να απορροφούμε τα κοινοτικά κονδύλια.
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Όταν οι περισσότεροι υπουργοί πρέπει να ρωτάνε το Μαξίμου μέχρι και τι θα φάνε το μεσημέρι, είναι άδικο να πιστώνεται το επιτελικό κράτος τις επιτυχίες, αλλά να χρεώνονται τις αποτυχίες αποκλειστικά οι υπουργοί», είπε πρόσφατα σε συνεργάτη της στήλης, στέλεχος της ΝΔ, εκφράζοντας με μια δόση υπερβολής όσα συζητούνται από βουλευτές και στελέχη.
Τα οποία εκτιμούν ότι συνήθως «το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι» κι ότι στο -αριθμητικά βαρύ πλέον- επιτελείο του Μαξίμου επικρατεί σύγχυση, διχογνωμία και έλλειψη αποτελεσματικότητας, παρά τον... πληθωρισμό υπουργών επικρατείας και πρωθυπουργικών συμβούλων. Όλα αυτά ενώ η χώρα δείχνει να βρίσκεται σε φάση permacrisis, όπως τη χαρακτήρισε έτερος συνομιλητής μας.
Ορισμένοι, δε -πρόσωπα που έχουν επαφή και με την «αγορά»- εκτιμούν ότι τα κενά που δημιούργησαν οι δύο αποχωρήσεις κορυφής από το προηγούμενο επιτελείο, η μία επιβεβλημένη εκ των γεγονότων, στην περίπτωση του Γρηγόρη Δημητριάδη, η άλλη προαιρετική λόγω της ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, κάθε άλλο παρά έχουν καλυφθεί.
Αρκετοί από τους ασκούντες εξ οικείων κριτική είναι περισσότερο ευγενικοί με τον Σταύρο Παπασταύρου, τον οποίο συνοδεύει γενικώς η αύρα των υψηλών ικανοτήτων. Για την ακρίβεια λένε ότι μάλλον δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα, «να βρει τα νερά του». Πιο σκληροί εμφανίζονται με τον ομόλογό του, Γιάννη Μπρατάκο.
Περί του οποίου μάλιστα, άσπονδοι φίλοι διατείνονται ότι προσώρας η μόνη «επιτυχία» που έχει καταγράψει (στη θητεία του ως γενικού γραμματέα και υπουργού Επικρατείας) αφορά την άνευ λόγου αναβολή των εκλογών στα Επιμελητήρια κατά ένα χρόνο -για τρίτη φορά σε ισάριθμα έτη-, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα.
Όσο για τον Άκη Σκέρτσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικός για να σχεδιάζει projects χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών τεχνοκρατικά εργαλεία, όμως δεν έχει ειδικότητα, ίσως και εκ χαρακτήρος, στον χειρισμό δύσκολων καταστάσεων «εδώ και τώρα».
Κοινώς, φαίνεται να λείπουν οι… κουμανταδόροι.
ΥΓ: Η χθεσινή δημόσια δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια έχει την αξία της. Μετά τα όσα έχουν κυκλοφορήσει -ακόμη και σε απολύτως φιλοκυβερνητικά μέσα- εναντίον του, είναι σαν να πετάει το γάντι στον Κυριάκο. «Εγώ δεν παραιτούμαι, άμα θέλεις, διώξε με». Σημειώστε σχετικά πως από προχθές κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι μετά την επιλογή του προκατόχου του, Χρήστου Στυλιανίδη, για τη θέση του Μίλτου Βαρβιτσιώτη, πήρε οριστικά την απόφαση να μη θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου διατίθεται από την Εθνική Τράπεζα το Δήλος Extra Income II Ομολογιακό, διάρκειας 18 μηνών και ενδεικτικής συνολικής απόδοσης (στους 18 μήνες) 4,2%, σύμφωνα με τους διαχειριστές του χαρτοφυλακίου.
Να συνεκτιμηθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση (ανταγωνιστική των προθεσμιακών καταθέσεων) εμπεριέχει το -περιορισμένο έστω- ρίσκο του default σε μία ή περισσότερες ομολογιακές τοποθετήσεις του Α/Κ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Τις χαμηλές πτήσεις της Ελλάδας σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καταγράφει έκθεση της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι «δεν είναι πανάκεια το investment grade».
Σε αυτήν ξεχωρίσαμε τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, βασικό παράγοντα που εξετάζουν οι ξένοι επενδυτές για να προχωρήσουν επενδύσεις στη χώρα, αλλά και δομικό στοιχείο εμπέδωσης μιας κουλτούρας κράτους δικαίου και μεταξύ των εγχώριων επιχειρηματιών.
Παρατηρήσαμε ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά από το 2014 και μετά, παρά τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα αλλά και τη δεύτερη τετραετία της -θεωρητικά- φιλικής προς τις μεταρρυθμίσεις και την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον μέσο όρο των 330 ημέρων για την επίλυση μιας αστικής ή εμπορικής διαφοράς σε πρώτο βαθμό το 2014, έχουμε φτάσει στις 728 (!) ημέρες το 2021 (637 ημέρες το 2019 και 559 ημέρες το 2018). Κοντολογίς, δεν ξεμπερδεύεις ούτε σε δύο χρόνια για μια υπόθεση και παρακαλάς να μην προχωρήσει σε δεύτερο βαθμό, γιατί θα βαρύνει τα… εγγόνια σου.
Με αυτούς τους ρυθμούς όμως, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη ο δισταγμός κάποιων ξένων, όταν είναι να επενδύσουν στη χώρα.
Πού να μπλέκουν…
ΛΑΪΚΑ ΕΝΤΟΚΑ: Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη μετά από χρόνια δημοπρασία ετήσιων εντόκων στην οποία μπορούσαν ιδιώτες να εγγραφούν απευθείας για ποσά έως 15.000 ευρώ. Το επιτόκιο, ως γνωστόν, διαμορφώθηκε στο 3,81%, πολύ πιο πάνω από αυτό στις προθεσμιακές καταθέσεις για ανάλογα ποσά (δύσκολα ξεπερνούν το 1%).
Η στήλη έψαξε τι ανταπόκριση είχε η έκδοση. Συνολικά 3.800 πολίτες, μάθαμε, αγόρασαν έντοκα αξίας 57 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν είναι οι μόνοι, όμως, που επένδυσαν σε ελληνικά έντοκα. Όπως ακούμε μέσω τραπεζών έχουν αγοραστεί από ιδιώτες τίτλοι αξίας 1,38 δισ. ευρώ.
Για όσους ενδιαφέρονται, δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στα ετήσια έντοκα θα δοθεί και στις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν.