ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ: Ως το 35% με 40% της επένδυσης για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW με καύσιμο φυσικό αέριο και δυνατότητα καύσης υδρογόνου, θα βάλουν με ίδια συμμετοχή οι ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ (29%), Κοπελούζος (20%), μέτοχοι της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης.
Για το σκοπό αυτό οι μέτοχοι (φωτ. o CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσσης) συμφώνησαν να καλύψουν, αναλογικά, μη εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο, έκδοσης της εταιρείας, ύψους ως 157,27 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη του δανείου θα λειτουργήσει ως εισφορά ιδίων κεφαλαίων. Έχουν ήδη καταβάλει τα 74,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ.
Η Εθνική που χρηματοδοτεί την επένδυση, θα καλύψει ως το 65%. Έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για έκδοση Κοινού Ομολογιακού ως 436,1 εκατ. ευρώ και στις 6 Ιουλίου εκταμίευσε την πρώτη δόση ύψους 51,4 εκατ. ευρώ.
ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ: Ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν η αλυσίδα Sprider των αδελφών Χατζηιωάννου κατέβασε ρολά αφήνοντας χρέη άνω των 95 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, ένας εκ των οποίων την πτώχευσε κιόλας έναντι απαιτητής οφειλής 86 χιλ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014.
Η αλυσίδα που πλασαριζόταν ως η «ελληνική H&M» είχε ωστόσο χρόνια πριν προδιαγράψει πορεία προς το λουκέτο με μια μάλλον ακατανόητη επιχειρηματική ταυτότητα (λίγο προϊόν απ’ τα καλάθια, λίγο συλλογές με υπογραφή Σάκη Ρουβά κ.τλ.) Σήμερα η βασική οφειλή προς την εφορία διαμορφώνεται σχεδόν στα 200 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις.
Στη λίστα μεγαλοοφειλετών φιγουράρουν επίσης άλλοτε κραταιές εταιρείες που στη δεκαετία του 2010 βρέθηκαν εκτός αγοράς με μεγάλα χρέη, όπως ο φαρμακευτικός όμιλος Γερολυμάτου, ο Καρούζος (τόσο με την εμπορική εταιρεία, όσο και με την εταιρεία real estate), ο περιβόητος διάττων χρηματιστηριακός αστέρας της Sex Form, ακόμη και το ΜΙΝΙΟΝ με χρέος που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει παύσει τη λειτουργία του ήδη από τη δεκαετία του ’80.
Εμφανίζεται ο επίσης πτωχευμένος όμιλος πολυκαταστημάτων Φωκάς κ.ά.
ΑΝΕK: Μεγάλη άνοδος την Παρασκευή για τον τίτλο της ΑΝΕΚ στον απόηχο της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του deal με την Attica Group.
Η μετοχή κατέγραψε άνοδο 7,3% στα 0,294 ευρώ ενώ άλλαξαν χέρια σχεδόν 2 εκατ. μετοχές ή το 0,9% της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, η Attica θα απορροφήσει την ΑΝΕΚ με σχέση ανταλλαγής στη 1 μετοχή ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές μετοχές Attica, ενώ θα καταβληθεί και το ποσό των 80 εκατ. ευρώ για πλήρη εξόφληση του δανεισμού της ναυτιλιακής.
ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΛΙΝ: Επί σειρά ετών η τύχη του απασχολούσε συνεχώς τα δημοσιεύματα. Τώρα αθόρυβα άλλαξε διαχειριστικά χέρια.
Ο λόγος για το Κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα. Μια έκταση περίπου 608 στρεμμάτων, που πέρασε στον έλεγχο των Alpha και Πειραιώς, πριν την κρίση χρέους, στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης ΑΕΓΕΚ.
Παρά το κατά καιρούς ενδιαφέρον επενδυτών για την αγορά του, καμία προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Παραμένει στα χέρια των δύο τραπεζών μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού APE Fixed Assets. Πρόσφατα, η Πειραιώς μεταβίβασε την συμμετοχή της στην APE Fixed στη Strix Holdings μαζί με ακίνητα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Για να δούμε αν θα πωληθεί υπό τη νέα διαχείριση.
PRIVATE LABEL: Η στροφή των καταναλωτών σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Νέα έρευνα της Kantar διαπίστωσε ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (PL) αντιπροσωπεύουν το 22% της παγκόσμιας δαπάνης για αγορές από τα σούπερ μάρκετ από 21,1% το 2021.
«Οδηγός» αυτής της παγκόσμιας ανάπτυξη είναι η Ευρώπη -εξαιρείται η Γαλλία όπου τα PL δεν κέρδισαν μερίδιο- και βασική αιτία η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αλλά να μην κρυβόμαστε μέρος αυτής της αύξησης του μεριδίου σε αξία οφείλεται στις υψηλότερες από το μέσο όρο της αγοράς ανατιμήσεις. Κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και στην Ελλάδα. Ο πληθωρισμός στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι υψηλότερος από το συνολικό στα είδη διατροφής.
Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια.