ΡΙΤΑ ΓΚΑΛΙ: Προσπέρασε με μία κοφτή και κατηγορηματική δήλωση τη σύλληψη στη χώρα μας του χρηματιστή συζύγου της για υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων. Αφορά ένα τρίτο πρόσωπο και δεν επηρεάζει τη θέση μου στον ΔΕΣΦΑ, είπε χθες η CEO του Διαχειριστή, Μαρία Ρίτα Γκάλι (φωτ.). Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου απρόσκοπτα, όπως την έκανα ως τώρα, χωρίς να με επηρεάζει το θέμα αυτό, πρόσθεσε.
Σημειολογικά και επικοινωνιακά, πάντως, το πέρασε το μήνυμα. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Γκάλι, πλαισιωμένη από τους τέσσερις Διευθυντές των βασικών δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ, εμφανίσθηκε άνετη και χαλαρή, σαν να μη συμβαίνει τίποτε που να την αφορά ουσιαστικά.
Business as usual, λοιπόν. Το θέμα είναι να πήραν το μήνυμα και αυτοί στους οποίους απευθύνεται.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Δεν συνιστά κεραυνό εν αιθρία η κόντρα ΔΕΣΦΑ-Motor Oil για το FSRU της τελευταίας στους Αγίους Θεοδώρους στην Κόρινθο. Πρώτο το Euro2day.gr την έφερε στην επιφάνεια με ρεπορτάζ του και η στήλη πρόσφατα εντόπισε και την αναζωπύρωσή της.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία-Ρίτα Γκάλι (θα τις διαβάσετε στο σημερινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr εδώ), ενδιαφέρον αποκτά η αντίδραση της Motor Oil.
Ζητούμενο είναι το εάν θα αναγκαστεί να λάβει επενδυτική απόφαση για ένα έργο που θα είναι έτοιμο το 2025, περιμένοντας τον αγωγό από τον ΔΕΣΦΑ, το 2027, προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες για εξαγωγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη; Ή θα το ακυρώσει, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Διαχειριστή;
Επειδή δεν είναι καθόλου απλό το θέμα, γιατί στην εξίσωση μπαίνουν και άλλες παράμετροι καθόλου αμελητέες, η στήλη θα περιμένει να δει τις εξελίξεις.
Τα μαχαίρια, πάντως, φαίνεται να ακονίζονται…
MΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Όποιος θέλει να διαπιστώσει πώς ακριβώς λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες και αρχές, δεν έχει παρά να ακολουθήσει το μπαλάκι των αντεγκλήσεων, ανάμεσα στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, στον Δήμο Αθηναίων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο υπουργείο Τουρισμού.
Ναι, όλοι οι παραπάνω εμπλέκονται στην υπόθεση του ξενοδοχείου της εισηγμένης εταιρείας των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη, στην περιοχή της Ακρόπολης.
Μπορεί το ΣτΕ να αποφάσισε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν οι όροφοι πέρα από τα 24 μέτρα ύψος, πλην όμως οι μήνες περνούν, το κτήριο παραμένει ως έχει, η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και η υπόθεση πάει από τον Άννα στον Καϊάφα.
Με την Μπλε Κέδρος, αν κρίνουμε από την τελευταία ανακοίνωσή της, να εκμεταλλεύεται νομικά τη χάβρα που έχει δημιουργηθεί (τουλάχιστον εν μέρει, με υπαιτιότητα του Δήμου Αθηναίων) για να κερδίζει χρόνο.
Ως πότε, δεν ξέρουμε, μάλλον ακολουθούν τη σοφή ρήση «ουδέν μονιμότερον του... προσωρινού».
ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Με κέρδη σχεδόν 14% υποδέχτηκε η μετοχή την οριστικοποίηση της συμφωνίας για είσοδο του Δημήτρη Κούτρα με ποσοστό 29,31%.
Στο 1,35 ευρώ η μετοχή καταγράφει υψηλά 149 μηνών, ενώ χθες άλλαξαν χέρια πάνω από 145 χιλιάδες μετοχές, που αντιστοιχούν στο 0,92% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το σίγουρο είναι ότι «στα χαρτιά» ο Δημήτρης Κούτρας γράφει… τρελή υπεραξία. Η συμφωνία με τον Γιώργο Συνατσάκη, μεγαλομέτοχο της Δομικής, έγινε στο 0,9 ευρώ ανά μετοχή. Πλήρωσε δηλαδή 4,19 εκατ. ευρώ για μετοχές που σήμερα αξίζουν στο ταμπλό 6,28 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά, δηλαδή, το «κέρδος» σε λίγες ημέρες ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ!
ΛΑΜΨΑ: Αναφερθήκαμε στη μετοχή και επανερχόμαστε καθώς σήμερα κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 28 ευρώ ή 6,06% υψηλότερα.
Η κεφαλαιοποίηση ακουμπά πλέον τα 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως σημειώσαμε χθες, «χάντικαπ» για τον τίτλο είναι οι χαμηλές συναλλαγές.
Μόλις 365 τεμάχια χθες.
ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 12 μηνών που έγινε χθες στον τίτλο. Κλείσιμο στα 2,76 ευρώ (+11,29%), επίπεδο που συνιστά πολυετές υψηλό.
Η διοίκηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις λιανικής εξελίσσονται ικανοποιητικά, πλην όμως ο τομέας των έργων συχνά παρουσιάζει διακυμάνσεις.
INTRALOT: Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο (0,65 ευρώ με +4,84%), που χθες είχε συναλλαγές σχεδόν 300.000 μετοχών.
Τόσο υψηλούς όγκους η μετοχή είχε να δει από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν έφτασε στο 0,76 ευρώ, επίπεδο που συνιστά το υψηλό έτους.
Εκτοτε η κίνηση ήταν μάλλον πλαγιοκαθοδική.
GREEDFLATION: Σας είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, πριν ακόμη από τις προγραμματικές δηλώσεις, ότι το θέμα με τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και τον «πληθωρισμό της απληστίας», έχοντας προβληθεί ιδιαίτερα στο εξωτερικό (ακόμη και από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ), θα παίξει γερά προσεχώς. Συνέβη ήδη.
Πρώτα πήραν σειρά οι ακτοπλόοι, έπονται όπως προκύπτει τα σούπερ μάρκετ (φάνηκε και από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, που προανήγγειλε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης), παρότι δουλεύουν ήδη με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, επειδή είναι υψηλός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα.
Με λίγα λόγια, το θέμα των επιχειρηματικών κερδών έφτασε στα δελτία της τηλεόρασης μέσω δηλώσεων και του πρωθυπουργού. Που σημαίνει ότι θα υπάρξει πίεση, τουλάχιστον σε τομείς υψηλής προβολής, έστω κι αν φέρει περιορισμένα αποτελέσματα.
Μικρές ή μεγαλύτερες, οι μειώσεις τιμών προς όφελος του καταναλωτή εύλογα δημιουργούν πολιτικό όφελος.