MYTILINEOS: «Ιστορική» χαρακτηρίζουν παράγοντες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία τη συμμετοχή μικρών επενδυτών (retail) στη Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες. Αναφέρονται δε στο 1 δισεκατομμύριο των προσφορών που υποβλήθηκαν.
Η απόδοση (4%) ικανοποιητική, αν συγκριθεί με μια προθεσμιακή κατάθεση, το όνομα της εταιρείας «εγγύηση», ενώ το ευρύτερο κλίμα στην οικονομία θετικό, με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα.
Θυμίζουμε ότι στην κατανομή, ιδιώτες επενδυτές λαμβάνουν το 91,2% και ειδικοί επενδυτές το 8,8%.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Φωτιές αναμένεται να ανάψει σε μέρος της αντιπολίτευσης (εφόσον λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτούργησε ως σήμερα) η πρόθεση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός να ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος.
Όπως και η ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε στον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, να συγκεντρώσουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται ώστε η επόμενη Βουλή (η τρέχουσα είναι προτείνουσα), να εγκρίνει την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Ως πρώτη αντίδραση, πάντως, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν το απέκλεισε. «Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου (…) αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες», είπε.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν θα δεχτεί ως ισότιμα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Το δεύτερο «καυτό» θέμα αφορά βεβαίως την εξαγγελία του για πλήρη αξιολόγηση μαζί με σύστημα κινήτρων και επιβράβευσης σε όλο τον δημόσιο τομέα, που έρχεται μαζί με το μεγάλο καρότο των οριζόντιων αυξήσεων.
Και στο ένα όμως και στο άλλο ζήτημα, τυχόν εναντίωση μέρους της αντιπολίτευσης (από εκείνους που διαχρονικά αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα ως κόκκινο πανί) μάλλον θα αποτελέσει μάχη οπισθοφυλακών.
Ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ σε φάση αποδιοργάνωσης.
ΙΑΤΡΙΚΟ: Εξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (παρά τη χθεσινή πτώση του ΓΔ ο τίτλος έκλεισε με άνοδο 1,476% στα 2,07 ευρώ) έφεραν τη μετοχή σε υψηλό 281 μηνών.
Η κίνηση γίνεται με σημαντικά υψηλότερους όγκους από τους συνήθεις για τον τίτλο.
REAL CONSULTING: «Επιβραβεύτηκε», σε αυτή τη φάση, η νέα εξαγορά της εισηγμένης. Με κέρδη 5,33% ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση για τη μετοχή, που πλέον βρίσκεται στα 2,37 ευρώ ή σε υψηλό 13 μηνών.
Για τον τίτλο πάντως ένα από τα προβλήματα είναι οι χαμηλές συναλλαγές, συχνά κάτω από τις 10.000 τεμάχια την ημέρα.
ΤΧΣ: «Δεξαμενή» συμβούλων, ώστε να μη χρειάζεται για κάθε διαδικασία αποεπένδυσης που κινείται για συστημική τράπεζα, να τρέχει εξαρχής διαδικασία ανεύρεσης συμβούλου διάθεσης, προετοιμάζει το ΤΧΣ.
CELLIER: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το δίκτυο Cellier της ΓΕΝΚΑ Εμπορική συρρικνώθηκε. Τώρα όμως το δίκτυο των έξι, πλέον, καταστημάτων αποκτά δική του υπόσταση και «προίκα» από τη μαμά εταιρεία.
Από τη ΓΕΝΚΑ Εμπορική θα αποσχισθεί ο κλάδος του λιανικού εμπορίου με τη σύσταση νέας εταιρείας, της «Cellier A.E.», στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος λιανικής. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα ανέλθει στο 1,145 εκατ. ευρώ και μοναδική μέτοχος είναι η ΓΕΝΚΑ Εμπορική που ιδρύθηκε το 1877(!).
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η ΓΕΝΚΑ Εμπορική δεν είναι μόνο μια από τις μακροβιότερες εταιρείες της χώρας αλλά και αυτή που πρωτοέφερε στην Ελλάδα το ΝΟΥΝΟΥ το 1949 και παρέμεινε αποκλειστικός εισαγωγέας έως το 1983.
Τη δεκαετία του ’20 έφερε στην Ελλάδα τον τόνο Geisha Nozaki, το γάλα Alpes και τη σαντιγί Morfat ενώ τη δεκαετία του '70 ανέπτυξε αποκλειστικές συνεργασίες εισαγωγής διεθνών brands όπως τα Pampers, Courvoisier, Mumm, Sandeman, Canadian Club, Ballantines, κ.ά.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Οχι ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα χρόνια(!) θα πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές εταιρείες προκειμένου να ξηλωθούν τα προνόμια όσων ιδιοποιούνται σήμερα το όνομα «φέτα».
Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τη Νέα Ζηλανδία, που πρόκειται να υπογραφεί εντός του μήνα για τα ελληνικά χρώματα προβλέπει την προστασία της «ΠΟΠ Φέτας» μέσω της σταδιακής κατάργησης (phasing-out) όσων χρησιμοποιούν τον όρο Φέτα εντός εννέα ετών.
Θυμίζουμε ότι η Φέτα προστατεύεται εντός της ΕΕ -όχι πάντα με επιτυχία- αλλά και σε όσες χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Ευρώπη.
BAZAAR: Η εταιρεία, γνωστή μέσω της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, προχωρά σε μια νέα επένδυση. Πρόκειται να εξαγοράσει το 10% γηπέδου επιφανείας 4.906,87 τ.μ. που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα το εξαγοράσει από μέλος του δ.σ. της έναντι 209.485 ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσοστό 90% του εξ αδιαιρέτου γηπέδου ανήκει ήδη στην εταιρεία.
TRASTOR-ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στην απόκτηση τριώροφου κτιρίου καταστημάτων στο Χαλάνδρι από τη μεγαλομέτοχό της, Τράπεζα Πειραιώς, προχωρά η Trastor ΑΕΕΑΠ έναντι τιμήματος 11,2 εκατ. ευρώ.
Το θέμα λόγω των συνδεδεμένων μερών θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση της ΑΕΕΑΠ.