ΤΣΙΠΡΑΣ: Παρά τη σφοδρή πίεση από τον στενό του πολιτικό κύκλο, χθες πέταξε τη βόμβα και εξέπληξε τους πάντες, ακόμη και τους πιο «δικούς» του, λέει το ρεπορτάζ. Ουδείς άλλωστε φαινόταν να γνωρίζει χθες, ακόμη και μετά τις ανακοινώσεις, αν «μένει φεύγοντας», ίσως μέσα από ένα καθεστώς (άτυπης) δυαρχίας, ή αν όντως θα παραμερίσει εντελώς, μένοντας στο κόμμα και στη Βουλή, για να κάνει τόπο στους νέους.
Θα δώσει για παράδειγμα, «δαχτυλίδι» υποστηρίζοντας κάποιο πρόσωπο; Θα υπάρξει ένας ή πολλοί υποψήφιοι;
Πολλά θα φανούν από τη μορφή και την έκβαση της κούρσας διαδοχής στην προεδρία του κόμματος, αλλά και στην επιλογή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, εφόσον δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Αν π.χ. θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί πρόεδρος η Εφη Αχτσιόγλου (για πολλούς το φαβορί), που είναι βουλευτής, τότε λογικά τα δύο πρόσωπα θα ταυτιστούν. Αν όμως προκύψει ο Διονύσης Τεμπονέρας, που δεν είναι, τότε υπάρχουν περιθώρια άτυπης πλην ενδεχομένως ουσιαστικής «δυαρχίας», με ή χωρίς Τσίπρα στο προσκήνιο.
Φυσικά ακούγεται και το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τους... ομπρελικούς, που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «νέο κύμα» για το οποίο «παραμερίζει» ο μέχρι χθες αρχηγός.
Αουτσάιντερ, καθώς απείχε επί χρόνια από τα κομματικά δρώμενα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το όνομα πάντως του οποίου ακούγεται επίμονα. Όπως είναι φυσιολογικό, λόγω της πορείας τους, ακούγονται και τα ονόματα της Ρένας Δούρου και του Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι όμως για διαφορετικούς λόγους δεν θεωρούνται από τις πηγές μας front runners σε μια τέτοια διαδικασία.
Προσώρας πιεστικό είναι το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την ερχόμενη εβδομάδα. Φαβορί φαίνεται να είναι η Όλγα Γεροβασίλη, παρότι είναι νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα.
ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΙ: Το πιθανότερο πάντως σενάριο για τα χθεσινά είναι ότι ο Τσίπρας, λογαριάζοντας όσα έχουν συμβεί, κατέληξε στην απόφαση να περάσει τη δική του «πολιτική έρημο», προς αναστοχασμό και ανάπλαση του (μειωμένου) πολιτικού του κεφαλαίου, το οποίο διασώζει παραιτούμενος.
Το πώς, πότε και με ποιους όρους θα επανέλθει, λένε πρόσωπα που τον ξέρουν καλά, θα φανεί στην πορεία και θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία. Στα 49 του πάντως, είναι πολύ νωρίς για «αγρανάπαυση» ή για άλλου τύπου πολιτικές βλέψεις, σε τιμητικά μεν αλλά διακοσμητικά αξιώματα, ενώ ως πραγματικό γέννημα θρέμμα της πολιτικής, από τα μαθητικά ακόμη χρόνια, μάλλον δεν σκοπεύει να πάει να κάνει τον… μηχανικό.
Παραπέμπουν δε σε μια φράση-κλειδί που είπε χθες: «Αυτή η απόφαση ... έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα.
Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς».
Επειδή όμως τα λόγια είναι... λόγια, κρατήστε την αίσθηση έγκυρων πηγών της στήλης ότι «ορόσημο» για πιθανές εξελίξεις στον σοσιαλιστικό χώρο ίσως αποδειχθούν οι ευρωεκλογές.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Ο Μητσοτάκης πάντως δεν φαίνεται να εξέλαβε τη δήλωση Τσίπρα ως «αποστρατεία». Αλλιώς, υποθέτουμε, θα έβρισκε για λόγους αβρότητας και μια καλή κουβέντα να πει στη δήλωση για την παραίτηση του επί χρόνια πολιτικού του αντιπάλου.
Επικοινωνιολόγους έχει, έμπειρος είναι, οπότε σίγουρα δεν του διέφυγε.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Το deal της εξαγοράς της εταιρείας από τον όμιλο CVC είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στον ασφαλιστικό κλάδο όσο και στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, καθώς ο αμερικανικός όμιλος βρέθηκε με πολύ σημαντικά μερίδια αγοράς και στις δύο αυτές δραστηριότητες. Ωστόσο, από την ολοκλήρωση του deal μέχρι σήμερα, αν και πέρασαν πολλοί μήνες, το όλο θέμα δεν συζητείται.
Πριν από δύο περίπου μήνες, υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικού ομίλου που αρχικά είχε αντιδράσει δυναμικά στο deal δήλωνε στη στήλη: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι το επιλήψιμο. Ας μην ξεχνούμε ότι μπορεί η Εθνική Ασφαλιστική και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group να ανήκουν στον ίδιο όμιλο, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι ξεχωριστές οντότητες που -θεωρητικά τουλάχιστον- δεν συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης, δεν βρίσκω τον λόγο κάποιος όμιλος όπως η HHG να διακινδυνεύσει μια σειρά συνεργασιών με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, δρώντας προνομιακά υπέρ της Εθνικής».
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ιατρικό Αθηνών Βασίλη Αποστολόπουλου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας σημείωσε: «Και στις δύο συγκεκριμένες αγορές έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συγκέντρωσης και δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο deal θα προκαλέσει σημαντική διαφοροποίηση ισορροπιών, μεταξύ δύο κλάδων οι οποίοι συνεργάζονται με στόχο το αμοιβαίο όφελος. Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι είναι δύο διαφορετικά τα funds της CVC που ελέγχουν τις συγκεκριμένες εταιρείες, αν προκύψει κάτι μελλοντικά, υπάρχουν και οι αρμόδιες αρχές της χώρας».
Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την ικανοποίησή του για το πόσο συνεχίζει να αναπτύσσεται η εταιρεία μετά την αποχώρηση του ίδιου και του αδελφού του Γιάννη από το διοικητικό της συμβούλιο εξέφρασε ο Κώστας Πετρόπουλος, στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, στην οποία παραβρέθηκαν ως απλοί μέτοχοι.
Η εισηγμένη αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου οι βασικοί της μέτοχοι βρισκόμενοι εν ζωή και με καλή υγεία παρέδωσαν τη διοίκηση της επιχείρησης, όχι σε συγγενικά τους πρόσωπα αλλά σε ανεξάρτητο management.
ΥΓ1: Με σημαντικές θέσεις στο μετοχολόγιο της εισηγμένης βρέθηκαν αρκετά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως της Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ και των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha, της 3Κ, της Ασφαλιστικών Οργανισμών και της Alpha Trust.
ΥΓ2: Με μονοψήφιο δείκτη P/E διαπραγματεύεται η μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ με βάση τα περυσινά καθαρά κέρδη, παρά το γεγονός ότι φέτος το growth είναι διψήφιο και το 7,45% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας είναι ίδιες.
ΜΑΘΙΟΣ: Εγκαιρα η στήλη σάς είχε ενημερώσει για την είδηση ότι ο επιχειρηματίας Γεώργιος Μιχαηλίδης μέσω αγορών στις 7 Ιουνίου ξεπέρασε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και ότι έκτοτε ακολούθησε ένα ράλι.
Το ράλι συνεχίστηκε και χθες με τον τίτλο να κλείνει στο 1,25 ευρώ, με κέρδη σχεδόν 17%. Ο τζίρος υψηλός για τα δεδομένα της μετοχής. Ωστόσο σε… ευρώ υπολείπεται των 17 χιλιάδων ευρώ.
Κρατήστε πάντως ότι βρίσκεται σε υψηλό 186 μηνών.
ΠΡΟΦ: Νέο υψηλό χθες στα 4,40 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 107 εκατ. Οι συναλλαγές εδώ και αρκετό καιρό δείχνουν ότι η μετοχή έχει αλλάξει κατηγορία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εγχώρια θεσμικά κεφάλαια.
Στο μεταξύ η εταιρεία πέρα από τα εγχώρια έργα ψηφιοποίησης, εξακολουθεί να παίρνει σημαντικές δουλειές από το χρηματοοικονομικό core business στο εξωτερικό. Το «καλό» με τις δουλειές στην αμερικανική ήπειρο αναμένεται να.. τριτώσει και με σημαντικό μάλιστα αντικείμενο.