ATTICA-ANEK: Θυμάστε που γράψαμε χθες ότι στην υπόθεση αυτή «άλλες αξιόπιστες προτάσεις (σ.σ. διάσωσης) ουδέποτε υπήρξαν». Δεν το γράψαμε χωρίς λόγο, κάτι είχαμε ακούσει.
Το ζουμί είναι ότι την ίδια μέρα που δημοσιοποιήθηκε η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη διάσωση της δεύτερης από την πρώτη, δηλαδή προχθές, έφτασε στις τράπεζες (που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι στην υπόθεση), μια πρόταση για την ΑΝΕΚ, από την πλευρά του πασίγνωστου πλέον Μάριου Ηλιόπουλου (φωτ.) της Seajets.
Πρόκειται για επεισόδιο της νέας… σεζόν, σε μια σειρά που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ο Μάριος θέλει αλλά δεν μπορεί».
Στην πρώτη σεζόν ήθελε να μην προχωρήσει το deal για να περάσει η Attica Group στη STRIX, αλλά δεν μπόρεσε. Τώρα δεν θέλει να περάσει η AΝΕΚ στα χέρια της μεγάλης εισηγμένης ακτοπλοϊκής, οπότε στο «παρά ένα» πέταξε μια φωτοβολίδα, παρότι όλα τα χρόνια που ταλανίζεται η AΝΕΚ και ψάχνουν λύσεις οι τραπεζίτες, δεν είχε μπει στη μέση.
Ρωτήσαμε εκτενώς στον τραπεζικό χώρο, μαθαίνοντας ότι η πρόταση συμφερόντων Μάριου έχει ως προϋπόθεση την παροχή τραπεζικού δανεισμού αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ποια είναι η θέση τους. Οι απαντήσεις που πήραμε, είχαν μπόλικη αγγλική ορολογία, που σημαίνει ότι οι τραπεζίτες ήθελαν να είναι σαφές το ζήτημα από νομικής-τραπεζικής πρακτικής.
Άλλος μάς είπε ότι είναι «non bankable» το εγχείρημα, άλλος ότι σκοντάφτει απολύτως στο λεγόμενο «Κnow Your Customer» κι ότι δεν υπάρχει κανένα «certainty of transaction».
«Υοu get the idea» λοιπόν, για να… πετάξουμε κι εμείς το αγγλοσαξονικό μας.
Μπικικίνι από τις τράπεζες δεν προβλέπεται. Και η προσφορά-σφήνα είναι αυτό που λέμε «άσφαιρη».
DIMAND I: Τον κίνδυνο η Αθηναϊκή Ριβιέρα να «καταστραφεί», όπως συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία σε σημεία όπου υπήρξε υπέρμετρη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, χωρίς πρόνοιες υποδομών, έθιξε ο Δ. Ανδριόπουλος της Dimand.
«Όσοι συμμετέχουν στην αστική αυτή ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θα πρέπει να εξετάσουν τα λάθη που έγιναν σε άλλες χώρες, ώστε να μην τα επαναλάβουν στη χώρα μας. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσουμε σήμερα, πριν ανοίξουν όλα αυτά τα αστικά και τα περιαστικά resort, τα Αστέρια Γλυφάδας, το Ελληνικό, οι νέες μαρίνες κ.λπ., να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές. Αυτές θα καθορίσουν το εάν θα έχουμε ένα πετυχημένο ή ένα αποτυχημένο μοντέλο σε 10 χρόνια. Γιατί δεν μπορεί να προσθέτει κανείς φόρτο όλων των ειδών, χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει», σημείωσε ο ίδιος.
Εξήγησε ωστόσο και τους οικονομικούς λόγους για τους οποίους αποφεύγει να επενδύσει σε μια περιοχή όπου οι τιμές εκτοξεύονται.
DIMAND II: Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, εμμέσως άσκησε κριτική και στο μοντέλο ανάπτυξης του Ελληνικού, χωρίς να το κατονομάσει. «Δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος για ιδρυματοποιημένους χρήστες, που θα μένουν, θα δουλεύουν, θα ψωνίζουν, θα σπουδάζουν και θα τρώνε σ’ ένα συγκεκριμένο οικόπεδο», σχολίασε.
Σε ευθεία, ωστόσο, ερώτηση για την απουσία της πεπειραμένης εταιρείας από τα έργα του Ελληνικού, ο κ. Ανδριόπουλος -πέρα από αναφορές στο παρελθόν και την πιθανή εμπλοκή στο μέλλον- απάντησε ευθέως κάνοντας λόγο για χαμηλό επενδυτικό visibility.
«Όταν αγοράζουμε οικόπεδο στο Μαρούσι, βγάζουμε οικοδομική άδεια, βρίσκουμε άμεσα χρήστη (σ.σ. PwC) και ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε μέσα στο 2024 το έργο. Καταλαβαίνει κανείς, γιατί δεν μας ενδιαφέρει επενδυτικά το project».
Παρά ταύτα, ο ίδιος νωρίτερα σημείωνε πως η επιτυχία του Ελληνικού ενδιαφέρει την Dimand, καθώς θα επηρεάσει τον κλάδο ακινήτων και αναπλάσεων.
«Θέλουμε να το δούμε να πετυχαίνει σε άμεσο χρονικό ορίζοντα», συμπλήρωσε.
IDEAL: Σας ενημερώσαμε χθες ότι το deal για τα attica stores ήταν αρκετά σύνθετο για να «χωνευτεί» αυθημερόν από την αγορά. Σήμερα, σε μια πτωτική συνεδρίαση, η μετοχή έκλεισε στα 5,2 ευρώ με κέρδη 6,34% και σχεδόν 200.000 τεμάχια. Με αυτή την τιμή, οι νέοι μέτοχοι που θα προκύψουν από την ΑΜΚ (δηλαδή οι έως τώρα μέτοχοι της εξαγορασθείσας), γράφουν ήδη «θεωρητικές» υπεραξίες, της τάξεως του 25%.
Kι αυτό μας φέρνει στο θέμα του stock overhang που γράψαμε χθες. Μάθαμε ότι στην ενημέρωση που έκανε στους αναλυτές η εταιρεία αναφέρθηκε επισήμως ότι το deal ξεκίνησε να γίνει 100% με μετρητά, με διαπραγματεύσεις έφτασε στο 75% μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές ενώ τελικά, μετά από δεύτερο γύρο, πήγε στο 65% μετρητά, 35% μετοχές.
Που σημαίνει ότι οι παλαιοί μέτοχοι της attica stores δεν ήθελαν απλώς να πάρουν το… κασέρι, αλλά να έχουν και μετοχική σχέση τόσο με την IDEAL όσο και -έμμεσα- με το μέλλον της attica stores. Kι επειδή όλοι τους είναι μεγάλα παιδιά και με μεγάλες περιουσίες, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάρουν τις μετοχές από την αύξηση και να τις δώσουν με το καλημέρα.
Κρατήστε δύο αριθμούς από τα όσα ανέφερε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου προχθές στην ενημέρωση που έκανε για το deal: Τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 60% σε σχέση με το 2022, ενώ το P/E θα διαμορφωθεί (με βάση την προχθεσινή τιμή μετοχής) σε 8,3 το 2023 από 12,9 το προηγούμενο έτος.
GRIVALIA: Τον Οκτώβριο αναμένεται να κάνει τελικά πρεμιέρα το πολυτελές One&Only Aesthesis στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το σύστημα κρατήσεων του νέου urban resort της Αθήνας, που φέρει το υπερπολυτελές brand του ομίλου Kerzner, άνοιξε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε booking από την 1η Οκτωβρίου. Οσο για τις τιμές, ξεκινούν από 1.260 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με ελάχιστο αριθμό διανυκτερεύσεων τις δύο.
Υπενθυμίζεται ότι το One&Only Aesthesis βρίσκεται στη θέση που ήταν τα «Αστέρια» Γλυφάδας και αποτελεί ένα project που υλοποιεί η Grivalia Hospitality, με το κόστος της επένδυσης να διαμορφώνεται τελικά σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ.
ΜΥΚΟΝΟΣ: Μαύρα σύννεφα σκιάζουν το νησί, κάτι που δεν αποτυπώνεται μόνο στα επίσημα στοιχεία για τις αφίξεις που δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση, αλλά και στα… ποιοτικά.
Αναφερόμαστε στο ότι ενώ πέρυσι τον Απρίλιο προσγειώθηκαν στο νησί περίπου 70 ιδιωτικά αεροσκάφη, φέτος ο αντίστοιχος αριθμός παρέμεινε καρφωμένος στα 16.
Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα του Μαΐου, με τον Ιούνιο να σημειώνει μέχρι στιγμής πτώση περίπου 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022…
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εκτίμησε ο Ευθύμιος Μπουλούτας στο πλαίσιο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ομίλου.
Επεσήμανε ότι ο καθαρά κατασκευαστικός κλάδος λειτουργούσε με ζημίες για μία 10ετία, εξηγώντας έτσι τη στροφή σε ΑΠΕ και Παραχωρήσεις -με σαφώς μεγαλύτερο περιθώριο απόδοσης κεφαλαίου.
Στα 2,335 ευρώ με διόρθωση 1,48% στη χθεσινή συνεδρίαση, για τη μετοχή, με οριακά αρνητικό πρόσημο ο,64% σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά και άνοδο 33,43% από την αρχή έτους.
Στα 813,028 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εισηγμένης.
ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Δεν αναμένεται κάτι το συναρπαστικό στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εισηγμένης, εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι πιθανολογούν πτώση πωλήσεων περίπου κατά ένα εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και επηρεασμό από την αύξηση των επιτοκίων.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι μήνα με τον μήνα αποδίδει το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που υλοποιεί η εισηγμένη και παράλληλα ελπίζεται ότι κάποια στιγμή η ζήτηση από την κινεζική αγορά (τη μεγαλύτερη για το ελληνικό μάρμαρο) θα επανέλθει.
Ενδεχομένως μάλιστα να δούμε και κάποια πρώτα απτά δείγματα το δεύτερο μισό του 2023.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Mr Freskoulis, εκτός από τη Eurocatering στην οποία έχει επενδύσει ο Απ. Ταμβακάκης, δραστηριοποιείται από το 2006 και στον χώρο των προϊόντων ζύμης, ετοίμων γευμάτων κ.ά.
Η Daily Taste, περί αυτής ο λόγος, κατάφερε πέρυσι να αυξήσει κατά 31% τον τζίρο της, στα 12,3 εκατ. ευρώ, αλλά τα κέρδη μειώθηκαν 17% στις 197.230 ευρώ.
ALPHA BANK: Σχεδόν ένα στα τέσσερα ευρώ των συναλλαγών της χθεσινής συνεδρίασης αφορούσαν τον τίτλο της τράπεζας. Διακινήθηκαν 16,58 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας σχεδόν 25 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο ήταν 106,1 εκατ.
Στο 1,49 ευρώ το κλείσιμο με πτώση 2,6%.
ΕΚΤΕΡ: Δεύτερη μέρα βρέθηκε στην… πίεση ο τίτλος. Μετά τη βουτιά της Τετάρτης (-8,74% με συναλλαγές μισό εκατ. ευρώ) χθες ακολούθησε υποχώρηση 3,89%, με πτώση των συναλλαγών στις 115 χιλιάδες ευρώ.
Η αιτία γνωστή: το μπλόκο ΣτΕ στην τουριστική επένδυση στην Πάρο. Ερώτημα πότε θα γίνει η αντιστροφή.