ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι γνωστό ότι όλοι οι άνθρωποι δεν κάνουν για όλες τις δουλειές. Ένας συμπαθής και έξυπνος τεχνοκράτης, ο Άκης Σκέρτσος, επιτυχημένος στους προηγούμενους ρόλους του στο Μαξίμου (γεγονός που δημιούργησε και εσωπαραταξιακές αντιπάθειες, όπως συνηθίζεται) ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος και εν συνεχεία εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αναδείξει το τεχνοκρατικό, συμπαθές και μετριοπαθές πρόσωπό της.
Ωστόσο δεν ήταν αρκετά έμπειρος για να αποφύγει τις… λούμπες, όπως φάνηκε τώρα που έμπλεξε με τον διμέτωπο στα φορολογικά, εναντίον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα; Να βουλιάζει πιο βαθιά στη λούμπα, μέρα τη μέρα, να φθείρει το τεχνοκρατικό προφίλ του (που δεν έχουν και πολλοί πολιτικοί εδώ που τα λέμε), υποπίπτοντας σε σοβαρά επικοινωνιακά και ουσιαστικά λάθη.
Με αποτέλεσμα να τον ειρωνεύονται πλέον οι πολιτικοί αντίπαλοι, από τον Παναγιώτη Δουδωνή ως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ακόμη και για την εντελώς ατυχή «αποφορολόγηση» που έκανε πρόσφατα στα social media.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι έγκριτοι συνάδελφοι του «Κ Report» χρησιμοποίησαν χθες τον (ολίγον περιπαικτικό ομολογουμένως) όρο... «Skertsonomics», για να περιγράψουν την απέλπιδα προσπάθειά του να πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ ευνοεί τους... πλούσιους, κόντρα στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.
Το ερώτημα για τον ίδιο αλλά και το κόμμα του είναι αν αξίζει να κάψει ολότελα όσα έχτισε τα προηγούμενα χρόνια, στον άχαρο (αλλά και επικοινωνιακά δύσκολο) ρόλο του εκπροσώπου. Δουλειά του οποίου δυστυχώς, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν είναι η τεχνοκρατική θεώρηση και οι σχετικές περγαμηνές αλλά, αρκετά συχνά, να λέει «μισές αλήθειες» ή να αποφεύγει την αλήθεια. Για να το πούμε ευγενικά…
ΥΓ: Για να είμαστε απόλυτα επιστημονικοί, υπάρχει μια μεθοδολογία που δίνει κάποιο δίκιο στον κ. Σκέρτσο: Όταν αντί να λογαριάζουμε τις επιπτώσεις του ΦΠΑ (και άλλων τέτοιων έμμεσων φόρων) στο σύνολο του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τις λογαριάζουμε μόνο στο κομμάτι του εισοδήματος που ξοδεύουν, χωρίς να υπολογίζουμε αποταμίευση (και επένδυση). Το οποίο όμως δεν λέει τίποτα για το θέμα της κοινωνικής ανισότητας. Και σίγουρα δεν προσφέρεται για προεκλογικές αψιμαχίες.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΧΣ: Παρότι εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει «ντόρος» στην αγορά, οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη… πρεμούρα να δοθούν γρήγορα τα πακέτα του ΤΧΣ, κάτι που φαίνεται να ισχύει και για το ίδιο το ΤΧΣ, αλλά όχι απλά για να συντηρεί την ύπαρξη και την όποια επιρροή του. Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι.
Ο ένας αφορά το πολύ θετικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες, που δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ, αλλά και τις προσδοκίες για ισχυρή πορεία της οικονομίας, τα επόμενα 2-3 χρόνια. Κι αν υπάρχει έντονη ανάπτυξη, όπως όλοι αναμένουν, η πορεία των τραπεζικών μετοχών θα είναι ακόμη καλύτερη προσεχώς. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η χθεσινή συνέντευξη του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς στο Βloomberg, όχι μόνον ως προς τους στόχους της τράπεζας αλλά και για τις αναπτυξιακές τάσεις στην ελληνική αγορά.
Ο δεύτερος λόγος αφορά την επενδυτική βαθμίδα που όλοι πλέον εκτιμούν ότι θα έρθει γρήγορα. Το ίδιο το ΤΧΣ δεν θα ήθελε να είναι το «κορόιδο της παρέας» που έδωσε τις μετοχές του πρόωρα. Σημειώστε ότι οι τραπεζίτες εκτιμούν πως μέσα σε τόσο θετικό κλίμα, εύκολα θα βρουν αγοραστές, ακόμη και για σημαντικά ποσοστά (μόνη εξαίρεση ίσως το 40% της Εθνικής Τράπεζας, που αυτόματα δίνει μαζί και τα… κλειδιά της τράπεζας), χωρίς να εξαρτώνται από την προσφορά κάποιου μεμονωμένου επενδυτή που θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος, αλλά και να ψωνίσει… κοψοχρονιά. Τέτοια εγχειρήματα, όπως αποδείχθηκε, είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Κι ευτυχώς δεν τελεσφόρησαν.
Κοινώς, κάποιοι από τους τραπεζίτες προτιμούν τη λύση ενός καλοσχεδιασμένου «market offer» σε μακροχρόνιους κατά προτίμηση επενδυτές, ακόμη και χωρίς anchor investor. Και άπαντες σκέφτονται το σοφό αρχαιοελληνικό ρητό «Σπεύδε… βραδέως».
ΥΓ: Το μόνο αντικίνητρο που βλέπουν στην παραμονή του ΤΧΣ για λίγο καιρό ακόμη είναι η συσχέτισή της με τις πολιτικές αμοιβών, που έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στη διατήρηση αλλά και στην προσέλκυση «ταλέντου» στον τραπεζικό τομέα. Αλλά αυτό θεραπεύεται με ολίγη (και πολιτική) βούληση.
MICROSOFT: Μια ακόμα… ψήφο δίνει στην Ελλάδα η Microsoft, η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση του Θεοδόση Μιχαλόπουλου. Από την ελληνική θυγατρική και τη θέση του Γενικού Διευθυντή μετακομίζει στο Λονδίνο για να αναλάβει επικεφαλής της πολυεθνικής στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (General Manager, Financial Services, UK).
Η θέση του στην ελληνική θυγατρική, που επίσης θεωρείται κρίσιμη λόγω της μεγάλης επένδυσης για τη δημιουργία του συμπλέγματος data centers, αναμένεται να καλυφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγές απ’ τη Microsoft υποστήριζαν άλλωστε πως η μετακίνηση του κ. Μιχαλόπουλου δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την επένδυση των data centers.
ΠΑΟΚ: Την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και την είσοδο νέων με μια «ένεση» ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ επικύρωσε η έκτακτη γενική συνέλευση της βορειοελλαδίτικης ΠΑΕ.
Συγκεκριμένα, η συνέλευση αποφάσισε την έκδοση 10.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Από τις νέες μετοχές, 1.000.000 αντιστοιχούν στην αξία του συνεισφερθέντος τίτλου του Αθλητικού Σωματείου (Α.Σ.) με κομιστή το σωματείο ΠΑΟΚ. Στόχος να παρασχεθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε παλιούς και σε νέους μετόχους-επενδυτές, υπό την προϋπόθεση απόκτησης μετοχών με συνολική αξία τουλάχιστον 100.002 ευρώ ανά επενδυτή.
Μετά την αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 129.857.153,40 ευρώ.
LAMDA: Πρόγραμμα απόκτησης κατοικίας στο Ελληνικό προσφέρει στα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της η προτεινόμενη νέα πολιτική αποδοχών. Το πρόγραμμα συνίσταται στη δυνατότητα απόκτησης κατοικίας στο Ελληνικό, με πίστωση του τιμήματος σε 15 ισόποσες ετήσιες δόσεις και μέγιστο ποσό ετήσιας δόσης το 40% των καθαρών ετήσιων αποδοχών του δικαιούχου.
Θα έχει διάρκεια 10 ετών, ενώ θα ισχύουν οι συνήθεις όροι εξασφαλίσεων και θα περιλαμβάνει όρους και δεσμεύσεις, που σχετίζονται με τη διατήρηση ή μη της εργασιακής σχέσης. Προς το παρόν, πάντως, το μόνο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ είναι ο CEO Οδυσσέας Αθανασίου.
Ισως ένα διαμέρισμα στον Riviera Tower;