ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ: Το γνωστό μοντέλο της δεκαετίας του ’90, επιχειρηματίας σήμερα και σύζυγος του υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια, συνεχίζει τις επενδύσεις.
Προ ημερών ίδρυσε μαζί με τον Σπύρο Καποτά την εταιρεία Νήσος Ακίνητα Α.Ε., με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 280.000 ευρώ.
Αντικείμενο της εταιρείας είναι οι αγοραπωλησίες κατοικιών, υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων κ.λπ.
ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ: Από την κουζίνα στις τηλεοπτικές παραγωγές και στη διαφήμιση. Ο γνωστός, τηλεοπτικός κατά βάση, σεφ ίδρυσε πρόσφατα μια ακόμη εταιρεία.
Το νέο του επιχειρηματικό βήμα με την επωνυμία Akis Petretzikis Hub και αρχικό κεφάλαιο 530.000 ευρώ έχει αντικείμενο την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, τις δημόσιες σχέσεις και την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών.
ΕΛΒEΤΙΑ: Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά… 1.300 κάτοχοι τίτλων AT1 της Credit Suisse έχουν προσφύγει κατά της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής για το κούρεμα… γουλί που υπέστησαν από το σχέδιο διάσωσης.
Βασικό επιχείρημα των 120 συνολικά αγωγών είναι ότι βάζοντας τους κατόχους μετοχών μπροστά από τους κατόχους ομολόγων (σ.σ. οι πρώτοι πήραν κάτι σε αντίθεση με τους δεύτερους), η FIMNA παραβίασε τις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι η υιοθέτηση έκτακτης νομοθεσίας ήταν «άδικη και δυσανάλογη».
Με τέτοιο όγκο αγωγών η ελβετική δικαιοσύνη θα επιλέξει κάποιες απ’ αυτές και θα προχωρήσει με «πρότυπη δίκη».
Η απόφαση θα τις καλύψει όλες…
LAMDA: Μπερδεύτηκε η αγορά και είναι λογικό, με την αναντιστοιχία εισπράξεων που ανακοίνωσε η εισηγμένη από το project Ελληνικό και τα λιγοστά σχετικά έσοδα, που ενέγραψε κατά τη χρήση 2022.
Οι εισπράξεις της Ελληνικό ΑΕ δεν συνεπάγονται απευθείας εγγραφή εσόδων. Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια ενέχουν ακυρωτικές ρήτρες, με βάση τα IFRS ( σ.σ. στην προκείμενη περίπτωση IFRS 15), η λογιστική εγγραφή των εισπράξεων, ως έσοδο, θα διενεργείται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο της κατασκευής κάθε επιμέρους project. Αυτό εξηγεί την αναντιστοιχία εισπράξεων άνω των 150 εκατ. ευρώ το 2022 για την Ελληνικό ΑΕ και την εγγραφή εσόδων μόλις στα 22,7 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από πωλήσεις οικοπέδων (βίλες, ΤΕΜΕΣ) θα εγγραφούν ως έσοδο, αφού διενεργηθούν τομές, από τις οποίες δεν προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα. Το έσοδο, μάλιστα, εγγράφεται στο σύνολό του (σ.σ. ακόμη και αν η Ελληνικό έχει λάβει μόνο προκαταβολή), καθώς το ακίνητο παραδίδεται στον αγοραστή.
Επομένως το 2023 θα λογιστικοποιηθούν έσοδα από πωλήσεις οικοπέδων υψηλότερα των εισπράξεων και έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων, που θα υπολείπονται των εισπράξεων. Ένας μικρός πονοκέφαλος λογιστικής για τους επενδυτές.
Μείζον για τέτοιου είδους και έκτασης projects είναι το cash flow. Αν εισπράττει, θα εγγράψει και έσοδα, αρκεί να μην εμφανιστούν σοβαρά θέματα στην υλοποίηση.
MOET: Τη γνωστή σαμπάνια γνώρισε το ελληνικό κοινό κυρίως μέσω της ΑΜΒΥΞ, με την οποία ο διεθνής οίκος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία. Και τη γνώρισε για τα καλά. Μόνο πέρυσι καταναλώθηκε στην Ελλάδα σαμπάνια Moet αξίας 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ στη Μύκονο!
Εξαιτίας, μάλλον, της υπερκατανάλωσης σαμπάνιας, ο γαλλικός οίκος ίδρυσε πρόσφατα στην Ελλάδα τη Moet Hennessy Hellas. Τα γραφεία, όπως μαθαίνει η στήλη, βρίσκονται -πού αλλού- στο Κολωνάκι (Σόλωνος 53) και πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Olivier Pelletant, CFO για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική του ξένου οίκου.
Διευθύνων σύμβουλος στην ελληνική θυγατρική είναι ο Cristiano Angelo Talassi.
ΓΕΚ-ΓΕΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: Η ΓΕΚ έβαλε 112,25 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ στην 100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις, προκειμένου αυτή, εν συνεχεία, να της αγοράσει, έναντι τιμήματος 111,5 εκατ. ευρώ, το 100% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Καστέλι, η οποία κατέχει το 32,46% της «Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου». Το ποσό της ΑΜΚ καταβλήθηκε σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις των 28,06 εκατ. ευρώ έκαστη. Η τελευταία τον περασμένο Μάρτιο.
Η ΓΕΚ Παραχωρήσεις κατέχει, ήδη, το 50% της κυπριακής NK GEKTERNA Ltd, η οποία κατέχει το 25% της της EuroAsia Interconnector καθώς και το 50% του joint venture με τη Motor Oil «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής».
Ο όμιλος αποσκοπεί στη συγκέντρωση υπό τη ΓΕΚ Παραχωρήσεις όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και επενδύσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας.