ΤΕΜΠΗ: Μοίρασε… μπόμπες η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου, δείχνοντας και έγγραφα με προειδοποιήσεις προς τους αρμόδιους φορείς (ΟΣΕ κ.λπ.), γενικούς γραμματείς, υφυπουργούς και υπουργό. «Όλοι (σ.σ. οι αρμόδιοι) ήξεραν για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο», είπε, άρα έχουν κι ευθύνες (προσθέτουμε εμείς).
Προφανώς με τα συγκεκριμένα στοιχεία θα πρέπει να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, που δεν αμφιβάλλουμε ότι θα καλέσει και την πρόεδρο της ΡΑΣ. Ωστόσο, ευλόγως αναρωτιόμαστε, εφόσον η κα Τσιαπαρίκου ένιωθε ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ήδη από το 2021, κι αν έβλεπε ότι δεν εισακούονται οι συστάσεις της, γιατί δεν δημοσιοποίησε τα προβλήματα; Εντέλει γιατί δεν έθεσε θέμα παραίτησης;
Καλό που μιλά έστω και τώρα, αντί να σιωπά, αλλά αν είχε μιλήσει νωρίτερα, ίσως να είχαμε αποφύγει τα χειρότερα. Κι αν όχι, εκείνη θα είχε φύγει με ψηλά το κεφάλι.
DEALS: Εκνευρισμένη εμφανίζεται εσχάτως η επιχειρηματική αγορά καθώς ξαφνικά συσσωρεύονται τρεις διαφορετικοί παράγοντες αβεβαιότητας.
Στην άνοδο των επιτοκίων, που από μόνη της ανεβάζει το κόστος χρήματος, προστέθηκαν πρώτα η πολιτική αβεβαιότητα και η παράταση της προεκλογικής περιόδου, σε σχέση με τα αναμενόμενα, τώρα και οι διεθνείς τραπεζικές ανησυχίες που δημιουργούν φόβους, στη χειρότερη περίπτωση, για σοβαρή διεθνή κρίση και στην καλύτερη, για πιστωτική στένωση και «ανώμαλη προσγείωση» στην ύφεση.
Όπως ανέφερε επιχειρηματίας στη στήλη, «οι αγοραστές εκτιμούν ότι πολλές αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται πλέον, με τις παρούσες συνθήκες, οι πωλητές όμως κατά κανόνα επιμένουν σε όσα ζητούν».
Ομοίως συμφωνίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κράτος δείχνουν παγωμένες για τα καλά, καθώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι μάλλον έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στη χώρα μας, ενόψει πιθανής αλλαγής κυβέρνησης αλλά και οξείας κριτικής από την εκάστοτε αντιπολίτευση, σημαντικές δουλειές σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως το deal ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την ΑΚΤΩΡ και της Τhrinvest στην Attica Βank, αλλά αυτές μάλλον είναι ειδικές περιπτώσεις που απλώς… επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Ταυτόχρονα επενεργεί και η μείωση της διάθεσης για ρίσκο από πλευράς ξένων επενδυτών, που μειώνεται αναλογικά όσο μειώνεται το φθηνό χρήμα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα διακυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τυχόν μεταβολή του ιδιαίτερα «φιλόξενου» επενδυτικού κλίματος, που προσπάθησε να καλλιεργήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν κινήθηκε τόσο έντονα στον συγκεκριμένο τομέα, ούτε υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να ασχολείται τόσο, κι από τόσο κοντά, με την επενδυτική δραστηριότητα.
Μιλήσαμε με ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά έξω και συναντούν υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων και επενδυτικών οίκων. Τους έκαναν εντύπωση οι απανωτές ερωτήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και τις πολιτικές επιπτώσεις της.
ΑΓΟΡΕΣ: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσό των αμερικανικών "junk bonds" που βρέθηκαν σε corporate default ξεπέρασε σε αξία το σύνολο του 2021 και του 2022 μαζί, ανερχόμενο σε περισσότερα από 11 δισ. δολάρια.
Πρακτικά, αντικατοπτρίζει τις επιχειρηματικές επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση της ρευστότητας. Η εβδομάδα στις αγορές θα χαρακτηριστεί μάλλον από έντονη επιφυλακτικότητα, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα, καθώς ειδικά στις ΗΠΑ, οι εκροές καταθέσεων προς τα "money market funds" ήταν έντονες, όπως επίσης και η μεταφορά καταθέσεων από τις μικρομεσαίες τράπεζες προς τους κολοσσούς όπως η Citi και η JP Morgan.
Κι επειδή όταν φταρνίζεται η Wall Street... πουντιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, δεν αποκλείεται καθόλου να συνεχιστούν οι έντονες πιέσεις και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με επίκεντρο εκείνες που «πάσχουν» από πλευράς εμπιστοσύνης, ακόμη κι αν τα θεμελιώδη τους δείχνουν να είναι μια χαρά, όπως η Deutsche Bank.
Επιπλέον, παρότι δεν είναι μέλος της ευρωζώνης ή της ΕΕ, ο τρόπος που επέλεξε η Ελβετία να λύσει το θέμα της Credit Suisse δεν άρεσε καθόλου στις διεθνείς αγορές και έχει δημιουργήσει γενικότερο προβληματισμό. Τον οποίο μάλλον θα ενισχύσουν οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter, ότι τα διεθνώς καθιερωμένα πρωτόκολλα για τη διάσωση τραπεζών δεν «δουλεύουν» στην περίπτωση πολύ μεγάλων ιδρυμάτων, κι αν τα ακολουθούσε η Ελβετία, θα δημιουργείτο διεθνής κρίση μεγατόνων!
INTRACOM-IDE: Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα του μήνα για την τύχη της Intracom Defence. Οι Ισραηλινοί που ενδιαφέρονται (σ.σ. έχει γραφτεί για την κρατική Israel Aerospace Industries) έχουν καταθέσει προσφορά.
Μένει να φανεί αν τα βρουν οι δύο πλευρές στις λεπτομέρειες…
ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Βαρύ είναι το κλίμα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στους κόλπους του ΣΥΝΚΑ. Όπως μαθαίνει η στήλη, οι Κρητικοί συνεταίροι του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία άλλα είχαν υπολογίσει όταν έλεγαν το... «I do» στην πρότασή τους για τη δημιουργία κοινού σχήματος και άλλα βρίσκουν μπροστά τους.
Οι Κρητικοί του ΣΥΝΚΑ πολύ φοβούνται ότι ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας θα στείλει στη Μεγαλόνησο προβεβλημένο στέλεχός του για να κάνει κουμάντο, αφήνοντάς τους στο περιθώριο. Κάτι για το οποίο οι μέτοχοι του ΣΥΝΚΑ δεν είναι έτοιμοι.
Ούτε είχε περάσει ποτέ από το μυαλό τους ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
HELLENIC HEALTHCARE: Νέο ομολογιακό δάνειο -ως 8 εκατ. ευρώ- εκδίδει η εταιρεία συμφερόντων CVC Capital για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων που πρέπει να καλύψουν θυγατρικές της.
Το δάνειο θα καλυφθεί από τη συνδεδεμένη Περσεύς (Metropolitan) με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.
ΔΕH: Μια νέα θυγατρική σύστησε τον περασμένο Δεκέμβριο η επιχείρηση. Πρόκειται για τη ΔΕH Οπτικές Επικοινωνίες, με αντικείμενο τη χονδρική διάθεση υπηρεσιών fiber-to-the-home. Η εταιρεία συστάθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ.
Στόχος για φέτος είναι η κάλυψη περίπου 440 χιλιάδων νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής Αττικής.
Η επένδυση για ανάπτυξη οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ θα χρηματοδοτηθεί από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με περίπου 290 εκατ. ευρώ.