MIG: Με την «υπόσχεση» περαιτέρω νομικών ενεργειών έφυγε εσπευσμένα από τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής ο Μάριος Ηλιόπουλος. Παριστάμενοι υποστηρίζουν ότι φαινόταν κακοδιάθετος και εκνευρισμένος, καθώς τα αιτήματα του για προσωρινές διαταγές, που θα μπλόκαραν την ειλημμένη -πλέον- απόφαση για το deal της ATTICA GROUP, απορρίφθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο.
Μάλλον τα δύο «χάντικαπ» Ηλιόπουλου, που υπενθυμίσαμε σε προηγούμενο σχόλιο, είχαν βαρύτητα στη διαδικασία. Κι αυτό, συνήθως, αποτελεί πρόκριμα και για το προς τα πού θα πάει η τελεσίδικη απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν προσεχώς. Το συμπέρασμα, συνήθως πολύ έγκυρων νομικών κύκλων, είναι ότι εκτός πολύ σημαντικών απρόοπτων, «τα… πλοία έφυγαν και δε γυρίζουν πίσω»!
Ίσως για αυτό το λόγο η τοποθέτηση του θύμιζε θυμωμένο ανταγωνιστή, που παραπονείται για τον άνισο αγώνα της Seajets στην ακτοπλοΐα(!), κι όχι θιγόμενο μέτοχο της MIG, όπως φαίνεται και από το σχετικό ρεπορτάζ.
O ίδιος υποστήριξε ότι η απόφαση της συνέλευσης είναι παράνομη και καταχρηστική, θέση την οποία προφανώς απέρριψε η διοίκηση της MIG. Ουδείς τον εμποδίζει να το «κυνηγήσει» δικαστικά, αλλά και πάλι, τα περιθώρια επιτυχίας εμφανίζονται στενά.
Ένα σημείο που έχει ουσία να προσέξουμε πάντως, είναι ότι η απόφαση να προχωρήσει το deal μεταβίβασης της ATTICA GROUP στη STRIX δεν ψηφίστηκε απλώς με άνετη καταστατική πλειοψηφία, πολύ πιο πάνω από τα 2/3 των παρόντων (ποσοστό περίπου 85%), αλλά και από την πλειοψηφία των παριστάμενων μετόχων, εξαιρουμένης της Πειραιώς.
Δηλαδή οι τρίτοι μέτοχοι που ήταν παρόντες, στοιχίστηκαν με την Πειραιώς και ήταν περισσότεροι από τους «ακτιβιστές»! Σημειώστε το, έχει τη σημασία του.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Επιβράδυνση δείχνουν τα στοιχεία νέων χορηγήσεων, τον Φεβρουάριο, κάνοντας τους τραπεζίτες να ανησυχούν, αν, λόγω προκήρυξης των εκλογών, μεσολαβήσει περίοδος άπνοιας.
Ο συνδυασμός μείωσης ζήτησης για νέες χορηγήσεις, με τις αυξημένες αποπληρωμές κυρίως από ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλές πτήσεις – σε σχέση με τους ετήσιους στόχους- τις επιδόσεις πιστωτικής επέκτασης κατά το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εντείνει την στάση αναμονής ως προς την έναρξη επενδυτικών σχεδίων από πλευράς επιχειρήσεων.
Υ.Γ.: Οι αποπληρωμές δανείων από εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ενέργειας, αποτελούν οριζόντιο φαινόμενο, λόγω της κάθετης μείωσης των αναγκών κεφαλαίου κίνησης, μετά την αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου. Πρωταγωνιστές των αποπληρωμών, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι όμιλοι Μυτιληναίος και ΔΕΗ.
ΟΠΑΠ: Σύμβαση με αναδρομική ισχύ (σ.σ. από την 1η Απρίλιου 2022) για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διεξαγωγής λοταρίας υπέγραψε με την Allwyn Entertainment ο ΟΠΑΠ.
Η Allwyn Entertainment κέρδισε το διαγωνισμό για την 4η άδεια εθνικής λοταρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ισχύς της οποίας ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου 2024. Μέχρι τότε ο ΟΠΑΠ θα λειτουργεί ως σύμβουλος.
Τα έσοδα από την λόγω σύμβαση, προσαυξάνουν τους μισθούς και τα bonuses των εργαζομένων του ΟΠΑΠ.
BYTE: Δεν επήλθαν αλλαγές στη διοίκηση, λόγω της απόκτησης από την Ideal. Πρόεδρος και CEO παρέμεινε ο Σπυριδογεώργης Βυζάντιος και Αντιπρόεδρος η Ν. Βυζάντιου.
Νέα μέλη - μη εκτελεστικά- οι Π. Βασιλειάδης και Π. Ξενάκης.
R1 ENERGY: Παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ο Μελέτιος Ρόκας. Νέο μέλος του ΔΣ αναλαμβάνει ο Στ. Παπαγεωργίου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ικανοποίηση επικρατεί στη διοίκηση της Πειραιώς για τα αποτελέσματα του Road Show στις ΗΠΑ. Χρήστος Μεγάλου (φωτ.) και Θεόδωρος Γναρδέλης (CFO) βρέθηκαν σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη και είχαν συναντήσεις με 15 επενδυτές, κυρίως «long».
Το ενδιαφέρον μεγάλο και όπως ακούμε, οι ερωτήσεις αφορούσαν τις εκτιμήσεις της διοίκησης για την κερδοφορία και την πιστωτική επέκταση, αλλά και ευρύτερα θέματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και η μακροοικονομική εικόνα.
Το κλίμα είναι καλό και αυτό αφορά τόσο παλιούς, όσο και νέους επενδυτές που κοιτούν την τράπεζα.