ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Πικρή είναι η γεύση που έχουν πλέον τα σάντουιτς στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί οι αγαπημένες για τους Αμερικανούς «αλοιφές» και τα έλαια, όπως το φιστικοβούτυρο, το σογιέλαιο και κυρίως η μαγιονέζα, δεν υπακούν στα αποπληθωριστικά κελεύσματα. Αντιθέτως, οι τιμές τους τραβούν την ανηφόρα, με ανατιμήσεις 18%, σ’ ένα περιβάλλον πληθωρισμού 6,5% στη χώρα.
Αιτία του προβλήματος είναι το πανάρχαιο και δυσεπίλυτο ερώτημα με το αυγό και την κότα. Αρχικά, το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών για πουλερικά εκτόξευσε τις χονδρεμπορικές τιμές των αυγών -βασικού συστατικού της μαγιονέζας- κατά 300%, που εν μέρει μετακυλίστηκαν από την… κότα στον τελικό καταναλωτή.
Παράλληλα, η πανώλη των χοίρων χτύπησε την Κίνα, αυξάνοντας την παραγωγή και τις τιμές της σόγιας προκειμένου να τραφούν τα νέα κοπάδια. Και η χαριστική βολή ήρθε από την τρίτη πανδημία, την «ανθρώπινη» (Covid-19), που τουλάχιστον στις ΗΠΑ εκτόξευσε την οικιακή κατανάλωση σάντουιτς, με όλα τα ανωτέρω συμπαρομαρτούντα συστατικά.
Ηθικό δίδαγμα: Παρά τις μετρήσεις και τις στατιστικές, ο πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό φαινόμενο και εξαρτάται από το προσωπικό καλάθι αγορών του καθενός. Όποιος λιγουρεύεται τα σάντουιτς, το ξέρει καλύτερα...
YACHTING: Η ελληνικών μετοχικών συμφερόντων εταιρεία Upyachting Management που είναι εισηγμένη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο του Money Show της Θεσσαλονίκης (27 Ιανουαρίου) με θέμα «Το yachting ως επενδυτική ευκαιρία υψηλών αποδόσεων».
ΔEΗ-ΕΤΕ: Σε αρχικές συζητήσεις με τη ΔΕΗ και την κρατική Elektrani na Severna Makedonija (ESM) βρίσκονται Εθνική και η θυγατρική της Stopanska, για τη χρηματοδότηση του έργου τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, συνολικής δυναμικότητας 333 MW στον ποταμό Crna Reka (project Cebren). Το συγκρότημα των τριών υδροηλεκτρικών προβλέπεται να υλοποιηθεί σε βάση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού φορέα.
Όπως έχει γράψει ο Χαμαιλέων, η Εθνική στήνει ομάδα στις εταιρικές χορηγήσεις προκειμένου να κτυπά projects στα Βαλκάνια.
Και τα ενεργειακά στα οποία εμπλέκονται και εγχώριοι όμιλοι (ΔEΗ, Κοπελούζος, Archirodon) αποτελούν την «ατμομηχανή».
ΕΤΕ - Δραπετσώνα: Για να μείνουμε στην Εθνική, η τράπεζα προσέλαβε την EY ως σύμβουλο για να υποβάλει προτάσεις ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης της έκτασης (πρώην λιπάσματα) που διαθέτει στη Δραπετσώνα.
ΚΑΕ: Νέο μη εκτελεστικό πρόεδρο έχει από τις αρχές του έτους η Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), θυγατρική της Dufry. Ο κ. Μιχάλης Χατζηπαύλου, γνωστός στους παλαιότερους από τη μακρόχρονη θητεία στην Deloitte και στους νεότερους ως σύμβουλος της DK σε σειρά συναλλαγών, ανέλαβε τη θέση.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Για την πρώτη οικιστική ανάπτυξη των 28 πολυτελών βιλών στο Ελληνικό έχετε ακούσει, καθώς και για το γεγονός του ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προπώλησης των αντίστοιχων οικοπέδων.
Σήμερα η στήλη θα σας δώσει μια εικόνα για το πώς είναι πιθανό να μοιάζουν. Αποτελεί την πρόταση του κορυφαίου αρχιτεκτονικού γραφείου SAOTA και θα υλοποιηθεί εάν κι εφόσον κάποιος/κάποιοι αγοραστές την επιλέξουν.
Ως γνωστόν, η Lamda Development έχει αναθέσει σε πέντε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία (τρία ελληνικά, δύο διεθνή, μεταξύ των οποίων και το SAOTA) να δημιουργήσουν προτάσεις προς τους υποψήφιους αγοραστές των οικοπέδων που προορίζονται για βίλες, καθώς ενώ δεν αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής τους, εντούτοις διατηρεί τη διαχείριση της μελέτης και τη διαχείριση της κατασκευής.
Το SAOTA έχει παγκόσμια αναγνώριση και έχει υπογράψει πολυτελή έργα σε όλο τον κόσμο και παρεμπιπτόντως και στην Ελλάδα (υπερπολυτελής κατοικία στη Γλυφάδα).
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των προπωλήσεων ή, πιο σωστά, των τελικών συμβάσεων πώλησης για τα οικόπεδα που θα χτιστούν οι βίλες, θα τα μάθουμε στην προσεχή παρουσίαση της Lamda Develοpment, πιθανότατα τον Μάρτιο.
Προς στιγμήν γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το 90% των οικοπέδων και πως αυτά πωλούνται προς 6-7 εκατ. ευρώ έκαστο (άγνωστο το κόστος κατασκευής που αναλαμβάνει ο αγοραστής).