ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Τελικά η εταιρεία ΔΙΡΦΥΣ, σημαντικό πακέτο μετοχών της οποίας ελέγχεται σήμερα από τη ΛΟΥΞ, συμφερόντων της οικογένειας Μαρλαφέκα, έκανε πίσω σε προγραμματισμένη επένδυση.
Πριν από λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης της υπαγωγής του επενδυτικού της σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο. Έτσι η επένδυση της Δίρφυς -η αίτηση υπαγωγής είχε εγκριθεί τον Απρίλιο του 2021- απεντάχθηκε από τον Αναπτυξιακό του 2016.
QUEST-Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο όμιλος διέσωσε τελικά τη Γ.Ε. Δημητρίου (μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύει τα κλιματιστικά Toyotomi), έχοντας αποκτήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 99,1% των μετοχών της.
Με δεδομένο ότι πρόθεση της Quest Holdings είναι να αποσύρει τη ΓΕΔ από το ταμπλό του ΧΑ (της αρκεί να εκπροσωπείται ο όμιλος από ένα χρηματιστηριακό όχημα), ζητούμενο αποτελεί το τι θα γίνει με τους μετόχους μειοψηφίας του 0,9%, οι οποίοι κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» σε μια μη εισηγμένη εταιρεία.
Ακούγεται πάντως πως η διοίκηση της Quest μελετά την όλη υπόθεση, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου (απαιτούνται και γραφειοκρατικές διαδικασίες) να υποβάλει κάποια πρόταση, με στόχο να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, οι μέτοχοι θα λάβουν μικρό μόνο τμήμα των χρημάτων που είχαν καταβάλει όταν πριν από κάποια χρόνια αγόραζαν τις μετοχές της ΓΕΔ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Quest, η επένδυσή τους θα είχε μηδενική αξία.
ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Ο Βορειοελλαδίτης λιανέμπορος «άνοιξε» τον γύρο εξαγορών της χρονιάς. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όπως διαβάσατε στο Euro2day.gr, ήρθε σε συμφωνία με την οικογένεια Γέγου για την απόκτηση δύο καταστημάτων της αθηναϊκής αλυσίδας.
Η όρεξη για εξαγορές του Γιάννη Μασούτη, όπως λέει φίλος της στήλης, δεν έχει κορεστεί, οπότε μην εκπλαγείτε αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες πραγματοποιήσει μια ακόμη.
Την ίδια ώρα, η αλυσίδα Μασούτης συνεχίζει την οργανική της ανάπτυξη ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να τοποθετήσει smart lockers σε μέρος του δικτύου της. Πηγές με γνώση λένε στη στήλη ότι το διάστημα αυτό η διοικητική της ομάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Skroutz και ACS.
PHISHING: Σήμερα ή το αργότερο αύριο Τρίτη, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών, αναφέρει στη στήλη κυβερνητικός αξιωματούχος. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα τεθούν σε ισχύ βασικές του ρυθμίσεις. Και αυτό διότι υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των Τραπεζών στο άρθρο 22 που προβλέπει την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης (μέθοδος phishing) από τα πιστωτικά ιδρύματα για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να θέσουν σε ισχύ πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, ενώ υποστηρίζουν πως η ρύθμιση είναι αντίθετη με την Οδηγία της ΕΕ 2366/2015. Η Οδηγία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο το 2018, αλλά παραμένει επί τέσσερα χρόνια ανενεργή σε ό,τι αφορά το phishing.
Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζουν οι τράπεζες, λένε στο υπουργείο, το άρθρο 92 της Οδηγίας προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση που οποιοσδήποτε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών δεν προβαίνει σε αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη.
Σήμερα άλλες τρεις χώρες (Νορβηγία, Σουηδία και Δανία) έχουν αντίστοιχες διατάξεις αποζημίωσης των καταναλωτών - πελατών των τραπεζών που πέφτουν θύματα phishing. Το Βέλγιο εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγει αντίστοιχη ρύθμιση όπως και άλλες χώρες εκτός ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο).
Για τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος της διάταξης δεν είναι να επιβαρύνει τις τράπεζες με αποζημιώσεις, «μόνο στο μέτρο που δεν λάβουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρουν.
Τονίζουν ότι βασικό μέλημα αυτής της διάταξης είναι η προστασία των καταναλωτών.
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής στους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια, λόγω της γραφειοκρατίας που απαιτείται. Ακόμη όμως και με την καταβολή αυτή (αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα), θα έχει καταβληθεί στους πελάτες της Ασπίς μόλις το 22,5% όσων δικαιούνται.
Παράλληλα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι πλειστηριασμοί των ακινήτων της πάλαι ποτέ ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να προκύψει και από εκεί ένα ποσό προς όφελος των δικαιούχων.
Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουν περάσει σχεδόν 14 χρόνια από το «λουκέτο» του ομίλου, τον Σεπτέμβριο του 2009.