GRIVALIA HOSPITALITY: Η εταιρεία ολοκλήρωσε την απόκτηση των ιδιοκτησιών για το project Πεταλιοί στα τέλη του 2022, ενώ είχε υπογράψει MoUs για τις γηπεδικές εκτάσεις από τον Ιούλιο του 2021, τα οποία τροποποιήθηκαν, μάλιστα, τον Μάρτιο του 2022.
ΔΕΔΔΗΕ: Η έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Δεκεμβρίου τροποποίησε την πολιτική αποδοχών. Πλέον οι μεταβλητές αποδοχές του CEO και του αναπληρωτή του μπορούν να ανέλθουν ως το 100% των ετήσιων τακτικών αποδοχών.
Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την καταβολή μεταβλητών αποδοχών.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στα… υπόστεγα είναι πιθανόν να παραμείνει το project Rafale της Εθνικής, μέχρι να υποχωρήσει η πολιτική αβεβαιότητα για τη χώρα. Το project αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική διαθέτει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: To 2022 υπήρξε εξαιρετική χρονιά για τις εταιρείες διέλασης αλουμινίου, οι οποίες όχι μόνο δραστηριοποιήθηκαν σε μια αγορά που χαρακτηρίστηκε από ικανοποιητική ζήτηση, αλλά επιπλέον -στο πρώτο εξάμηνο- ευνοήθηκαν και από την έντονα ανοδική πορεία της διεθνούς τιμής του μετάλλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Βιοκαρπέτ (μέσω της θυγατρικής της Exalco) σημείωσε το πρώτο μισό του 2022 καθαρά κέρδη ύψους 7,17 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2021 το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί στα 4,12 εκατ. ευρώ!
Το δεύτερο εξάμηνο βέβαια κινήθηκε με σαφώς χαμηλότερες ταχύτητες σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εισηγμένης (π.χ. προ φόρων κέρδη 8,52 εκατ. στο εννεάμηνο), λόγω της έντονης υποχώρησης της τιμής του αλουμινίου.
Παρ' όλα αυτά, η χρονιά «έκλεισε» σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της θυγατρικής Exalco υπερέβησαν τις αντίστοιχες του 2021 κατά περίπου 25%, συνδυασμένες με μια πολύ καλή κερδοφορία.
Πώς όμως θα κινηθεί η φετινή χρονιά; Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια στο ιδιαίτερα ασταθές τρέχον περιβάλλον, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ιανουάριος ξεκίνησε με ευχάριστα νέα από το μέτωπο της ζήτησης. Επίσης, το θέμα της αναχρηματοδότησης δανεισμού του ομίλου διευθετείται μετά και την απόφαση της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Οι προβλέψεις για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια, καθώς και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας («πράσινη μετάβαση») δημιουργούν προϋποθέσεις για ισχυρότερη ζήτηση για τις εταιρείες του κλάδου.
Τέλος, αναμένεται να συνεχιστούν οι επενδύσεις του ομίλου, με σκοπό τόσο την αύξηση του capacity όσο και την περαιτέρω επέκταση στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήδη κατέχει μονάδες συνολικής ισχύος της τάξεως των 20 Μw).
ΥΓ: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, η εισηγμένη αποτιμάται στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική της αξία (40,58 εκατ. στις 30/6/2022) και με έντονα μονοψήφιο δείκτη P/E με βάση τα κέρδη του 2022.
ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Με καθόλου ευκαταφρόνητο discount έναντι της εσωτερικής της αξίας διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ η εισηγμένη, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου (χωρίς να έχει συμπεριλάβει την άνοδο των μετοχών που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα) η εσωτερική αξία του τίτλου ανερχόταν στα 6,9817 ευρώ.
Επιπλέον, η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου διαθέτει (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2022) το 11,44% του χαρτοφυλακίου της σε μετρητά και ένα επιπλέον 8,03% σε Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς. Οπότε έχει σημαντικά περιθώρια για επιπρόσθετες μετοχικές τοποθετήσεις, σε περίπτωση που εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες...
ΧΡΥΣΟΣ: Η ταλαιπωρία του πολύτιμου μετάλλου πέριξ των $1.800 για όλο το 2022 (σ.σ. «αποχαιρέτησε» το 2022 με απώλειες 0,1%) και πολύ περισσότερο η αποτρεπτική πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει η ΤτΕ όσον αφορά τις τιμές αγοράς - πώλησης της Χρυσής Λίρας (σύμφωνα με το δελτίο τιμών της 18/1/2023, αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 399,83 ευρώ και την πουλούσε στα 481,84 ευρώ), κράτησαν χαμηλά το ενδιαφέρον όσων θα ήθελαν να επενδύσουν σε χρυσό, στη φυσική του μορφή.
Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, εντός του 2022 η ΤτΕ αγόρασε από ιδιώτες 52.241 χρυσές λίρες και πούλησε μόλις 11.236 και μάλιστα με πολλούς επενδυτικούς οίκους να αναφέρονται όλο και πιο συχνά στην αυξημένη πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού, που υποθετικά θα ευνοήσει το κίτρινο μέταλλο.
Από την άλλη, οι 11.236 χρυσές λίρες που αγοράστηκαν το 2022 είναι μικρός αριθμός αλλά παράλληλα ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων ετών (το 2019 αγοράστηκαν 6.795, το 2020 5.606 και το 2021 συνολικά 6.531 χρυσές λίρες).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το δ’ τρίμηνο του 2022, με τον πληθωρισμό να καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ και τα επιτόκια να αυξάνονται, πωλήθηκαν από ιδιώτες προς την ΤτΕ 9.100 χρυσές λίρες και αγοράστηκαν 2.539.
Βέβαια στα νούμερα που δημοσιεύει η Τράπεζα Ελλάδος θα πρέπει να προστεθούν οι συναλλαγές που μπορεί να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς (η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και αγοραπωλησίες χρυσού), αλλά και οι συναλλαγές ιδιωτών με τα κατά τόπους καταστήματα αγοράς χρυσού.