ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η σύμπραξη των εταιρειών διαμεσολάβησης του Γιώργου Μάστακα (με έδρα τα Ιωάννινα), οι οποίες εντάσσονται στον όμιλο Howden Hellas.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, τα deals στον χώρο των διαμεσολαβούντων θα συνεχιστούν, ως αποτέλεσμα τόσο της συγκέντρωσης που έχει ήδη προηγηθεί στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των σημαντικών δαπανών που απαιτούνται για την ψηφιοποίηση των εργασιών στα σχήματα διαμεσολάβησης.
SHELMAN: To αρχικά πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε μετά την είδηση ότι θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της εταιρείας στη Μαρώνεια επισκιάστηκε ως ένα βαθμό όταν ανακοινώθηκε ότι στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα θα συμμετάσχει και η Alpha Woods (μαζί με τον επιχειρηματία Δημήτρη Τακά, της οικογενείας που κατείχε κατά το παρελθόν την τέως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας Βαλκάν Εξπόρτ), κάτω από τον έλεγχο της οποίας η πάλαι ποτέ Shelman «έβαλε λουκέτο».
Το καλό νέο βέβαια είναι πως για τη μονάδα της Ροδόπης, που βρισκόταν επί τόσα πολλά χρόνια στα αζήτητα, βρέθηκε επιχειρηματικό σχήμα το οποίο κατέβαλε μετρητά 5,77 εκατ. ευρώ και έχει δεσμευτεί ότι θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ωστόσο, για αρκετούς παράγοντες του νομού τίθεται το ζήτημα ότι «το εργοστάσιο επιστρέφει σε αυτόν που το πτώχευσε».
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης (και πρώην εργαζόμενου της Shelman) Γιώργου Χατζηαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα ερωτήματα είναι μεγάλα. Πώς γίνεται αυτοί που οδήγησαν τη Shelman σε πτώχευση, αφήνοντας τεράστια χρέη προς εργαζόμενους, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και τοπικές επιχειρήσεις, να επανέρχονται μετά από οκτώ χρόνια για να πάρουν στα χέρια τους τη μονάδα; Ποιοι πρώην εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν να εργαστούν σε έναν εργοδότη που τους διέλυσε τη ζωή, όταν πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα στη Shelman, με αποκορύφωμα την πτώχευση του 2014;».
Απ’ ό,τι πληροφορούμαστε επίσης, «στα κάγκελα» με τη συγκεκριμένη εξέλιξη βρίσκεται και άλλη εταιρεία του κλάδου, που -αν και υγιής- μάταια αναζητούσε επί σειρά ετών συμπληρωματική χρηματοδότηση για να προχωρήσει το project. Λέγεται μάλιστα ότι η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας δεν θα κρατήσει κλειστό το στόμα της…
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αντί για ένα νέο επενδυτικό σχήμα που θα έτρεχε το εργοστάσιο, ακούμε για μια σύμπραξη στην οποία μετέχει ο πρώην ιδιοκτήτης, ο οποίος απέκτησε τη Shelman το 2009 με τραπεζικό δανεισμό, στη συνέχεια μετέφερε πελάτες και κεφάλαια στη δική του εταιρεία και μέσα σε τέσσερα χρόνια την έκλεισε. Αν τελικά είναι αυτό το σχήμα που εξαγόρασε το εργοστάσιο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Όσο για την οικογένεια Τακά, αυτή είχε κλείσει προ ετών τη Βαλκάν Εξπόρτ. Δεν ξέρω αν πρόκειται για ένα επιχειρησιακό εγχείρημα ή για ένα πολύ φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι.
Από την πλευρά του βέβαια, ο κυβερνητικός βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και πως το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα έπεισε το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι έχει τη δυνατότητα και τη δέσμευση να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο άμεσα. Όσο για την παρουσία της Alpha Wood, ο κ. Στυλιανίδης απέδωσε το λουκέτο της Shelman στις ζημίες και τις υποχρεώσεις που είχαν προκύψει από τη μονάδα στην Εύβοια.
Τέλος, ο δικηγόρος των πρώην εργαζομένων της Shelman θεώρησε ως πολύ θετική την εξέλιξη της πώλησης της μονάδας, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλομένων στους εργαζομένους θα καταβληθεί και επίσης θα επαναπροσληφθούν πολλοί εργαζόμενοι.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της «επιστροφής» της Alpha Woods, ο δικηγόρος των εργαζομένων τόνισε ότι για το «λουκέτο» της Shelman έχουν συνευθύνη πολλοί και ότι κακώς η εταιρεία «εθεωρείτο κάτι σαν δημόσιο» μέσα από παρεμβάσεις πολιτικών!
Η συνέχεια… επί της οθόνης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Στον απόηχο του Qatargate, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αναμένεται να διορίσει νέο επιτελάρχη.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικρατέστερος για το πόστο είναι ο Μάθιου Ταμπόνε, κουνιάδος της κας Μετσόλα.
Είναι άραγε αυτή η καλύτερη επιλογή για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου μετά τον σεισμό του Qatargate;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Μετά την εκτίναξη των τιμών των μετοχών του κλάδου πληροφορικής κατά την προηγούμενη διετία, το 2022 έκλεισε με σημαντικές διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία, όπως άλλωστε προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα της Merit Χρηματιστηριακή.
Πάντως, οι επενδυτές καλούνται τώρα να συνεκτιμήσουν τις νέες αποτιμήσεις, καθώς και τις προσδοκίες για καλύτερη πορεία του κλάδου μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.
Και να θυμούνται πως οι μετοχές του κλάδου δεν «μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι» καθώς κάθε εταιρεία πληροφορικής έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
ΥΓ: Οι μέτοχοι στις περισσότερες των εισηγμένων εισέπραξαν μέσα στη χρονιά που πέρασε και μερίσματα.