ΑΚΙΝΗΤΑ. Οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις για αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατέγραψαν σημαντική αύξηση 60,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022. Εφτασαν τα 1.276,9 εκατ. ευρώ, έναντι 797,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, ξεπερνώντας ακόμη και το αντίστοιχο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2019 (1.030,2 εκατ. ευρώ).
Ρόλο στο παραπάνω αποτέλεσμα έπαιξαν κυρίως οι επενδυτές της «Χρυσής Βίζας», καθώς οι συναλλαγές απόκτησης επενδυτικών ακινήτων για εμπορικές χρήσεις πραγματοποιούνται κυρίως από εγχώρια κεφάλαια.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Το πνεύμα των… Χριστουγέννων μάλλον δεν έφτασε μέχρι την αγορά ενέργειας. Πώς να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας είναι μακράν πρώτη πανευρωπαϊκά σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: 249,3 ευρώ η κιλοβατώρα με την Ιταλία να ακολουθεί από απόσταση στα 208 ευρώ.
Σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, αντίθετα, το κόστος κινείται στη ζώνη των 100 ευρώ. Στα 92 στη Γερμανία στα 122 στην Γαλλία, στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα σε Βουλγαρία και Ρουμανία κ.τλ.
Εγινε πια συνήθεια να είμαστε πανάκριβοι στο ρεύμα και δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ούτε και το νέο έτος…
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ. Με μια… γιορτινή ντρίπλα έπεσαν οι τόνοι, μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών, όσον αφορά στο ακανθώδες θέμα επιτοκίων καταθέσεων.
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα πίεσε να υπάρξει μια κάποιας μορφής αυτοδέσμευση των τραπεζών, για το πόσο θα αυξήσουν καταθετικά επιτόκια. Συζητήθηκαν διάφορες ενδιάμεσες «φόρμουλες», που θα διασφάλιζαν βασικά στοιχεία εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίες τελικώς δεν «περπάτησαν».
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα κάποιες τράπεζες ενημέρωσαν ΤΧΣ και αναλυτές, για την εκτιμώμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ως απόρροια της ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων. Δεν είναι σαφές αν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες την ίδια τακτική.
Υ.Γ.: Από τις ως τώρα ενημερώσεις δεν προκύπτει πρόσθετο κόστος, σε σχέση με αυτό που προϋπολόγιζαν οι τράπεζες. Το αν υπάρξει επί τω χείρω απόκλιση θα κριθεί από την ταχύτητα ανόδου στα επιτόκια καταθέσεων, ως αποτέλεσμα μαζικής στροφής των καταθετών σε προθεσμιακές καταθέσεις.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κάτω από την ομπρέλα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις μεταφέρονται σταδιακά όλες οι δραστηριότητες του ομίλου ΓΕΚ στον κλάδο. Μετά τις NK GEKTERNA Ltd (Euroasia Interconnector) και Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, υπό τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις περνά και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ Καστέλι, η οποία κατέχει το 32,46% της «Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου».
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις αγοράζει από το μοναδικό της μέτοχο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 100% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ Καστέλι (20 εκατ. μετοχές) έναντι 111,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μπρος- πίσω λεφτά, καθώς προηγουμένως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καλύπτει εξ ολοκλήρου ΑΜΚ της «ΓΕΚΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις», ύψους 112,25 εκατ. ευρώ.
ΨΥΓΕΙΑ. Ένα από τα πιο γνωστά brand επαγγελματικών ψυγείων και όχι μόνο λόγω αντικειμένου αλλά λόγω των μακροχρόνιων περιπετειών της εταιρείας που τα παράγει είναι αυτά της Frigoglass. Όμως επαγγελματικά ψυγεία φτιάχνει και μια μικρή οικονομική οντότητα από τη Θεσσαλονίκη. Η NIKI INOX AE, ο τζίρος της οποίας το 2021 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός- έφθασε στα 2,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στις 100 χιλιάδες ευρώ.
Πριν από λίγες ημέρες επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 1,93 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο.
Η επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων στον Δήμο Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης.