ΚΑΪΛΗ: Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο Βέλγιο, να συνεχιστεί η προφυλάκισή της, παρότι παραμένει προφυλακισμένος και ο σύντροφός της, άρα και οι δύο γονείς του μικρού κοριτσιού της θα είναι εκτός κυκλοφορίας (αντί της εξόδου της με «βραχιολάκι»), δείχνει δύο πράγματα, κατά την άποψη της στήλης: Πρώτον, ότι οι αρμόδιοι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί καθόλου από τα λεγόμενά της περί αθωότητας, αλλά και ότι την έκριναν ύποπτη φυγής. Και δεύτερον, ότι δεδομένου του «πάταγου» που έχει δημιουργήσει η υπόθεση, οι αρχές επιλέγουν την τήρηση αυστηρής γραμμής απέναντι στους εμπλεκόμενους.
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η λήψη αμοιβής 60.000 ευρώ από την επίμαχη MKO που δεν ήταν στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, παρότι «νομότυπη», φαίνεται να βάζει οριστικά ταφόπλακα στις φιλοδοξίες για κάποια ευρωπαϊκή θέση. Με αυτές τις συνθήκες όμως, πολύ δύσκολη φαίνεται και η συμμετοχή του σε… ντόπιο ψηφοδέλτιο, ενώ δεν αποκλείονται και μεγαλύτεροι μπελάδες, καθώς ορισμένα ΜΜΕ στο εξωτερικό φαίνεται να τον έχουν «στην μπούκα».
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το FSRU στην Αλεξανδρούπολη ήταν ο καταλύτης για το deal που ανακοίνωσαν χθες ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Κοπελούζος. Η σύμπραξή τους για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη ωφελεί και τους τρεις εταίρους.
Τη ΔΕH, που θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιο των θερμικών μονάδων της μία νέα υπερσύγχρονη, σε αντικατάσταση της παλιάς μονάδας που έχει στην Κομοτηνή και βαίνει προς απόσυρση. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι δεν αντέχει πέραν του 2027. Παρά το γεγονός ότι η ΔEΗ είχε εξασφαλίσει από τον Μάρτιο του 2021 άδεια για νέα μονάδα αερίου στην Κομοτηνή, δίπλα στην παλιά, εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό. Προφανώς, είναι αλλιώς να μοιράζεσαι το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης και αλλιώς να το επωμίζεσαι όλο μόνος. Συν τοις άλλοις, η νέα μονάδα θα έχει πρόσβαση σε αέριο από το FSRU, πολύ κοντά της.
Τη ΔΕΠΑ, γιατί μπαίνει για πρώτη φορά στην ηλεκτροπαραγωγή και θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της στο «λιανοπούλι», μέσω της θυγατρικής της, Φυσικό Αέριο.
Τον όμιλο Κοπελούζου, που αναζητούσε μετ’ επιτάσεως έναν μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου για το FSRU που θα κατασκευάσει στην Αλεξανδρούπολη. Η αποθήκευση αερίου που θα συνοδεύσει το έργο επαρκεί για 170.000 κ.μ., δηλαδή ένα φορτίο LNG που θα φέρει ένα καράβι. Για να δεχθεί το επόμενο καράβι το FSRU θα πρέπει να έχει αδειάσει το προηγούμενο φορτίο από τους αποθηκευτικούς χώρους. Υπήρξαν βέβαια σκέψεις να επεκταθούν οι χώροι αυτοί, αλλά προφανώς το υπερβάλλον κόστος για την επένδυση οδήγησε στην εγκατάλειψη της σκέψης. Τώρα με τη ΔEΗ ως μεγάλο καταναλωτή το πρόβλημα επιλύεται.
Καθόλου άσχημα...
SYMBOL: Προς πώληση ακούγεται στην αγορά ότι θα βγει είτε ολόκληρο είτε σε δύο τμήματα και το χαρτοφυλάκιο Symbol, το οποίο αγόρασε η κοινοπραξία Centerbridge-Elliott, το 2019, από την Εθνική.
Το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε τότε 12.800 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Ακούμε ότι δεν μειώθηκε αισθητά η περίμετρος, καθώς κατά τη διάρκεια της τριετίας, υπήρξαν αρκετοί μήνες με απαγόρευση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, λόγω πανδημίας.
DONKEY HOTELS-ΙΩΑΝΝΟΥ: Δάνειο 59,97 εκατ. ευρώ από την Εθνική έλαβε η μητρική του ομίλου Donkey Hotels της οικογένειας Ιωάννου. Μέρος του (47,17 εκατ.) κατευθύνθηκε για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού (Πειραιώς). Το υπόλοιπο για χρηματοδότηση επενδύσεων και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Η Donkey λειτούργησε, φέτος το καλοκαίρι, δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 121 δωματίων.
ΠΛΑΙΣΙΟ: Με αποτίμηση κάτι παραπάνω από 6x τα EBITDA και σε ένα κλάσμα της αξίας των πωλήσεών της (που θα είναι φέτος 436-437 εκατ. ευρώ) γίνεται η δημόσια προσφορά για την εξαγωγή της εταιρείας από το ΧΑ, καθώς βγάζει συνολική αποτίμηση για το 100%, περίπου 101 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά με 102 εκατ. ίδια κεφάλαια, 39 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και περίπου 27 εκατ. ευρώ καθαρό ταμείο (αφαιρουμένου δηλαδή του περιορισμένου δανεισμού της), με βάση τα στοιχεία 9μήνου.
Ωστόσο αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλότερη από εκείνες που έχει γράψει στο ταμπλό η εταιρεία, όχι απλώς το τελευταίο εξάμηνο αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2021 (δια ολίγον τότε) και πιο παλιά από την εποχή του… 2018, όταν ξαναείχε δει τιμές στην περιοχή του 4,50-4,70 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, το ποια θα έπρεπε να είναι η «πραγματική αποτίμηση» θυμίζει λίγο το «η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια εκείνου που τη βλέπει».
Διότι πώς μπορείς να κατηγορήσεις τον βασικό μέτοχο ότι δεν δίνει «και κάτι παραπάνω», όταν επί χρόνια το ταμπλό, που υποτίθεται (για να θυμίσουμε τις γνωστές… σοφίες) σπάνια κάνει λάθος, έγραφε πολύ λιγότερα;
Το σίγουρο, κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, είναι ότι η εταιρεία αποτιμάται στη δημόσια προσφορά με τα δεδομένα μιας εξαιρετικά δύσκολης 10ετίας, μνημονίων και στο καπάκι πανδημίας, ξαφνικού πολέμου και πληθωρισμού, οπότε σε πιο νορμάλ περίοδο ένα upside θα το έχει.
Το θέμα επίσης είναι τι θα κάνει η οικογένεια Γεράρδου μετά την έξοδο. Θα συνεχίσει… μόνη της; Ή θα βρει στρατηγικό επενδυτή; Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εισηγμένος βγαίνει και μετά... μοσχοπουλάει.