ΤΕΜΕΣ: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ εκταμίευσε από την Πειραιώς η εταιρεία ανάπτυξης του Costa Navarino.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την τροποποίηση σύμβασης ομολογιακού δανείου, με επέκταση του προγράμματος αποπληρωμών.
GOLDMAN SACHS: Αίτηση για υπαγωγή ενός τουριστικού project της στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων κατέθεσε η Goldman Sachs, όπως επεσήμανε από το βήμα του 33ου Annual Greek Economic Summit 2022 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Το project αφορά ένα ξενοδοχείο της Goldman Sachs στη Χαλκιδική, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε εξαγοράσει το προηγούμενο διάστημα τρεις μονάδες του ομίλου Ghotel.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αδ. Γεωργιάδης, το rebranding της Ελλάδας έχει βοηθήσει και τον τουρισμό, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες που έχουν επενδύσει αυτό το διάστημα στη χώρα μας αναμένεται να προσελκύσουν πελάτες υψηλού εισοδήματος που λείπουν…
BSH (ΠΙΤΣΟΣ): Not bad, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, για τη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία, που την Άνοιξη του 2021 κατέβασε τον διακόπτη του εργοστασίου της Πίτσος στην Ελλάδα.
Από τις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2021, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα, προκύπτει πως η διακοπή της παραγωγικής βάσης στη χώρα έπληξε τις εξαγωγές της. Ωστόσο στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις αυξήθηκαν 14,09%.
Αναφορικά με το ακίνητο-φιλέτο στου Ρέντη, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές αξιοποίησής του.
LYKTOS HOLDINGS: Επιστροφή κεφαλαίου 2,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που συνήλθε στις 6 Δεκεμβρίου.
Η είδηση, όμως, έγκειται στην αλλαγή σκυτάλης στην εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας: νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Γεώργιος Σάλλας. Σε ρόλο προέδρου παραμένει ο Μιχάλης Σάλλας.
ΑΠΕ: Αδιαχώρητο παρουσιάζεται στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς οι αιτήσεις που έχουν γίνει για σύνδεση με το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας ξεπερνούν τις δυνατότητες ανταπόκρισής του.
Ένα φαινόμενο που συνοδεύει αυτή την κατάσταση είναι οι αυξημένες τιμές που ζητούν κάποιοι, οι οποίοι διαθέτουν μεν τις πολυπόθητες άδειες σύνδεσης για σημαντικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν σκοπεύουν να υλοποιήσουν οι ίδιοι, από εκείνους που μπορούν και θέλουν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ (στην πλειονότητά τους φωτοβολταϊκά), αλλά δεν κατάφεραν να βρουν... θέση στις συνδέσεις που μοιράστηκαν!
Στα αυτιά της στήλης έφτασαν υπέρογκες τιμές, που αγγίζουν, λέει, μέχρι και τις…. 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ.
Όπως και να έχει, είναι απορίας άξιο πώς το κράτος προσφέρει συνδέσεις οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να γίνονται αντικείμενο… εμπορίου και μάλιστα για απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα. Διότι με τον τρόπο αυτόν, όποιος πάρει όρους σύνδεσης είναι σαν να έχει κερδίσει σε... «λοταρία», είτε κάνει την επένδυση είτε όχι.
MUSK: Για λίγα λεπτά της ώρας χθες, ο Μπερνάρ Αρνό της Luis Vuitton στέφθηκε «πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο» από το αρμόδιο Forbes, ξεπερνώντας τον Elon Musk στη σχετική κατάταξη.
Ωστόσο, ούτε… σαμπάνια δεν πρόλαβε να ανοίξει, καθώς το αφεντικό της Tesla και του Twitter επανήλθε στην πρωτιά, χάρη και στις χρηματιστηριακές κινήσεις των μετοχών που μετρά το περιοδικό.
Το ξαφνικό προσπέρασμα πάντως καταδεικνύει και το μέγεθος της ζημιάς για τον Elon Musk από την εμπλοκή του με το Twitter αλλά και τη «χασούρα» από το διεθνές sell off στις τεχνολογικές μετοχές που έχει προηγηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατείχε τη σχετική πρωτιά από τον Σεπτέμβριο του 2021, με περιουσία 219 δισ. δολαρίων, έναντι 158 δισ. για το αφεντικό της Luis Vuitton.
Χθες «μετρήθηκε» στα 185,3 δισ., με την περιουσία του Αρνό να «σκαρφαλώνει» στα 185,4 δισ. ευρώ καταλαμβάνοντας την πρωτιά, για να ανακάμψει αμέσως μετά ο Elon Musk στα 185,7 δισ. δολάρια, καθώς ενισχύθηκε η μετοχή της Tesla.
Μεγιστανομαχίες δηλαδή…