ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Χωρίς «σύννεφα», μετά και τη χθεσινή απόφαση της Κεφαλαιαγοράς που απήλλαξε (με… 10-12 χρόνια καθυστέρηση) τον Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος είναι βασικός επενδυτής στην Παγκρήτια, κινείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Ήδη έχει ζητηθεί παράταση της προθεσμίας, που έληγε στις 27 Σεπτεμβρίου για τους παλαιούς μετόχους, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως με συμπλήρωση του ενημερωτικού δελτίου για τα νεότερα στοιχεία και τα αποτελέσματα 6μήνου της τράπεζας, ώστε να μην έχουν μειονέκτημα έναντι των νέων μετόχων, που έχουν προθεσμία συμμετοχής, ως το τέλος Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεδομένης της παράτασης κατά 10-15 μέρες και της υποχρέωσης να κατατεθεί το capital plan στην TτΕ έως την 30ή Σεπτεμβρίου, πριν λήξει η προθεσμία για τους παλαιούς μετόχους, θα έχει γνωμοδοτήσει αρμοδίως ο επόπτης (δηλαδή η TτΕ) για το αν το ύψος της ΑΜΚ σε συνδυασμό με το capital plan επαρκούν για την κάλυψη των εποπτικών δεικτών και των αναπτυξιακών σκοπών της.
Κι αυτό με τη σειρά του καλύπτει την αίρεση που είχε βάλει ως βασικός επενδυτής -και παλαιός μέτοχος- ο Μιχάλης Σάλλας (μέσω της Lyktos Participations), προκειμένου να συμμετάσχει στην ΑΜΚ.
ΛΑΡΚΟ: Όλο και πιο πίσω πηγαίνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την εταιρεία. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχει η στήλη αναφέρουν ότι η αποσφράγιση θα γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Ως τότε θα συνεχιστεί το ξεψάχνισμα από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή των νομιμοποιητικών εγγράφων που έχουν υποβάλει οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings AG και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd. Θυμίζουμε ότι η πρώτη συμμετέχει και στους δύο διαγωνισμούς (εργοστάσιο και μεταλλεία) και η δεύτερη μόνο στον ένα (μεταλλεία).
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι σε λίγο θα κλείσει μήνας από την υποβολή των προσφορών (στις 26 Αυγούστου). Τόσο μεγάλο διάστημα για να ελεγχθούν όλα αυτά τα χαρτιά και να αποφασιστεί η νομιμότητα της εκπροσώπησης των δύο υποψηφίων στους διαγωνισμούς;
Οι πληροφορίες λένε ότι παράλληλα ελέγχονται σχολαστικά και οι συνδεόμενες εταιρείες με τους επίσημους ενδιαφερομένους, συν ότι χρειάζονται διαρκώς διευκρινίσεις μέσω αλληλογραφίας με τους εκτός συνόρων.
Η στήλη θέλει να πιστέψει τις πληροφορίες. Και τον σχολαστικό έλεγχο. Αρκεί να μην υποκρύπτεται κάτι άλλο πίσω από όλη αυτή την καθυστέρηση.
Ίδωμεν.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Σημαντική ημέρα σήμερα καθώς «σφραγίζεται» επίσημα η μετεξέλιξή της από πετρελαϊκό σε ενεργειακό όμιλο, με τη νέα ταυτότητά της. Πλέον θα συστήνεται ως HELLENiQ ENERGY, μία επωνυμία που συνδυάζει αγαστά το παρελθόν της με το μέλλον.
Στις 12 θα προηγηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα κληθούν να εγκρίνουν το νέο όνομα της ανώνυμης εταιρείας συμμετοχών, μαζί με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου 1 του καταστατικού της.
Στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» πανηγυρική τελετή για την παρουσίαση της νέας ταυτότητας.
ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα ελλιπούς ενημέρωσης των μετόχων μειοψηφίας σε εταιρείες που έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Τι συμβαίνει λοιπόν στην πρώην εισηγμένη εταιρεία αναρωτιούνται όσοι επενδυτές έμειναν… με τις μετοχές τους στα χέρια; Πρώτον, απ’ ό,τι πληροφορούμεθα, δεν έχει διεξαχθεί -αλλά ούτε καν συγκληθεί- μέχρι σήμερα (ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου…) η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Κεραμεία Αλλατίνη για την οικονομική χρήση του 2021. Οπότε η όποια πληροφόρηση της μειοψηφίας φτάνει μέχρι και το τέλος του 2020, καθώς δεν έχουν λάβει στα χέρια τους ούτε καν τις λογιστικές καταστάσεις της περυσινής οικονομικής χρήσης.
Δεύτερον, έχει ακουστεί στην αγορά -χωρίς να επιβεβαιώνεται- ότι το μεγάλης αξίας ακίνητο που διαθέτει η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη έχει πουληθεί σε γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο από τα μέσα του 2021, έναντι ποσού της τάξεως των δέκα εκατ. ευρώ. Η φήμη αυτή έχει αναστατώσει αρκετούς μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι ανέμεναν πολύ υψηλότερο τίμημα με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία, αλλά και το ύψος απαλλοτρίωσης που έδωσε σε όμορη περιοχή ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Τρίτον, αν έλαβε χώρα το συγκεκριμένο deal, έγινε χωρίς σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης (αν και αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας της εταιρείας), ενώ ερώτημα είναι αν προηγήθηκαν σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή για την αποτίμηση του ακινήτου.
Τέταρτον, αν όντως έγινε το deal στο προαναφερθέν τίμημα, τότε ουσιαστικά η Κεραμεία Αλλατίνη μπορεί να είναι σε θέση να διευθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, αλλά απομένει χωρίς δραστηριότητα και με ελάχιστα ακόμη περιουσιακά στοιχεία (κάποια ακίνητα μικρής αξίας), με αποτέλεσμα η περιουσία των μετόχων μειοψηφίας να αποτιμάται πλέον σε… κάτι ψιλά από ρέστα!
Τέλος, ακούμε ότι υπάρχει κινητικότητα μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας, προκειμένου να μαζέψουν στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση ποσοστό άνω του 5%.
Οψόμεθα…
B&F: Γενική συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών της συγκάλεσε η εταιρεία για την τροποποίηση σειράς όρων του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (retail bond), ενόψει της μερικής διάσπασης του κλάδου επενδυτικών ακινήτων και της εισφοράς του σε νέα εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα διατεθούν δωρεάν και pro rata στους μετόχους της B&F ΑΒΕΕ.
Στις προτεινόμενες αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η άρση του υφιστάμενου πλαφόν 45 εκατ. ευρώ για τον συνολικό δανεισμό (σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις Leasing θυγατρικών, υπό την προϋπόθεση ότι ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο ομίλου είναι χαμηλότερος ή ίσος του 5,5 φορές τα EBITDA).
Πέρυσι, ο όμιλος είχε EBITDA 22,54 εκατ. ευρώ και φέτος στο πρώτο εξάμηνο η λειτουργική κερδοφορία κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε υψηλότερα των περσινών επίπεδα. Επομένως, τα EBITDA επιτρέπουν άνετα την αύξηση του δανεισμού πάνω από το πλαφόν των 45 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προτείνεται να τροποποιηθεί ο όρος του ΚΟΔ (8.2.κ), που απαγορεύει τη διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του retail bond, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει το 75% των καθαρών μετά φόρων κερδών.
Παραπλεύρως, όμως, ζητείται η κατάργηση της απαγόρευσης διανομής μερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου, όταν ο καθαρός δανεισμός ξεπερνά τις 5,5 φορές τα EBITDA. Η κατάργηση του όρου προϊδεάζει για κινήσεις.
Τέλος, ζητείται συναίνεση για την τροποποίηση του όρου (8.1.θ), που υποχρεώνει την εταιρεία να διατηρεί μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του retail bond.
EUROBANK: Η τράπεζα στις 30 Ιουνίου λογιστικοποίησε το όφελος από το πρόγραμμα TLTRO ως κρατική επιχορήγηση (IFRS 20). Το έπραξε αυτό για να αντισταθμίσει το χρηματοδοτικό κόστος, που θεωρούσε ότι θα προκύψει κατά τη διάρκεια του προγράμματος TLTRO III.
Ως εκ τούτου, το σχετικό όφελος κατανέμεται τμηματικά στα έξοδα από τόκους.
MEVACO: Δεν προφταίνει να αναλαμβάνει νέες συμβάσεις κατασκευής μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα η εισηγμένη και χθες ανακοίνωσε την υπογραφή αντίστοιχης σχετικής, ύψους 5,38 εκατ. ευρώ, για μονάδα ισχύος 100 Mw στο νομό Δράμας.
Από τα 23,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, αναλυτές περίμεναν -πριν την ανακοίνωση του συγκεκριμένου project- τον φετινό κύκλο εργασιών να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.
ΙΛΥΔΑ: Η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης για πλήρη εξόφληση του δανείου της Εθνικής Τράπεζας, με παράλληλη επίτευξη «κουρέματος» ύψους 478,85 χιλ. ευρώ, επιβεβαίωσε πλήρως το σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr της 6ης Ιουλίου 2022, στο οποίο εξηγείτο η επιλογή της εισηγμένης για μη καταβολή μερίσματος το 2021.
H ουσία είναι ότι με βάση το προαναφερθέν κούρεμα, την επιστροφή της προκαταβολής που είχε δώσει η εταιρεία για την απόκτηση ακινήτου, καθώς και την ανοδική πορεία των οικονομικών της επιδόσεων κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής αναμένεται να κλείσουν με θετικό καθαρό ταμείο (καθαρός δανεισμός μόλις 535 χιλ. στις 31/12/2021) και ίδια κεφάλαια αρκετά πάνω από τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Ικανοποιητικά αναμένεται να είναι τα νέα -σε σχέση με πέρυσι- που θα αφορούν και την «κάτω γραμμή» των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων.
ΥΓ: Κόντρα στο θετικό νέο, η μετοχή υποχρεώθηκε χθες σε πτώση 1,79%, με τη χρηματιστηριακή της αποτίμηση να υποχωρεί στα 9 εκατ. ευρώ.