ΕΣΤΙΑΣΗ: Έλλειψη προσωπικού και στροφή στο delivery είναι τα κατάλοιπα της πανδημίας στην εστίαση. Πολλοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους και... έμαθαν στα επιδόματα, λένε επιχειρηματίες που σήκωσαν μανίκια και μπήκαν στις κουζίνες για να κλείσουν τα κενά.
Σχεδόν 4 στις 5 εταιρείες εστίασης (78,6%) αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, που φτάνει τις 2 με 3 κενές θέσεις εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχει πεδίο «εκμετάλλευσης» από τις πλατφόρμες αφού οι 3 στις 5 επιχειρήσεις εστίασης δεν συμμετέχουν σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα τύπου efood, Wolt, Box κ.α.
SHRINKFLATION: Παλιό και δοκιμασμένο το κόλπο, ειδικά στις ΗΠΑ, κάνει θραύση: Ποιος πληθωρισμός, ποιο ρεκόρ 40ετίας; Οι τιμές παραμένουν ίδιες. Απλώς λιγοστεύουν τα... γραμμάρια καθαρού βάρους που εμπεριέχονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού, των δημητριακών, της σκυλοτροφής, των χαρτοπετσετών -οι οποίες ίσως λεπταίνουν και λίγο.
Είναι η ύπουλη συρρίκνωση του πληθωρισμού που ονομάζεται shrinkflation, αντί για inflation (πληθωρισμός) -και ο νεολογισμός ετυμολογείται από το ρήμα shrink, που σημαίνει συρρικνώνω. Βέβαια, αργά ή γρήγορα, ακόμα και ο μη προσεκτικός καταναλωτής παρατηρεί πως πρέπει να ψωνίζει καφέ γρηγορότερα, πως τελείωσε απότομα το σαμπουάν ή ότι ο σκύλος του δεν πεινάει λιγότερο. Άρα πάει για ψώνια πιο συχνά και συνεπώς ξοδεύει περισσότερο.
Σε απάντηση, και δεδομένου ότι η μέτρηση του πραγματικού πληθωρισμού είναι δύσκολη εξίσωση, οι πολιτικές shrinkflation προχωρούν ακόμη περισσότερο. Μειώνουν την ποιότητα και όχι την ποσότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών: η άυλη αξία που χάνεται δεν αποτυπώνεται στους δείκτες τιμών.
Για παράδειγμα, διατηρώντας την ίδια τιμή, πολλά ξενοδοχεία καταργούν τις καθημερινές υπηρεσίες καθαριότητας ή την αλλαγή σεντονιών, ο καφές ή το σάντουιτς σερβίρεται χωρίς χαρτοπετσέτα, οι ουρές και οι αναμονές αυξάνονται παντού. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αποκλιμακώνονται μεν, αλλά όλο και πιο συχνά χάνονται βαλίτσες.
Για τις δε εκπτώσεις στην ποιότητα, το τίμημα μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμο. Η πτώση της ποιότητας καταποντίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη προκαλώντας μια διάχυτη αίσθηση ότι ο κόσμος χειροτερεύει.
Με τρόπο, μάλιστα, που δεν μπορούν να τον καταγράψουν οι οικονομικές στατιστικές...
FED: Οταν ο διοικητής της Fed, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ανέβαζε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον χρησμό του ότι «μπορεί να… γίνει σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων» στη συνέχεια.
Το ερώτημα είναι γιατί μπορεί να συμβεί αυτό: λόγω διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεσης ή λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού;
Μια ημέρα μετά, την Πέμπτη, οι ΗΠΑ έπεσαν σε «τεχνική ύφεση», σύμφωνα με τον ορισμό των οικονομολόγων για δύο διαδοχικά τρίμηνα πτωτικού (αρνητικού) ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός έχει μείνει στα ύψη, στο 9,1% (Ιούνιος), σε φρέσκο υψηλό 41 ετών και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1981, με το δομικό σκέλος του τιμάριθμου να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Σημειωτέον ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ είναι στο 11,3%.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον φίλτατο Τζερόμ...
ΕΤΕ: Μια νέα ομάδα έχει συστήσει εσωτερικά η Εθνική Τράπεζα, βασικό αντικείμενο της οποίας θα είναι η χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η μεγαλύτερη πλέον πρόκληση για την οικονομία είναι πως οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία στοιχεία ενεργητικού που διαχειρίζονται, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Κι εδώ λοιπόν η Εθνική διαβλέπει το κενό στη χρηματοδότηση και θα μπει δυνατά στο παιχνίδι, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις, ιδιώτες και funds που θα αγοράζουν από τη δευτερογενή αγορά τα εν λόγω assets, είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για ολόκληρα πακέτα.