AMANZOE: Τρέχουν να προλάβουν την υψηλή σεζόν στο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι, το οποίο υπέστη ζημιές εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Κρανίδι.
Οι επισκέπτες του resort, το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν γεμάτο, μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής και οι επιτελείς του συγκροτήματος έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις φθορές.
Οι κύριοι χώροι του ξενοδοχείου και οι βίλες δεν έχουν υποστεί κάποια ζημιά και μόνο κάποιοι οικίσκοι του συγκροτήματος φαίνεται ότι έχουν περιορισμένες φθορές στο εξωτερικό τους, σύμφωνα με ενημέρωση της Dolphin Capital και της Grivalia Hospitality.
Στόχος; Να επαναλειτουργήσει άμεσα το πολυτελές συγκρότημα. Εν τω μεταξύ γίνονται επικοινωνίες με τους αναμενόμενους επισκέπτες για ενημέρωση και εύρεση λύσεων…
ΕΦΟΡΙΑ: Μπαράζ ελέγχων έχει εξαπολύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με έμφαση, όπως κάθε καλοκαίρι, στους hot τουριστικούς προορισμούς και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρόστιμα και τα λουκέτα πέφτουν «βροχή» σε όσους εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις.
Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ (2.500 έως 5.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής) για όσους εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή αν η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ ανεξαρτήτως πλήθους παραστατικών, χώρια η αναστολή λειτουργίας ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
Με πρόστιμο χωρίς λουκέτο τη βγάζουν μόνο επαγγελματίες των οποίων η αναστολή λειτουργίας «κοστίζει» στο κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ αυτών, γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία, λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.
Οι ανακοινώσεις για τα πρώτα «λαβράκια» των φετινών φορολογικών ελέγχων δεν αργούν.
INTRUM I: Μια νέα μεγάλη αγορά επιδιώκει να ανοίξει για τις εν Ελλάδι εργασίες του ο σουηδικός όμιλος Intrum, εξού και εισέρχεται στη διαχείριση απαιτήσεων σε καθυστέρηση, που έχουν οι επιχειρήσεις από εταιρικούς πελάτες (αγορά b2b τιμολογίων).
Πρόκειται για μια αγορά της τάξης των 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 35% (σ.σ. περίπου 6,3 δισ. ευρώ) των απαιτήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση. Η φράση «βρίσκεται σε καθυστέρηση» βέβαια είναι αρκετά σχετική, όταν μιλάμε για το εγχώριο επιχειρείν. Πρώτον, λόγω των παραδοσιακά χειρότερων χρόνων εξόφλησης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεύτερον, λόγω του μικρού μεγέθους των περισσότερων εγχώριων επιχειρήσεων και του βαθμού άτυπων σχέσεων που διατηρούν με το εταιρικό τους πελατολόγιο.
H Intrum Hellas αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε υπό διαχείριση απαιτήσεις servicer της εγχώριας αγοράς με την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις.
INTRUM II: Παραμένοντας στα... χωράφια της Intrum, να σημειώσουμε ότι μίκρυνε η περίμετρος των προς πώληση απαιτήσεων από δάνεια ξενοδοχείων, που έχει βγάλει προς πώληση ο servicer για λογαριασμό τριών τιτλοποιήσεων.
Πλέον, στην περίμετρο παραμένουν δάνεια 69 ξενοδοχείων (σ.σ. 74 αρχικά) συνολικής απαίτησης της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση ετοιμάζονται να κονταροκτυπηθούν οι Apollo, Bain, CarVal, Deutsche Bank, Brown καθώς και εταιρείες συμφερόντων Λασκαρίδη, Βελάνη και το fund που διαχειρίζεται ο Ν. Καραμούζης.
Κάποιοι εξ αυτών έχουν κατέβει μαζί (Λασκαρίδης-fund Καραμούζη) ή συζητούν να συμπράξουν, όπως και τρίτοι που δεν εμφανίζονται στους ενδιαφερόμενους.
Γενικώς, πολυκοσμία!
LAMDA: Μεταξύ 4,7% με 5,2% βγήκε το εύρος της απόδοσης για το νέο επταετές retail bond που σκοπεύει να διαθέσει η Lamda στους επενδυτές. Επίπεδα υψηλότερα από αυτά που υπολόγιζαν αρχικά οι κύριοι συντονιστές (4,2% με 4,7%), καθώς οδηγό αποτελούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (7ετές και 10ετές).
Ακόμη και αν η απόδοση βγει πέριξ του 4,9% με 5% για τη Lamda, θα σημάνει εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους καθώς, αν έπαιρνε 230 εκατ. ευρώ τραπεζικό δάνειο, το κόστος αντιστάθμισης επιτοκίων θα ανέβαζε τον λογαριασμό σε υψηλότερα επίπεδα.
Αν η έκδοση είναι επιτυχής, η Lamda «κλειδώνει» δανεισμό αποπληρωτέο στην 7ετία, χωρίς κόστος αντιστάθμισης και με σειρά άλλων ωφελημάτων, σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό.
Αυτό εξηγεί για ποιο λόγο, παρά την επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, αρχίζει να σχηματίζεται μίνι ουρά από όσους θέλουν να (επαν)εκδώσουν retail bonds (Capital Product Partners καθώς και άλλη μια ναυτιλιακή εταιρεία).
ΔEΗ: Μια παράπλευρη απώλεια προκάλεσε η βύθιση της τιμής της μετοχής κάτω των 5 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 4,90 και κλείσιμο 4,94 ευρώ). Απενεργοποιείται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών καθώς ως χαμηλή τιμή του εύρους, εντός του οποίου πραγματοποιούνται αγορές, έχει οριστεί στα 5 ευρώ.
Η ΔΕΗ προτίθεται να ορίσει νέα έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα νέο buy back, με σκοπό την ακύρωση μετοχών ή την επαναδιάθεσή τους στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα αφορά σε αγορά ως 1.856.000 ιδίων μετοχών, με σκοπό τη διάθεσή τους στο πλαίσιο του προγράμματος stock options. Ως χθες είχαν αγοραστεί 1.795.796 ίδιες μετοχές ή το 0,47% του μετοχικού κεφαλαίου.