ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ-OPTIMA BANK: H Optima Bank, που αποτελεί τον συντονιστή κύριο ανάδοχο της δημόσιας προσφοράς της Μπλε Κέδρος, εγγυάται μερική κάλυψη της προσφοράς.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, προτίθεται να αποκτήσει (σ.σ. η ίδια ή θυγατρικές της) μετοχές συνολικής αξίας έως 900.000 ευρώ στην τιμή διάθεσης.
Η απόκτηση θα διενεργηθεί είτε κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς είτε και από τυχόν αδιάθετες μετοχές, ανάλογα με τις χρηματιστηριακές συνθήκες, τις συνθήκες αγοράς και τη ζήτηση της έκδοσης.
ALVAREZ & MARSAL: Νέο τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στα private equity funds, έχει δημιουργήσει εδώ και μερικούς μήνες η εταιρεία.
Το τμήμα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στα funds πριν ή μετά την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων. Στελεχώθηκε, μάλιστα, από επαναπατρισθέντες Έλληνες.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Για τους σοβαρούς ανθρώπους, οπουδήποτε στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μάλλον ανεπαρκής για το υψηλό πόστο που έχει καταλάβει, στην τρέχουσα πολύ σοβαρή περίοδο.
Η εν λόγω Γερμανίδα πολιτικός έσπευσε να προκαταβάλει αποφάσεις των κρατών-μελών, που ήξερε ότι ήταν στην πράξη εξαιρετικά δύσκολες, επικουρούμενη και από την Εσθονή επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, όχι μία αλλά δύο φορές.
Κι αν η δεύτερη οφείλει πολιτικά να είναι «ρωσοφάγος», αφού η πατρίδα της τηρεί εξαιρετικά σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, η Γερμανίδα προϊσταμένη της όφειλε να γνωρίζει ότι είναι όχι μόνο ανώφελο αλλά και ζημιογόνο για το κύρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λαμβάνει δημόσια κατηγορηματικές θέσεις για θέματα ζωτικής σημασίας που άπτονται των κυριαρχικών συμφερόντων, ισχυρών και μη κρατών-μελών, χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση.
Κι όμως, το έχει κάνει και έχει πέσει σε χοντρή γκάφα δύο φορές. Η πρώτη ήταν στο θέμα της πληρωμής ρωσικού φυσικού αερίου με τον τρόπο που καθόρισε το διάταγμα Πούτιν. Όπως αποδείχθηκε, πλην 3-4 κρατών, όλες οι υπόλοιπες χώρες έγραψαν τις δύο κυρίες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, αντιλαμβανόμενες ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες τους, με πρώτες τη Γερμανία και την Ιταλία.
Παρ' όλα αυτά ακολούθησε η δεύτερη, με το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο πήγαινε από ημέρα σε ημέρα και εβδομάδα σε εβδομάδα, ακόμη και μετά τον «ελιγμό» να γίνει μεν εμπάργκο, αλλά όχι στο ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται με αγωγούς! Δηλαδή να είναι «ολίγον εμπάργκο», όπως το ολίγον… έγκυος, υποθέτουμε. Και αυτή όμως η πρόταση σκόνταφτε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, χωρίς να είναι σαφές αν πίσω του κρύβονται βολικά και κάποιοι άλλοι.
Θυμηδία στα social media προκάλεσαν και πρόσφατες δηλώσεις της για τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε μια στροφή περίπου 180 μοιρών.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσεκτικοί παρατηρητές των εξελίξεων θα έχουν ήδη σημειώσει ότι παρά τις ενίοτε σκληρές δηλώσεις, τα τρία κατά σειρά ισχυρότερα μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, εκεί που «μετράει» αρχίζουν να δείχνουν όλο και περισσότερο ότι θα επιθυμούσαν να τελειώσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο και να ξεκινήσουν συνομιλίες. Είναι δηλαδή με την πλευρά της «ειρήνης» κι όχι της «δικαιοσύνης», όπως τους κατηγορεί η αντίπαλη πλευρά, προφανώς αναλογιζόμενα τα οικονομικά και γεωπολιτικά ρίσκα μιας κλιμακούμενης σύρραξης με τη Ρωσία.
Το περίεργο (σε ό,τι αφορά τη στάση της κας Φον ντερ Λάιεν) είναι ότι στην παράταξη της «δικαιοσύνης», με κάθε κόστος, πέρα από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση (που έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν) συντάσσονται κυρίως χώρες της Ευρώπης που υπήρξαν είτε μέλη της ΕΣΣΔ είτε του Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι οποίες απέχουν πολύ από το να επηρεάζουν τη θέληση της ΕΕ συνολικά…
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Δεν είναι μόνο… ιδεολογικοί οι λόγοι που ο Ορμπαν τα είχε στηλώσει αρνούμενος επί εβδομάδες να δώσει το πράσινο φως σε εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο. Υπάρχει και πολύ χρήμα από πίσω.
Και εξηγούμαστε. Το πετρέλαιο της Ρωσίας (Urals) τελεί αυτές τις ημέρες υπό διαπραγμάτευση στα 93 δολάρια το βαρέλι, έναντι 120 δολαρίων του Brent. Ακόμα και αν η Ουγγαρία αγοράζει μέσω του αγωγού Druzhba σε υψηλότερες τιμές (σ.σ. εξαρτάται από τη δομή των συμβολαίων που έχει), υπάρχει τεράστιο κέρδος.
Η πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας (MOL) παραδέχεται ότι από τον Μάρτιο, τα περιθώρια κέρδους στη διύλιση έχουν «εκτοξευτεί» εξαιτίας της διαφοράς (spread) μεταξύ brent και ural…
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά… δεκαπέντε ξενοδοχεία σχεδιάζει να προσθέσει στο δυναμικό της επί ελληνικού εδάφους σε βάθος τριετίας η Wyndham Hotels and Resorts, η οποία σήμερα μετρά 11 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό της.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Μανίκης, πρόεδρος της εταιρείας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ευρασία και Αφρική, στο πλαίσιο συνεδρίου, στόχος είναι η διεύρυνση της παρουσίας της Wyndham στην Ελλάδα σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είναι «πρώτη θέση» στο κάδρο των επενδυτών, ωστόσο έχουν τεράστιες προοπτικές.
Σε αυτούς τους προορισμούς δεν περιλαμβάνονται σίγουρα οι συνήθεις ύποπτοι, όπως χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Wyndham Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη…