ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η σημαντική υποχώρηση των εγχώριων τραπεζικών τίτλων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, προκάλεσε σειρά ακραίων και ανυπόστατων σεναρίων. Η εξήγηση, όμως, είναι μάλλον απλή.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτέλεσαν το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα της φετινής χρονιάς. Μετά από δεκαετία πίεσης στην κερδοφορία τους, το 2022 υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να ενισχύσουν σημαντικά την κερδοφορία τους. Η διεθνής στροφή σε μετοχές αξίας ήδη από το β' εξάμηνο του 2021 επίσης τις ευνοούσε.
Όλα τα παραπάνω ίσχυαν στο ακέραιο και για τις εγχώριες τράπεζες, που είχαν το πρόσθετο πλεονέκτημα των φθηνότερων -συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο- αποτιμήσεων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι πρωτόγνωρες κυρώσεις της Δύσης και το άλμα του πληθωρισμού, όχι μόνο ανέτρεψαν το παραπάνω επενδυτικό στοίχημα (σ.σ. αφού οι κεφαλαιοποιήσεις είχαν ανέβει σημαντικά κατά το α' δίμηνο), αλλά οδήγησαν παγκοσμίως σε μείωση θέσεων στις τράπεζες, λόγω των ανησυχιών στασιμοπληθωρισμού και ύφεσης.
Η στάση της Capital Croup, όπως την περιέγραψαν οι FT σε πρόσφατο δημοσίευμά τους, είναι ενδεικτική. Πρωτοστάτησε στο επενδυτικό στοίχημα του κλάδου, λαμβάνοντας μεγάλες θέσεις (σ.σ. μέσα στους 5 μεγαλύτερους μετόχους) σε σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή πουλάει λες και δεν υπάρχει αύριο…
Το νέο ισχυρό γύρο πτώσης των τραπεζών, τον Μάιο, προκάλεσε, αφενός, η αίσθηση στην Αμερική ότι η FED υποτίμησε τα δομικά στοιχεία ανόδου του πληθωρισμού και τώρα τον κυνηγά, αφετέρου, οι αναφορές της Τράπεζας της Αγγλίας για πιθανή ύφεση της βρετανικής οικονομίας.
Παρότι οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται χαμηλά στον πιστωτικό κύκλο, λόγω της υπερδεκαετούς κρίσης και δεν κινδυνεύουν, ως εκ τούτου, από… βουνά νέων επισφαλειών, ο συνδυασμός ρίσκου χώρας, ανησυχιών ύφεσης και ρηχότητας της αγοράς διώχνει τους επενδυτές.
Οι τραπεζίτες είχαν επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες ότι εθνική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade). Μετά, δε, τη ρωσική εισβολή το επανέλαβαν μετ’ επιτάσεως, όπως και η ΤτΕ.
Άλλα, όμως, επιτάσσει ως προτεραιότητες ο εκλογικός κύκλος…
LAMDA - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Ellinikon Malls, νέας θυγατρικής της Lamda Development, ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ, αλλά προς το παρόν η τελευταία κατέβαλε 150 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε βάθος 5ετίας.
Η Holding με τη σειρά της θα συστήσει δύο θυγατρικές, οι οποίες θα αγοράσουν από την Ελληνικό ΑΕ τα οικόπεδα στα οποία θα ανεγερθούν δύο εμπορικά κέντρα (Vouliagmenis Mall, Marina Galeria) στο Ελληνικό.
Με την καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου στις δύο θυγατρικές αποδεσμεύεται από τις πιστώτριες τράπεζες το σύνολο των δεσμευμένων καταθέσεων που αφορούν στην ανάπτυξη των δύο Malls, ύψους 210 εκατ. ευρώ.
VARDE-LAMDA MALLS: Με διψήφια απόδοση (σ.σ. κέρδη πενταετίας 47,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζονται τα εισπραχθέντα μερίσματα, αποχωρεί από τη Lamda Malls η Varde.
Το fund πέτυχε να αυξήσει το τίμημα για το 31,7% της Lamda Malls στα 109 εκατ. ευρώ (premium περίπου 8% σε σχέση με το NAV της 31ης Δεκεμβρίου 2021) και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Μέχρι τότε θα αποφασίσει η Lamda το πώς θα διενεργηθεί η συναλλαγή και θα αναδιαμορφωθεί η δομή των θυγατρικών σε εμπορικά κέντρα.
Επομένως, δεν είναι βέβαιη η εισφορά του The Mall Athens στη Lamda Malls.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με την αποχώρηση των Μπάκου-Καϋμενάκη ξεκίνησε η υλοποίηση σειράς ενεργειών που εκκρεμούσαν εδώ και μήνες.
Η πρώτη που ανακοινώθηκε ήταν η χορήγηση 7.975.000 δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών από τα 9.375.600, που αποφάσισε η περσινή τακτική γενική συνέλευση. Εφόσον ασκηθούν στο σύνολό τους, θα εκδοθούν ισάριθμες μετοχές (7.975.000) που αντιστοιχούν στο 2,3% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου.
Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στο 1,678 ευρώ με μικρό discount, σε σχέση με την τιμή της προαιρετικής δημόσιας πρότασης.
ΕΦΟΡΙΑ: Με 1.700 QR Code Scanners και 1.500 laptops αναμένεται να εξοπλιστούν έως το τέλος του έτους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, φιλοδοξώντας να περάσουν σε άλλο επίπεδο τους ελέγχους για τη γνησιότητα των αποδείξεων και την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με απόφασή του ενέταξε το έργο της προμήθειας σαρωτών αποδείξεων -με συνοπτικές διαδικασίες θα «διαβάζουν» αν η απόδειξη είναι γνήσια ή «μαϊμού»- και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες της ΑΑΔΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με προϋπολογισμό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Η αλήθεια είναι πως για 1,6 εκατ. ευρώ δεν ήταν ανάγκη να περιμένει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 30,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσει στην προμήθεια του εξοπλισμού. Απ’ την άλλη, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιπλέον -για να είμαστε δίκαιοι- το 1,6 εκατ. ευρώ αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι των δράσεων εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.