ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ ΚΕΡΔΗ: Μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το πινγκ πονγκ ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ για την «καυτή πατάτα» του υπολογισμού του ποσού των υπερβολικών εσόδων επί των οποίων θα επιβληθεί εισφορά 90%, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει «γνώμη» για το θέμα.
Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνει η στήλη καθώς στη 14η έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας διαβάζουμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί ότι το ποσό που θα εισπραχθεί αντιστοιχεί σε 0,3% του ΑΕΠ, ή περίπου 560 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι ο πήχης για τα υπερβάλλοντα έσοδα είναι λίγο πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ.
Σημειώστε, βέβαια, ότι το ποσό αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο.
Για να δούμε τι θα πει και η ΡΑΕ…
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ανεξάρτητα από το ποσό που θα καταβάλουν οι παραγωγοί, πάντως, η έκρηξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει χέρι στα... έτοιμα. Και αυτό γιατί το πακέτο που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα χρηματοδοτηθεί με ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ από το περίφημο μαξιλάρι.
Αυτό η Κομισιόν το γνωρίζει εδώ και πάνω από ένα μήνα…
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου τραπεζοϋπαλλήλων.
Μετά την αδυναμία υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, η τράπεζα προσέφυγε στη διαμεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας, καταθέτοντας ένα επιθετικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει πλεονάζον προσωπικό 350 ατόμων και θέτει ζήτημα αναθεώρησης της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής μισθών (ΑΤΑ).
Η διοίκηση επιδιώκει συγκράτηση του κόστους, υπενθυμίζοντας ότι οι μέτοχοι έχουν να λάβουν μέρισμα από το 2013, με την Κύπρο να εξέρχεται της κρίσης το 2015/16.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εκτός από τις περιοδείες που έχουν ξεκινήσει οι τραπεζίτες σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας, η στήλη πληροφορείται ότι τα αρμόδια τμήματα που ασχολούνται με τα δάνεια προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με καλούς πελάτες-επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι δεν είναι δανεισμένοι, διοικούν επιχειρήσεις με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και έχουν καλές προοπτικές.
«Προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά μας», έλεγε στη στήλη επικεφαλής μονάδας τράπεζας. Και στο ερώτημα αν το σκέφτονται, η απάντηση ήταν: «Ναι μεν… αλλά».
Και εξηγούν: «Είναι συντηρητικοί και δεν κάνουν ανοίγματα εύκολα. Βέβαια, οι τράπεζες τους προσεγγίζουν και για να τους προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες».