HELIOSPHERA: Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 14 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 130,5 εκατ. ευρώ (καλά διαβάζετε), υπήχθη στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά. Η εταιρεία πτώχευσε το 2017, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2012, είχε διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα.
Σήμερα, 10 χρόνια από τη διακοπή και πέντε από την πτώχευση, αποφασίστηκε η ανάκληση της ένταξης της επένδυσης -αφορούσε την ίδρυση μονάδας φωτοβολταϊκών πάνελ στην Τρίπολη- και η ανάκτηση του χορηγηθέντος ποσού.
Τώρα από πού το κράτος θα ανακτήσει τα 23,9 εκατ. ευρώ πλέον των τόκων 3,69 εκατ. ευρώ είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε απάντηση…
LOGISTICS: Μακράν ο πιο καυτός επιχειρηματικός κλάδος την περίοδο που διανύουμε, μακριά και η λίστα με τις επενδύσεις.
Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου, με απόφαση του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), εγκρίθηκε η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο του επενδυτικού σχεδίου της υπό σύσταση εταιρείας «ΚΥΡΑΝΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.».
Η επένδυση επιλέξιμου κόστους 5.746.692,30 ευρώ και ενισχυόμενου κόστους 5.451.088,9 ευρώ αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών Third Party Logistics (3PL) στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ.
SΤΑRTUPS: Διαβάσαμε με ενδιαφέρον ότι πέρυσι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Ενώ πριν από λίγες ημέρες 60 επενδυτές ήρθαν στην Αθήνα για να «σκανάρουν» 30 ελληνικές startups.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό νέο. Ομως η στήλη δεν μπορεί να μη συγκρίνει τις επιδόσεις της Ελλάδας με την Ολλανδία. Πέρυσι λοιπόν πραγματοποιήθηκαν 144 ξένες επενδύσεις σε ολλανδικές νεοφυείς επιχειρήσεις (οι οποίες δεν έχουν υπερβεί τον τέταρτο γύρο χρηματοδότησης), ύψους 1,15 δισ. ευρώ (αύξηση 48% σε σχέση με το 2020).
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 65 ξένες επενδύσεις σε scale-ups (επιχειρήσεις που έχουν υπερβεί τον τέταρτο κύκλο χρηματοδότησης), ύψους 1,78 δισ. ευρώ (αύξηση 381%), ενώ υπήρξαν 487 εγχώριες επενδύσεις σε νεοφυείς επενδύσεις ύψους 0,69 δισ. ευρώ (αύξηση 128%) και 124 εγχώριες επενδύσεις σε scale-ups επιχειρήσεις, ύψους 0,71 δισ. ευρώ (αύξηση 33%).
Και επειδή ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, λόγω των μαζικών ξένων επενδύσεων σε νέες ταχέως αναπτυσσόμενες oλλανδικές εταιρείες, αναλυτές προειδοποιούν για κίνδυνο διαρροής εγκεφάλων από τη χώρα και για σοβαρή πιθανότητα οι πολλά υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες να εγκαταλείψουν την Ολλανδία.
Πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ολλανδία αλλά και την Ελλάδα, που στα χρόνια της κρίσης έχασε αρκετά μυαλά και τώρα προσπαθεί να τα φέρει πίσω.
MONDELEZ-CHIPITA: Στα επιχειρηματικά deals, η πράξη 1+1 δεν κάνει πάντα δύο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πράξη βγάζει μεγαλύτερο αποτέλεσμα ενώ σε κάποιες άλλες, το άθροισμα των δύο οργανισμών υποχωρεί... κάτω από το 2.
Και εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε. Η συνένωση των δυνάμεων της Mondelez με την Chipita επηρεάζει, όπως ήταν αναμενόμενο, το προσωπικό και ειδικότερα το διοικητικό προσωπικό της δεύτερης.
Όπως μαθαίνει η στήλη, από τον περασμένο Μάρτιο, τα 2/3 του διοικητικού προσωπικού της Chipita έχουν ενημερωθεί ότι ολοκληρώνεται η συνεργασία με τον νέο οργανισμό μέσα στο καλοκαίρι. Αν κάποιος φύγει νωρίτερα, θα θεωρηθεί ότι παραιτείται και δεν θα λάβει το έξτρα πακέτο παροχών που δίνει η Mondelez.
Βέβαια το deal της Mondelez με την Chipita επηρεάζει και υψηλόβαθμες θέσεις και στην πολυεθνική στην Ελλάδα. H διευθύνουσα σύμβουλος Κ. Βλάχου αποχωρεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ από τον οργανισμό έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες και άλλα στελέχη.
Μια αποχώρηση μάλιστα έγινε γνωστή πριν από λίγες ώρες...