ΤΙΤΑΝ: Με αφορμή το νέο επενδυτικό σχέδιο που εξήγγειλε ο Όμιλος Τιτάν στις ΗΠΑ, γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωσε:
«Μπορεί η μετοχή από τα 18,5 ευρώ του 2019 και του 2020 να βρίσκεται σήμερα αρκετά πιο κάτω και μπορεί επίσης τα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου να ήταν πολύ χαμηλά, ωστόσο αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια.
Η άλλη μισή είναι πως στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία υλοποίησε και υλοποιεί σειρά επενδύσεων και επεκτατικών κινήσεων που ακόμη δεν έχουν αντανάκλαση στα οικονομικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω συγκυριών, όπως τελευταία η εκτόξευση του ενεργειακού και του μεταφορικού κόστους».
Σε περίπτωση που… αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα σε ισολογισμό και ταμπλό του ΧΑ, συμπλήρωσε.
ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α: Το ράλι στο «προνόμιο» της Εριουργίας Τρία Άλφα (χθες «έγραψε» υψηλό δωδεκαμήνου) δεν σχετίζεται -όπως πληροφορούμαστε- με κάποια ενδεχόμενη νέα σημαντική εξέλιξη που αφορά είτε την οικονομική πορεία της εισηγμένης είτε τα σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου της στη Νέα Ιωνία.
Ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή η προνομιούχος μετοχή διαπραγματεύεται πολύ πιο χαμηλά από την κοινή, ή ακόμη γιατί η εμπορευσιμότητα τόσο του κοινού και -ακόμη περισσότερο- του προνομιούχου τίτλου είναι σαφώς περιορισμένη.
Κύκλοι της αγοράς πάντως θεωρούν πως ένα ενδεχόμενο split των μετοχών και μια μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές, θα μπορούσε ως ένα βαθμό να τονώσει τη συναλλακτική δραστηριότητα στο ταμπλό του ΧΑ.
Ωστόσο, επί του παρόντος τουλάχιστον, τέτοια ζητήματα δεν εξετάζονται. Προτεραιότητα δίδεται στην αύξηση των εργασιών.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Θετική έκπληξη για τους μετόχους των Μύλων Λούλη. Ενώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν δημοσίευε τα ετήσια αποτελέσματα του 2021, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χρήσης 2021, τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις προοπτικές, καθώς και τα δεδομένα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, θα προτείνει στην επόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, τη μη διανομή μερίσματος», χθες ανακοίνωσε ότι τελικά θα μοιράσει μέρισμα που θα καταβληθεί την 1η Ιουλίου.
Το πιθανότερο είναι πως κάποια θετική εξέλιξη έλαβε χώρα ή έστω κάποιο αρνητικό σενάριο απετράπη στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η εισηγμένη σημείωσε πέρυσι καθαρή κερδοφορία ύψους 1,19 εκατ. ευρώ.
ΟΤE - BONUS: Ποσό που αντιστοιχεί σε 35,4 μικτούς μηνιαίους μισθούς θα εισπράξει ως bonus για την επίτευξη στόχου κερδοφορίας 2021, την υπέρβαση στόχων EBITDA της περιόδου 2018-21 (τετραετές business plan) καθώς και την επιτυχή πώληση της Telekom Romania, ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Χαρ. Μαζαράκης.
Αντίθετα, ο CEO του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ θα λάβει 24,6 μικτούς μηνιαίους μισθούς καθώς δεν ήταν στο team που χειρίστηκε την πώληση της Telekom Romania.
Όλα αυτά εφόσον εγκριθούν από τους μετόχους οι προτάσεις του Δ.Σ., κατά την προσεχή τακτική γενική συνέλευση.
Καθόλου άσχημα...
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Πρακτικές διευκολύνσεις στο mega project του Ελληνικού παρέχει η χθεσινή τροπολογία του ΥΠΑΝ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, στην οποία πέρα από διαδικαστικές πολεοδομικού τύπου πρόνοιες, περιγράφει τη δημιουργία δομής εγκρίσεων οικοδομικών αδειών μέσα στην έκταση, με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση των προεγκρίσεων και τελικών εγκρίσεων των οικοδομικών αδειών για τα διάφορα projects.
Να θυμίσουμε πως το έργο αποτελεί ένα από τα βαρύτερα σχέδια ανάπλασης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο real estate project της χώρας, στο οποίο έχουν φορτωθεί μεγάλες προσδοκίες, οπότε είναι λογικό να παρέχονται τα εργαλεία προώθησης των επενδύσεων, καθώς ως γνωστόν χωρίς οικοδομικές άδειες δεν μπορείς να πουλήσεις ούτε βίλες ούτε πύργους…
Από την άλλη, η αίσθηση της αγοράς είναι πως οι παραπάνω θεσμικές ρυθμίσεις δεν ήταν το εμπόδιο συμβασιοποίησης των πρώτων πωλήσεων της Lamda για τα assets του Ελληνικού.