ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Περιττό να πούμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση των μέτρων έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους ειδικούς, ίσως όχι τόσο για το αποτέλεσμα που θα προκύψει τους θερινούς μήνες, όταν τα παράθυρα ανοίγουν και η κίνηση μεταφέρεται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά για το «σήμα» που δίνει στην κοινωνία, ιδίως σε περίπτωση που έχουμε υποτροπή της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.
Η γενική γραμματέας υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έκανε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το «σήμα» που εκπέμπει η αλλαγή, μάλλον όχι με τον καλύτερο τρόπο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να τονίσω κάτι το οποίο συχνά το παρανοούμε. Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας. Καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση».
Που σημαίνει ότι περνάμε σε πλήρες καθεστώς «προσωπικής ευθύνης» ή, για να το δούμε με μια διάθεση χιούμορ, ότι τα μέτρα υπάρχουν, απλώς δεν... εφαρμόζονται, κάτι στο οποίο ούτως ή άλλως είμαστε διαπιστωμένα πρωταθλητές σε τούτη τη χώρα.
Όπως άλλωστε η ίδια η κα Αγαπηδάκη φρόντισε να εξηγήσει: «Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας αυτά τα 2,5 χρόνια και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να διακόπτουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλουμε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις».
Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίστηκε, είναι πώς προστατεύεται κάποιος όταν οι άλλοι γύρω του, απελευθερωμένοι από την «υποχρεωτικότητα», δεν κάνουν αυτό που πρέπει…
Σε κάθε περίπτωση, θα θυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι τα ποσοστά εμβολιασμού της Ελλάδας στους άνω των 60, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης, είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και στον ευρωπαϊκό Νότο (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία).
Κι αυτό ισχύει τόσο για τις δύο όσο και για τις τρεις δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC.
ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Μεγάλη ήταν επίσης η προσπάθεια χθες να πεισθούμε πως οι θάνατοι στη χώρα μας, από την πανδημία, δεν είναι πολλοί.
Ο κ. Ζαούτης επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη στο Lancet, σύμφωνα με την οποία η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επισημάνθηκε επίσης ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ο καλύτερος δείκτης για τη σύγκριση θανάτων λόγω πανδημίας, μεταξύ χωρών. Κάποτε μας έκαναν και οι άλλοι δείκτες (των καταγεγραμμένων θανάτων από Covid-19), αλλά τότε είχαμε καλές θέσεις, ενώ τώρα....
Το iatronet.gr επισήμανε πάντως στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ πως πρόσφατα στοιχεία της Eurostat φέρνουν την Ελλάδα στη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα, πίσω από την Κύπρο! Η απάντησή του δεν ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστική: «Δεν γνωρίζω τη μελέτη της Eurostat για να μπορώ να σχολιάσω επιστημονικά. Θα επανέλθω με κάποια σχόλια για αυτό».
Εμάς πάντως μας προξενεί κατάπληξη ότι ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ δεν γνωρίζει τη μελέτη της Eurostat για θέμα που τον αφορά άμεσα…
EUROBANK: Σε περίπου 41 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος του τελευταίου προγράμματος εθελούσιας στην Ελλάδα (σ.σ. Φεβρουάριος), με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση σε περίπου 13 εκατ. ευρώ.
Μέρος της περσινής συναλλαγής συγχώνευσης της σερβικής θυγατρικής Eurobank ad Beograd με την Direktna Banka ήταν η διανομή κεφαλαίων της Eurobank Beograd.
Πριν τη συγχώνευση, η Eurobank έλαβε από τη σερβική θυγατρική της, μετά από φόρους, το ποσό των 232 εκατ. ευρώ, μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου. Στη νέα τράπεζα κατέχει το 70%.
EUROBANK II: Η διοίκηση της τράπεζας είχε πει προ ουκρανικής κρίσης ότι προτίθεται να εξασκήσει το 2023 το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του Tier II των 950 εκατ. ευρώ.
Στην παραπάνω κατεύθυνση, ενδεχόμενο παράθυρο ευκαιρίας με καλό κλίμα στις αγορές μπορεί να αξιοποιηθεί. Εξού και η προεργασία νέας έκδοσης, τα κεφάλαια της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του Tier II, δουλεύεται από μεγάλες ξένες τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι οι υφιστάμενες ομολογίες έχουν σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 6,41%.