QUEST: H Xiaomi, αν και ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις το 2010, σήμερα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου επιχειρείν, κατακτώντας σε παγκόσμια βάση το 14% της αγοράς (3η θέση), στην Ευρώπη το 23% (2η θέση) και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) το 31% (1η θέση).
Ο πρώτος «παίκτης» που έφερε τα προϊόντα της στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά ήταν ο όμιλος Quest, μέσω της θυγατρικής του Ιnfo Quest Technologies.
Επρόκειτο αναμφίβολα για πολύ διορατική κίνηση που ξεκίνησε το 2016, με τη συνεργασία των δύο πλευρών να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς η Xiaomi έχει διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της. Πέρυσι μάλιστα μέσω του εισηγμένου ομίλου διατέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. συσκευές.
ΥΓ: Χθες έγινε η παρουσίαση των κινητών τηλεφώνων Redmi Note 11.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σήμερα συμβαίνουν δύο αξιοπρόσεκτα παράδοξα στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Πρώτο παράδοξο: σε όλη την Ευρώπη οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος σημειώνουν μείωση, εκτός από την Ελλάδα. Η χονδρική τιμή στη δική μας Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι πάνω κατά 5,58% και διαμορφώνεται στα 349,80 ευρώ τη μεγαβατώρα, με τη μέγιστη στα 480 ευρώ.
Δεύτερο παράδοξο: στο ενεργειακό μείγμα μας, ΑΠΕ και φυσικό αέριο σχεδόν κινούνται στα ίδια επίπεδα: 35,6% το αέριο, περίπου 34% οι ΑΠΕ. Οι λιγνίτες επανήλθαν στα προ του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας επίπεδα, δηλαδή, περίπου 14%.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι με την ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μας και τη μείωση του φυσικού αερίου, η χονδρική του ρεύματος θα σημείωνε πτώση.
Αυτό δεν συμβαίνει. Ας μας διαφωτίσει κάποιος με σοβαρή εξήγηση…
ΕΤΑΔ: Η κόντρα του απερχόμενου προέδρου της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα με τη διοίκηση της εταιρείας και ειδικότερα με τον CEΟ Στέφανο Βλαστό επισφραγίστηκε χθες με τη γνωστή ανακοίνωση του πρώτου, που αποπέμφθηκε από το Υπερταμείο, που είναι ο βασικός μέτοχος.
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι αυτό έγινε την ημέρα που εκδικάζεται η παραπομπή εκτελεστικών διοικήσεων της ΕΤΑΔ για παράνομες προσλήψεις. Διαφορετική εικόνα, όμως, δίνει η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), η μητρική της ΕΤΑΔ. Οπως λένε πηγές προσκείμενες σε αυτή, η απόφαση είχε ληφθεί προ διμήνου. Ως λόγος, μάλιστα, προτάσσεται η «κακή σχέση συνεργασίας μεταξύ του μη εκτελεστικού προέδρου και της εκτελεστικής διοίκησης».
Βγαίνοντας μάλιστα στην... αντεπίθεση, οι ίδιες πηγές λένε ότι η σπουδή Μπέζα να προσκομίσει στοιχεία -όπως ο ίδιος δηλώνει- ξεπερνούν τα καθήκοντα του μη εκτελεστικού προέδρου και επί της ουσίας «καπελώνουν» τον διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικά αρμόδιο κ. Βλαστό, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, παρέμεινε στη θέση του.
Όσον αφορά στην «ταμπακιέρα» και στις καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις, σημειώνεται πως υφίσταται υπουργική απόφαση από τον Μάιο του 2020 για διαχειριστικό έλεγχο τόσο στην ΕΤΑΔ όσο και σε άλλες εταιρείες και φορείς δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ.
Εν αναμονή λοιπόν των πορισμάτων...
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ένα από τα μείζονα προβλήματα που ταλάνισαν τους Ελληνες ξενοδόχους την προηγούμενη σεζόν ήταν η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η έλλειψη εργαζομένων υψηλής κατάρτισης.
Φέτος, ο κλάδος πρέπει να αντιμετωπίσει εκτός από την πανδημία και την ουκρανική κρίση. Πρόβλημα δύσκολο αλλά ωστόσο η οικονομία βρίσκει τον τρόπο να δίνει λύσεις και ευκαιρίες. Μια εξ αυτών μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να είναι η απορρόφηση ενός μέρους των προσφύγων που θα θελήσουν να αναζητήσουν εργασία στην τουριστική βιομηχανία.
Πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι υπάρχουν 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό τουρισμό που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από την εγχώρια αγορά, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν από Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η στήλη εύχεται το σχέδιο να προχωρήσει και να δώσει ανάσες σε ανθρώπους που τις χρειάζονται...