ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Περιορισμένες φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τον όμιλο των Πλαστικών Κρήτης.
Η εισηγμένη δεν έχει παρουσία στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η θυγατρική παραγωγική μονάδα της Ρωσίας Global Color (ο όμιλος διαθέτει εννέα εργοστάσια σε επτά χώρες) συνεχίζει αυτές τις ημέρες κανονικά τη λειτουργία της. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου περυσινού εξαμήνου, η Global Color σημείωσε πωλήσεις 9,9 εκατ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 5,6% του ομίλου) και προ φόρων κέρδη 2,07 εκατ. (το 6,1% της αντίστοιχης επίδοσης του ομίλου).
Μια πρώτη τουλάχιστον απώλεια θα προκύψει από τη σαφή επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ, ενώ επιπλέον πιθανολογούνται και κάποιες έμμεσες παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου θα είναι περιορισμένη.
Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος αποτελεί σχετικά μικρό τμήμα των συναλλαγών δαπανών του ομίλου, το οποίο κύκλοι της αγοράς το εκτιμούν στα επίπεδα του 5% ή και χαμηλότερο αυτού. Άρα, ακόμη και αν δούμε τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν, οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες.
Τέλος, τα Πλαστικά Κρήτης με καθαρή κερδοφορία που το 2021 θα κυμανθεί γύρω ή και πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ (προ φόρων κέρδη 57,2 εκατ. στο εννεάμηνο, μιλάμε για μονοψήφιο δείκτη P/E με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 463 εκατ. ευρώ) και με θετικό καθαρό ταμείο 57,3 εκατ. ευρώ (30/6/2021) είναι σε θέση να ξεπεράσουν με άνεση οποιαδήποτε δυσχέρεια προέλθει από το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Ο μήνας ξεκίνησε με μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς σταμάτησε η διανομή σχολικών γευμάτων σε δημοτικά σχολεία που μετέχουν στο πρόγραμμα.
Ήταν ένα ακόμα πρόβλημα στο ήδη προβληματικό πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι η διανομή δεν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με το σχολικό έτος, αλλά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι υπογράφηκαν νέες συμβάσεις, ενώ υπήρξε και νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου το πρόγραμμα να συνεχίσει ομαλά.
Ας ελπίσουμε, γιατί λόγω των καθυστερήσεων, των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της τροπολογίας που ψήφισε το υπουργείο για το θέμα, υπήρξαν αρκετές προσφυγές από υποψήφιους αναδόχους σε διάφορα δικαστήρια.
Κατά συνέπεια μπορεί να έχουμε και νέα επεισόδια.
EUROXX: Πολύ βελτιωμένα τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας (καθαρά κέρδη 1,19 εκατ., έναντι ζημίας 524 χιλ. ευρώ), η οποία εκμεταλλεύθηκε όχι μόνο τον αυξημένο όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και τα σημαντικά έσοδα που αποκόμισε από υπηρεσίες συμβούλου.
Κρισιμότερη, ωστόσο, εξέλιξη είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού της εισηγμένης από τα 13,57 στα 5,7 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια να αποκλιμακώνεται από το «βαρύ» 74,8% του 2020 στο 49,8%.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες, βελτιώνει δραστικά τη ρευστότητα της εταιρείας και αναμένεται να περιορίσει φέτος δραστικά το κόστος χρηματοδότησης, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ήταν (το 2021 είχε ξεπεράσει το ένα εκατ. ευρώ).
Στον βαθμό που η Euroxx καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη της (ή και να τα επαυξήσει) τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα μετοχική επιλογή, καθώς με βάση την τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό του ΧΑ (γύρω ή και κάτω των 10 εκατ. ευρώ) και την περσινή της κερδοφορία, διαπραγματεύεται με μονοψήφιο δείκτη P/E.
Από την άλλη πλευρά, φέτος δεν προβλέπεται η διανομή μερίσματος, ενώ η εμπορευσιμότητα του τίτλου είναι οριακή.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αλλοι μετράνε απώλειες κι άλλοι κάνουν σχέδια. Μπορεί στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες του τουρισμού -ιδιαίτερα όσοι έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά- να έχουν ήδη καταγράψει τις πρώτες ακυρώσεις ως απόρροια της ουκρανικής κρίσης, ωστόσο, οι Κινέζοι φαίνεται ότι βγαίνουν μπροστά. Και αυτό διότι η Κίνα ανοίγει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το κομμάτι της πίτας που έχασε εξαιτίας της πανδημίας.
Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, Τουρκία, Αίγυπτος, Μαλδίβες και Ντουμπάι θα είναι οι προορισμοί που θα προσελκύσουν φέτος το καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τους περισσότερους Ρώσους ταξιδιώτες…