PQH: Δύσκολοι καιροί για τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, όπως μαθαίνει η στήλη, καταφθάνουν από την PQH διαταγές πληρωμής για δάνεια που τους είχαν δοθεί, επί εποχής ΑΤΕ, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της γρίπης των πτηνών και το υψηλό κόστος των ζωοτροφών.
Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί για επίλυση του προβλήματος, όμως ουδέποτε βρέθηκε λύση. Και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού.
Όπως λένε στη στήλη στελέχη του κλάδου, η 6μηνη διορία αποπληρωμής των δανείων θα οδηγήσει αρκετές εταιρείες σε λουκέτο ή σε προσφυγή στον Πτωχευτικό.
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ: Και μιας και είμαστε στον πτηνοτροφικό κλάδο, η στήλη άκουσε πως μεγάλος παίκτης της αγοράς, που ανήκει σε γνωστή επιχειρηματική οικογένεια με πολυσχιδή δραστηριότητα, έχει σταματήσει να πληρώνει τους συνεργαζόμενους παραγωγούς.
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Στάση πληρωμών καταγράφεται και από την πλειονότητα των σούπερ μάρκετ. Ενώ με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να πληρώνουν τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στις 30 ημέρες, ο μέσος χρόνος έχει ξεπεράσει τους 4,5 μήνες. Μια από τις λίγες εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα είναι αλυσίδα που προ ολίγων ημερών μονοπώλησε την επικαιρότητα.
Και το Twitter…
ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή τα ντιλ και τις κινήσεις του επιχειρηματία, η στήλη σκάλισε το παρελθόν και έπεσε πάνω σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το τυποποιημένο κρουασάν στην Ελλάδα.
Την εποχή που ο Σπ. Θεοδωρόπουλος έφτιαχνε το κρουασάν του, στην αγορά κυκλοφορούσε και το κρουασάν Folie της εταιρείας Fiesta, του Ολυμπιονίκη Πέτρου Γαλακτόπουλου και του Φίλιππου Κοντιλιέρη.
Η Fiesta ήταν κυρίως γνωστή στην αγορά για τον έτοιμο σε πλαστικό ποτήρι ομώνυμο στιγμιαίο καφέ της. Την εταιρεία τους, η οποία κυκλοφόρησε και κρουασάν με τυρί, και τοποθέτησε αρχικά τα προϊόντα της στον στρατό και στα γήπεδα, την πούλησαν τη δεκαετία του ’90 έναντι 3 δισ. δραχμών στην Kraft (σημερινή Mondelez).
Το brand Folie πέρασε το 1997 στα χέρια της ΕΒΓΑ της οικογένειας Φιλίππου, χωρίς έκτοτε να κάνει τη διαφορά. Κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην αγορά του κρουασάν είχε δραστηριοποιηθεί και η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, η οποία όμως αργότερα αποχώρησε.
Τα λέμε όλα αυτά για να θυμίσουμε ότι λεφτά για ντιλ πάντα υπήρχαν. Και ότι τα ονόματα που σήμερα βλέπουμε στην επικαιρότητα με έναν τρόπο είχαν συνδεθεί και στο μακρινό παρελθόν.