JUMBO: Από πρόβλημα σε πρόβλημα πάει η γνωστή εισηγμένη. Πρώτα τα «λοκντάουν» και τα προβλήματα στο site, μετά η «σπασμένη» αλυσίδα εφοδιασμού και η εκρηκτική άνοδος στο κόστος, στη συνέχεια τα θέματα με τους εργαζόμενους, τα καρδιοχτύπια με τον MSCI και τώρα η υπόθεση με τον τραυματισμό παιδιού σε κατάστημά της.
Μπορεί η διοίκηση της εταιρείας να υπονόησε σαφώς με ανακοινώσεις της ότι η υπόθεση αυτή είναι περίεργη, ωστόσο χθεσινό ρεπορτάζ του in.gr φαίνεται να αποδομεί με φωτογραφικό υλικό τον ισχυρισμό της Jumbo ότι οι κρεμάστρες της (πάνω σε μια από αυτές φέρεται να τραυματίστηκε το παιδί) είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός και απόλυτα ασφαλείς. Διότι στις φωτογραφίες οι κρεμάστρες του ανταγωνισμού εμφανίζονται με προστατευτικά ταμπελάκια ενώ της Jumbo χωρίς.
Η στήλη δεν έχει καμία ειδίκευση σε τέτοιου είδους θέματα, αυτό που γνωρίζει όμως είναι ότι το θέμα της προστασίας των παιδιών είναι πολύ σημαντικό για μια αλυσίδα που γιγαντώθηκε με όπλο τα παιδικά παιχνίδια. Κι ότι το αρνητικό σερί είναι πια πολύ μεγάλο για να περάσει απαρατήρητο.
Για την ακρίβεια, δείχνει να εξελίσσεται από το κακό στο… χειρότερο!
ΧΡΩΠΕΙ: Πουλάμε εταιρείες καινοτομίας, μία κάθε εβδομάδα, αλλά το mega κυβερνητικό project για την τεχνολογική καινοτομία δείχνει να έχει ολίγον… ατονήσει.
Τον Νοέμβριο του 2021, από ανάρτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χ. Δήμα μάθαμε ότι ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ δημιουργίας της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο πρώην εργοστασιακό συγκρότημα της ΧΡΩΠΕΙ εισέρχεται στη β’ φάση, δηλαδή στην πιο ουσιαστική σε ό,τι αφορά την υλοποίησή του. Υπενθυμίζουμε ότι η παραχώρηση εκμετάλλευσης του έργου εκτείνεται σε 30 έτη ενώ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί μια ένσταση (από την κοινοπραξία Ιντρακόμ-Iντρακάτ), η οποία απορρίφθηκε, μέχρι να εισέλθει ο διαγωνισμός στη φάση «ανταγωνιστικού διαλόγου». Έτσι, τα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, DImand, Μυτιληναίος, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Iντρακάτ-Ιντρακόμ) προχώρησαν τον Δεκέμβριο στις παρουσιάσεις των προτάσεων για τη δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley…
Η ανάδειξη αναδόχου υπολογιζόταν αρχές του 2022, αλλά τελικά οδεύει για το α' εξάμηνο της χρονιάς.
Η στήλη δυσκολεύεται να καταλάβει τους αργούς ρυθμούς του project, όταν την ίδια ώρα διάφοροι κολοσσοί καινοτομίας δημιουργούν δικές τους εγκαταστάσεις στη χώρα.
Πώς μας προέκυψε Γεφύρι της Αρτας;
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η χθεσινή παρέμβαση Στέφανου Μάνου για τις εκατόμβες νεκρών μόνο αδικαιολόγητη δεν είναι, παρότι αδιαμφισβήτητα δεν ήταν ευχάριστη στην κυβέρνηση. Ούτε οι αριθμοί, όμως, είναι ευχάριστοι.
Μπορεί μέσα στον Φεβρουάριο να μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι από 576 σε 515, δηλαδή κατά 61, αλλά στο ίδιο διάστημα εννιά ημερών είχαμε… 910 νεκρούς. Κι όπως αντιλαμβάνεστε, από αυτούς τους δύο αριθμούς προκύπτει και το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες!
Η αντιστοιχία δεν είναι βεβαίως 1:1, αλλά η εικόνα δεν απέχει από την πραγματικότητα. Περίπου 100 νέοι διασωληνωμένοι την ημέρα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στο ίδιο διάστημα είχαμε και 81 εξιτήρια από ΜΕΘ.
Κάπως έτσι άλλωστε «καταφέραμε» να ξεπεράσουμε και το Ηνωμένο Βασίλειο σε αναλογία νεκρών από την αρχή της πανδημίας!
Ποιος θα το φανταζόταν, εκεί στις αρχές Ιουνίου του 2020, όταν η Ελλάδα έβγαινε από το «σκληρό» λοκντάουν με 179 νεκρούς και η Βρετανία με πάνω από… 38.000 απώλειες!