ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τούμπα έρχονται οι σχεδιασμοί για απόσυρση των λιγνιτών έως το 2023. Η ενεργειακή κρίση, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι φωτιές του Αυγούστου, έδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο πρόωρη και πρόχειρη ήταν η απόφαση αυτή. Λογαριάζαμε χωρίς να υπολογίζουμε τον… ξενοδόχο. Ότι η χώρα θα έμενε «γυμνή» σε κρίσεις σαν αυτή που βιώνουμε τώρα αλλά και του Αυγούστου, που αν δεν είχαμε τα λιγνιτικά, θα γινόταν black out σε όλη τη χώρα.
Κανείς δεν αντιλέγει ότι ο λιγνίτης βλάπτει την κλιματική αλλαγή. Αλλά πριν βιαστούμε να τον στείλουμε στο ενεργειακό χρονοντούλαπο, θα έπρεπε πρώτα να έχουμε οργανώσει ένα σύστημα ανθεκτικό και οχυρωμένο. Με αποθήκευση ενέργειας, με αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της γεωθερμίας, της βιομάζας, την ενέργεια από απόβλητα, την αντλησιοταμίευση, την ενίσχυση των ΑΠΕ και των διασυνδέσεων, εσωτερικών και διεθνών, και βέβαια νέες μονάδες φυσικού αερίου. Όπως κάνουν, δηλαδή, όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Και -γιατί όχι;- να ενθαρρύναμε έγκαιρα και την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Και μαζί με όλα αυτά, να έχουμε θεραπεύσει και τη λειτουργία του target model. Για να μπορέσουμε στη συνέχεια με ασφάλεια να πούμε ναι στην κατάργηση των λιγνιτών.
Εμείς, κατά την πάγια πρακτική μας, βάλαμε το βόδι μπροστά από το κάρο και κινήσαμε για την πράσινη μετάβαση ανέμελοι.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι έρχεται η κυβέρνηση και βάζει τώρα στον κλιματικό νόμο προθεσμία απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ως τα τέλη του 2028 αποτελεί μια δημόσια ομολογία ότι «ναι, κάναμε λάθος στις εκτιμήσεις μας».
Φυσικά, λέει ότι το 2023 θα τον ξαναδούμε αυτόν τον στόχο, μπας και χρειαστεί αναθεώρηση. Με σίγουρο, όμως, ότι ελάχιστα βήματα θα έχουν γίνει ως τότε για την οχύρωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η στήλη προεξοφλεί από τώρα ότι θα πάμε για αρκετά χρόνια παρέα με τους λιγνίτες, είτε μας αρέσει είτε όχι.
ΜΙΝΙΟΝ: Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές όσον αφορά το ακίνητο του Μινιόν, το οποίο λειτούργησε ως collateral για την ενδιάμεση χρηματοδότηση που έλαβε η Folli Follie στις αρχές του 2021.
Η στήλη κατάφερε να επιβεβαιώσει την υποβολή τουλάχιστον μιας πρότασης εκ μέρους της Dimand (χωρίς τη συμμετοχή της Prodea Investments), ωστόσο, η κατάληξη του διαγωνισμού έχει ακόμη λίγο δρόμο.
Η τελική απόφαση ευλόγως δεν θα ληφθεί μόνο από τη διοίκηση της Folli Follie και τον ενδιάμεσο πιστωτή Arena Investors, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των ομολογιούχων πιστωτών του ομίλου.
Σ’ αυτή τη βάση, εκτιμάται ότι οι αποφάσεις -επί της τελικής δεσμευτικής πρότασης- θα ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Εύλογες οι διαμαρτυρίες παραγόντων του ασφαλιστικού κλάδου σχετικά με το περιεχόμενο του υπό δημόσια διαβούλευση κλιματικού νόμου. «Αντί να υπάρξει μια γενναία πρόταση που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, προτείνονται μέτρα που δεν θα οδηγήσουν σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα» δηλώνεται χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι νέες κατοικίες που θα χτιστούν από το 2025 και μετά, σε περιοχές υψηλής τρωτότητας σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.
Γιατί όμως από το 2025 και μετά και όχι από φέτος; Γιατί μόνο οι νέες κατοικίες και όχι οι υπάρχουσες στις ίδιες περιοχές που είναι πολύ περισσότερες σε αριθμό και θα μείνουν ακάλυπτες;
Το προφανές είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αποφύγει την ανάληψη πολιτικού κόστους και ειδικότερα πιθανές κατηγορίες ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών» ή ότι «επιβάλλει νέο χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων». Είναι όμως επίσης προφανές ότι με τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη βάση του.