ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΟΣ: Σε… καθετοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει ο όμιλος του οποίου ηγείται, φαίνεται ότι προχωρά ο Κρητικός επιχειρηματίας.
Μετά τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του λιμανιού του Ηρακλείου, ο επιχειρηματίας, κινούμενος επιθετικά, εξετάζει σοβαρά να επεκτείνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του ομίλου IOGR, που φέρει τα αρχικά του.
Στο τραπέζι έχει πέσει το τελευταίο διάστημα η σύμπραξη με εταιρεία rent a car, προκειμένου να παρέχει μία πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες.
Ετσι, μετά την επίγεια εξυπηρέτηση αεροπορικών εταιρειών μέσω της Swissport Hellas, την αεροπορική εταιρεία SKY express και τη συμμετοχή του στον ξενοδοχειακό όμιλο Hotel Brain, έρχεται και η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
Και αυτή η κίνηση σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία για τον Γιάννη Γρύλο…
ALPHA BANK-ΑΣΤΑΚΟΣ: Στην τελική ευθεία εισέρχεται, όπως πληροφορείται η στήλη, η πώληση του λιμένα Αστακός Αιτωλοακαρνανίας (APE Επενδυτικής Περιουσίας AE), σε σχήμα επενδυτών, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν μέτοχοι της Archirodon καθώς και εταιρεία εκμετάλλευσης yachts.
Το σχετικό SPA είχε υπογραφεί στις αρχές του έτους, όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, ενώ τώρα ολοκληρώνεται η συναλλαγή. Στόχος των επενδυτών είναι να μετατρέψουν τις ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αστακός σε βάση για mega yachts.
Η APE Επενδυτικής Περιουσίας AE αποτελεί μητρική ομίλου εταιρειών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΣΥΜΕΤ Α.Ε., Αστακός Τέρµιναλ Α.Ε., Ακαρπορτ Α.Ε. και NA.BI.ΠE. A.E.
ESG: Ως «άχρωμο, άοσμο και… άγευστο», χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς το νέο δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του φετινού Αυγούστου.
«Στην πράξη, αποκτήσαμε μια κόπια του Γενικού Δείκτη με άλλο όνομα, όπως άλλωστε φαίνεται και από την παράλληλη πορεία των τιμών τους. Άνοδο 3,15% είχαμε για τον Γενικό Δείκτη τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το +3,08% για τον Δείκτη ESG. Πέραν αυτού, κανένας παράγοντας της αγοράς δεν μπορεί να εξηγήσει στους πελάτες του με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι μετοχές και κυρίως με ποιες σταθμίσεις. Φαίνεται πως για τη διαμόρφωση των σταθμίσεων πρωτοστάτησαν οι κεφαλαιοποιήσεις και τα free float των εταιρειών, σε αντίθεση με τα κριτήρια του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, τα οποία περιορίστηκαν στον ρόλο του κομπάρσου. Πρόκειται για ένα… μαύρο κουτί. Αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, δεν νομίζω ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές, αλλά ούτε και να εκπαιδεύσει όσους ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όσο για κάποιους παράγοντες που φαίνεται να έχουν μελετήσει αρκετά τα θέματα του ESG, αυτοί υποστηρίζουν πως «έστω και τα… ολίγα κριτήρια ESG του Δείκτη βασίζονται κυρίως στα GRI standards -τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα όσων εγχώριων επιχειρήσεων εκδίδουν εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης-, ενώ δεν δίνουν βαρύτητα σε σημαντικά θέματα που σήμερα απαιτούν οι επενδυτές».
Ως αποτέλεσμα, εταιρείες που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στα ESG δεν σημειώνουν καλή βαθμολογία, ενώ άλλες που δεν έχουν αντίστοιχη πρόοδο κατατάσσονται σε υψηλότερες θέσεις.
ΓΟΥΝΕΣ: Χαμηλές πτήσεις για τα γουναρικά μας στον κατάλογο των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Από βασικό εξαγωγικό προϊόν πριν μια δεκαετία, οι εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν περιοριστεί στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Σκεφτείτε δε ότι το ποσό είναι και 30% αυξημένο έναντι του 2020.