ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ I: Ξεχωριστή θέση στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ είχε η νήσος Μύκονος, με εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο 355,24, με την Πάρο να ακολουθεί στο ήμισυ με 167,49 και το Ρέθυμνο στο 123,82.
Για να πάρετε μια γεύση του τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο, αν ίσχυε για το σύνολο της χώρας, θα έπρεπε να έχουμε στην Ελλάδα περί τις 35.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, ενω έχουμε περί τις 2.100!
Βεβαίως πρόκειται για τουριστικές περιοχές, ο πληθυσμός των οποίων φουσκώνει υπέρμετρα μέσα στην τουριστική περίοδο, εκτοξεύοντας τον πραγματικό προσωρινό πληθυσμό.
ΑΛΛΑ, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά.
Από 1ης Ιουλίου (πριν από 14 ημέρες δηλαδή), υποτίθεται ότι ακόμη και με πλοίο να πας στα νησιά, πρέπει να έχεις ή «φρέσκο» αρνητικό PCR/Rapid ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ομοίως υποτίθεται ότι υπάρχουν σκληροί περιορισμοί και στους τουρίστες και λοιπούς ταξιδιώτες με αεροπλάνο.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν γίνει στη Μύκονο περί τις 10.000 πλήρεις εμβολιασμοί, με τον πληθυσμό βάσει απογραφής του 2011 να υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 10.000-11.000. Σίγουρα περισσότεροι είναι αλλά εξίσου σίγουρα το ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι υψηλό.
Οπότε προκύπτει πως... κάτι δεν πάει καλά. Αν οι ντόπιοι είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και οι τουρίστες ελέγχονται αυστηρά, τότε γιατί έχουμε τόσα πολλά κρούσματα;
Μήπως γιατί κάποια μέτρα ισχύουν στη θεωρία αλλά όχι στην πράξη;
Κάτι τέτοιο πάντως προκύπτει από το ακόλουθο βίντεο τουρίστριας-blogger, που έκανε χθες τον γύρο του twitter! Τα εισιτήρια λέει ελέγχθηκαν, αλλά τα «πιστοποιητικά»… όχι! Και δεν είναι η μόνη, καθώς την ίδια αναφορά έχουμε ακούσει από πάρα πολλούς.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Επειδή όμως πρέπει να τα λέμε όλα, πρέπει να πούμε και για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που μας μεταφέρουν ταξιδιώτες από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής (λόγω των ελέγχων, όπου γίνονται τέλος πάντων) φτάνει τη μία ώρα! Κι αν το πλοίο φεύγει νύχτα ή πολύ πρωί, έχει καλώς. Αλλά για εκείνους που φεύγουν με τον ήλιο να λάμπει, μια ώρα μέσα στο λιοπύρι, με 37-38 βαθμούς, δεν το λες κι ό,τι καλύτερο.
Ωραίο τουριστικό «προϊόν» αυτό, να έχεις τον τουρίστα να ψήνεται μες στον ήλιο, χωρίς έστω ένα στέγαστρο. Στον OΛΠ όμως δεν θα έπρεπε να σκεφτούν τον «πελάτη», τα βρισίδια που ρίχνει και τις συγκρίσεις που ενδεχομένως κάνει;
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙΙ: Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται πια τις κυβερνητικές υποσχέσεις για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάτι μήνες πριν. Το βέβαιο είναι ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.
Ομοίως βέβαια δεν υπήρξε κατά προτεραιότητα εμβολιασμός και στα πληρώματα των πλοίων που μεταφέρουν τους είτε εμβολιασμένους είτε «τεσταρισμένους» επιβάτες.
Κατά τα λοιπά βεβαίως, οργανωθήκαμε πλήρως για να ενισχύσουμε το τουριστικό «προϊόν».
Κι αν καταλάβαμε καλά, και στους κλειστούς χώρους μπορεί να έχουμε μόνον εμβολιασμένους πελάτες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε κι εμβολιασμένους... εργαζόμενους!