CHIPITA: Βάσει των επιδόσεων της Chipita, κατά τη χρήση 2020, η συμφωνία με τη Mondelez γίνεται με EV/EBITDA 19,6x. Τα EBITDA του ομίλου πέρυσι ακούμε ότι ανήλθαν στα 87 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 265 εκατ. ευρώ.
Από μια πρώτη ματιά, ως εκ τούτου, προκύπτει equity value 1,36 δισ. ευρώ (σ.σ. με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ-δολαρίου). Υπάρχουν, όμως, μια σειρά από παραμέτρους της συμφωνίας, οι οποίες χρήζουν διευκρινίσεων.
Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε ότι η Nίκας και το Joint Venture στην Ινδία εξαιρούνται της συμφωνίας.
Θα τα επαναγοράσει τα παραπάνω assets από τη Mondelez ο Σπ. Θεοδωρόπουλος ή θα αποσχιστούν πριν την πώληση και το ανακοινωθέν ύψος της συμφωνίας δεν τα περιλαμβάνει; Συμπεριλαμβάνεται στο Enterprise Value ο δανεισμός των εταιρειών, τις οποίες ενοποιεί με τη μέθοδο καθαρής θέσης η Chipita; Προβλέπει η συμφωνία και αγορά των μετοχικών μεριδίων που κατέχουν συνέταιροι της Chipita σε κάποιες σημαντικές αγορές (Αίγυπτος);
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μετόχων, η Chipita ενοποιεί την αιγυπτιακή εταιρεία Edita, παρότι δεν διαθέτει πλέον μετοχές.
Τέλος, προβλέπουν οι αναβλητικές αιρέσεις της συμφωνίας τη συναίνεση των κατά τόπους συνεταίρων της Chipita στα joint ventures, ότι θα συνεχίσουν να δεσμεύονται από τις υφιστάμενες συμφωνίες μετόχων και δεν θα κάνουν χρήση ρήτρας αλλαγής μετοχικού ελέγχου;
Σε επίπεδο EV/Sales, η Mondelez αγοράζει γύρω στις 2,8 φορές. Τα τελευταία χρόνια, έχει αγοράσει και σε υψηλότερα νούμερα.
Υ.Γ.: Η δραστηριότητα στην Ινδία εξαιρέθηκε από την περίμετρο της πώλησης, καθώς έχει σταματήσει, όπως πληροφορούμαστε, η παραγωγή προϊόντων Chipita και έχει μετατραπεί σε υπεργολάβο.
ΓΡΑΦΕΙΑ: Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω αλλάζοντας το μοντέλο εργασίας, συνομολογούν άπαντες στην αγορά του real estate και του development. Ωστόσο, κανείς στην εγχώρια αγορά δεν ανακόπτει τους σχεδιασμούς για νέα «σύγχρονα», «πράσινα» και «πιστοποιημένα» γραφεία, καθώς Prodea, Dimand, Grivalia, Noval Property, Trastor κ.ά. εξακολουθούν να επενδύουν, χωρίς αναστολή, σε premium γραφειακούς χώρους.
Σηκώνει, άραγε, η αγορά το κόστος ενοικίασης τέτοιων χώρων, όταν η τηλεργασία έχει κερδίσει το μερίδιό της;
Παράγοντας της αγοράς εξηγεί πως η ωφέλεια από τη μείωση άλλων λειτουργικών εξόδων σε συνδυασμό με την πιθανή μείωση των τετραγωνικών μέτρων που απασχολούν οι επιχειρήσεις «έρχεται μία η άλλη», και άρα εκτιμά ότι η ζήτηση δεν θα πάψει να είναι ισχυρή για τους νέους premium χώρους γραφείων.
Χωρίς επίσης να λέγεται ευθαρσώς, κανείς δεν πιστεύει ότι η πανδημία θα αλλάξει δραστικά τη δια ζώσης εργασία. Περισσότερο εκτιμούν ότι θα επικρατήσει το «ευέλικτο» μοντέλο, δηλαδή η κυλιόμενη φυσική παρουσία των εργαζομένων στα γραφεία τους, τάση που ούτως ή άλλως είχε αναδειχθεί προ κορωνοϊού.
Στο δια ταύτα για τους επενδυτές, κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζονται στην απολογιστική οικονομική έκθεση της Noval Property για το 2020. Ετσι, οι μεικτές επενδυτικές αποδόσεις των premium γραφειακών χώρων το 2020 (οι οποίοι σημειωτέον θεωρείται ότι υπολείπονται της ζήτησης, τουλάχιστον προ πανδημίας) κυμάνθηκαν στο 6,5%, σε περιοχές υψηλής προβολής, συμπιεσμένες από το προηγούμενο έτος.
Οι αντίστοιχες αποδόσεις 20 χρόνια πριν κυμαίνονταν μεταξύ 6,5%-7,0%, με το ιστορικό χαμηλό (5,5%-6,0%) να σημειώνεται κατά τη διετία 2006-2007. Οι αποδόσεις αναμένονται να συμπιεστούν περαιτέρω για κτήρια υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών και βιοκλιματικού σχεδιασμού κατά το 2021, εκτιμά η διοίκηση της Noval Property.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μερίδα επιχειρηματιών της εστίασης ετοιμάζουν κίνηση διαμαρτυρίας, έχοντας αποφασίσει να παίξουν μουσική σήμερα και αύριο το βράδυ, 21:00 - 23:45. Μιλούν για μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση, που έχει εφαρμοστεί από 3 Μαΐου και το οποίο σε μεγάλο βαθμό -όπως λένε- επηρεάζει τη λειτουργία και την επιβίωσή τους.
Την ίδια ώρα πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν τη διαμαρτυρία θα έχει προηγηθεί απόφαση της κυβέρνησης για άρση του συγκεκριμένου μέτρου.
Αν επιβεβαιωθούν, αποφεύγονται οι… εντάσεις.
ΚΟΥΙΖ: Η μαγνητοσκοπημένη ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του νέου Design Center της ελληνικής εταιρείας Think Silicon, η οποία εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται υπό την ομπρέλα του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας Applied Materials, ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μαθηματικό πρόβλημα: To «Pancake Sorting», γνωστό ως η «ταξινόμηση της στοίβας με τις τηγανίτες».
«Πόσα “γυρίσματα” χρειάζονται για να ανασυγκροτηθεί η οικονομία; Πόσες κινήσεις απαιτούνται για να μπει μια νέα τάξη στην πορεία της χώρας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Tο περιβόητο μαθηματικό πρόβλημα έθεσε το 1975 ο μαθηματικός Jacob Goodman, καθηγητής στο City College της Νέας Υόρκης, και το οποίο λύθηκε για πρώτη φορά, τέσσερα χρόνια μετά, από τον Χρήστο Παπαδημητρίου, καθηγητή στη θεωρία των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ αλλά και τον Bill Gates.
Το ερώτημα που βασάνιζε επί τέσσερα χρόνια ήταν το εξής: «Αν δοθεί μια τυχαία διατεταγμένη στοίβα από τηγανίτες, πώς μπορούμε να τις διατάξουμε από κάτω προς τα πάνω, κατά φθίνουσα διάταξη μεγέθους επιφανείας, με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις με μια σπάτουλα;».
Ελπίζουμε η ελληνική οικονομία να αποτελεί σπαζοκεφαλιά με πιο σύντομη λύση….